Jump to content

[30 iunie] 1960 - independenţa Republicii Democratice Congo


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru dr congo

 

 

 

 

 

Republica Democratică Congo sărbătoreşte, la 30 iunie, Ziua naţională - aniversarea proclamării independenţei (1960) faţă de Belgia.

 

Situată în partea centrală a Africii, în bazinul fluviului Congo, îi are ca vecini pe Republica Centrafricană şi Sudan în nord, Uganda, Ruanda, Burundi şi Tanzania în est, Zambia şi Angola în sud, Republica Congo şi Oceanul Atlantic în vest, notează volumul "Enciclopedia Statelor Lumii" (2005). Teritoriul RD Congo, care se întinde de la Oceanul Atlantic, în vest (50 km zonă litorală), la regiunea Marilor Lacuri, în est (între altele, lacurile Kivu şi Tanganyika), este străbătut de fluviul Congo sau Zair (al doilea ca mărime din Africa - 4.320 km lungime) şi numeroşii săi afluenţi.

 

Relieful muntos atinge cel mai înalt nivel în zona de graniţă cu Uganda, Ruanda şi Burundi (vulcanii Virunga, Ruwenzori - până la 5.109 m). O mare parte din teritoriu este acoperit de pădurea ecuatorială. Nordul şi sudul teritoriului sunt dominate de savane, cu ierburi înalte.

 

Teritoriul vastului stat se suprapune peste bazinul fluviului Congo (descoperit în 1482 de navigatorul portughez Diego Cao), de la care derivă şi numele ţării. Populat iniţial de triburi de pigmei, este luat în stăpânire de triburi bantu şi nolete, care formează în cursul Evului Mediu numeroase formaţiuni statale (Congo, Loango, Cuba, Luba, Lunda, Azande, Mangbetu etc.).

 

În vestul ţării se află capitala Kinshasa, oraş situat pe malul stâng al fluviului Congo. Acesta este cel mai mare centru urban al Africii tropicale, înfiinţat, în 1881, de către exploratorul H.M. Stanley. Oraşul este transformat în centru al administraţiei coloniale în 1926, iar în 1960 devine capitala RD Congo. Este cel mai important centru economic al ţării şi găzduieşte câteva instituţii de educaţie importante. Pe lângă Muzeul Naţional de Etnografie, se găsesc şi edificii culturale precum Catedrala romano-catolică.

 

În Kinshasa se mai pot vedea, printre altele: Marea Piaţă, Mausoleul fostului preşedinte Laurent Kabila, Academia de Arte Frumoase, regiunea Kinsuka, unde turiştii pot vedea artă tradiţională africană, Grădina Zoologică, centrul Bonobo, unde ajung cimpanzeii bonobo salvaţi de pe străzile din Kinshasa.

 

Marea atracţie a ţării o reprezintă rezervaţiile naturale. Parcul Naţional Garamba este unul dintre puţinele zone ale lumii unde mai trăiesc rinocerii albi, specie aflată pe cale de dispariţie, motiv pentru care parcul se află sub protecţia UNESCO. O altă rezervaţie, de dimensiuni impresionante, este Parcul Naţional Maiko ce ocupă o suprafaţă de 10.400 kmp şi se găseşte în apropierea capitalei.

 

Cultura RD Congo este una extrem de diversificată, urmare a faptului că populaţia ţării este compusă din sute de grupuri etnice, fiecare cu tradiţii şi obiceiuri proprii. Peste unele dintre aceste tradiţii s-au adăugat influenţe venite din perioada colonizării belgiene (1908-1960).

 

Congolezii sunt un popor religios, în majoritate creştin. Astfel, 50% din populaţie se declară catolici, 20% - protestanţi, iar 13% sunt adepţii unei forme de creştinism numită kimbanguism, după numele fondatorului mişcării - Simon Kimbangu.

 

Credinţele tradiţionale congoleze sunt practicate în mod exclusiv de aproximativ 11,5% din populaţie. Unele dintre acestea se aseamănă cu deismul, concepţia conform căreia Universul a fost creat de o divinitate care însă nu intervine, apoi, în cursul evenimentelor. Totuşi, zeul nu este complet absent din viaţa oamenilor, aceştia putând realiza o comuniune mistică cu el prin intermediul spiritelor strămoşilor. În anumite zone ale ţării, persistă credinţele animiste şi sunt practicate diferite ritualuri magice.

 

Muzica din Republica Democratică Congo este o combinaţie de ritmuri sud-americane şi stiluri africane, fiind considerată o rumba a Africii. Părintele muzicii congoleze moderne este Joseph Kabasele (1930-1983), cunoscut după numele său de scenă, Le Grand Kalle. A fost liderul grupului Le Grand Kalle et l'African Jazz, fiind autorul unor cântece extrem de populare în RDC, precum Independance Cha Cha.

 

Primul film produs de cinematografia din RDC a fost lansat în 1987, fiind intitulat "La Vie est Belle" şi regizat de Mweze Ngangura (1950). Arta plastică este deosebit de răspândită în RDC, artiştii populari realizând statuete de lemn, măşti, textile cu motive tradiţionale etc. Printre artiştii congolezi contemporani recunoscuţi peste hotare se numără pictorul Cheri Samba şi regretatul sculptor Bodys Isek Kingelez.

 

Printre cei mai relevanţi scriitori din RDC este Rais Neza Boneza, autor de ficţiune, poezie şi articole academice. La rândul ei, Maguy Kabamba este una dintre cele mai importante autoare şi traducătoare, specializată în limbile franceză şi spaniolă. A semnat cunoscutul volum "La Dette coloniale" (1995), în care a analizat influenţa avută de colonizare asupra societăţii tradiţionale congoleze.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.