Jump to content

[3 august] 1960 - independenţa Nigerului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru niger

 

 

 

 

 

Situată în partea centru-nord a Africii, Republica Niger are ca vecini la nord Libia şi Algeria, la est Ciad, la sud Nigeria, Benin şi Burkina Faso, iar la vest Mali.

 

Relieful este etajat de-a lungul văii fluviului Niger la sud-vest până la platoul muntos Bagzane (2020 m). Clima şi vegetaţia determină 3 zone: la nord regiune deşertică, în centru o regiune saheliană, iar la sud umedă.

 

Nigerul a făcut parte din Africa de Vest franceză. În decembrie 1958 a devenit republică autoguvernabilă în cadrul comunităţii franceze, iar de la 3 august 1960 - republică independentă.

 

Primul guvern a fost condus de Hamani Diori, liderul Partidului Progresist din Niger, care a fost favorabil menţinerii structurilor sociale tradiţionale şi a unor legături economice strânse cu Franţa.

 

În aprilie 1974, în urma unor revolte sociale preşedintele H. Diori a fost răsturnat de şeful forţelor armate, Seyni Kountche, şi un Consiliu militar a preluat puterea. Au fost retrase trupele franceze din ţară şi redusă influenţa franceză asupra exploatărilor de uraniu, întărindu-se legăturile cu ţările arabe.

 

Ultima dintre numeroasele lovituri de stat a avut loc la 18 februarie 2010. La 7 noiembrie 2010, Consiliul Suprem pentru restaurarea democraţiei a proclamat a 7-a republică. Alegerile prezidenţiale din aprilie 2011 au fost câştigate de Mahmadou Issoufou.

 

Republica Niger este o ţară în curs de dezvoltare. Neavând ieşire la ocean, economia ţării suferă din cauza poziţiei geografice şi lipsei unei infrastructuri adecvate.

Agricultura reprezintă principala ramură a economiei Nigerului cu o pondere de 36,5 % în PIB (2016).

 

Industria minieră (17% din PIB) cuprinde extracţia de minereu de uraniu (rezerve 38.500 tone), minereu de fier (rezerve 1 miliard tone), fosfaţi (rezerve 250 mil. tone), cărbune, casiterită, aur, petrol.

 

Sectorul manufacturier este compus din industriile alimentară, chimică şi farmaceutică, pielăriei, textilă, materialor de construcţii, artizanat.

 

Republica Niger este membră ONU, UA şi a altor organizaţii şi organisme cu caracter internaţional şi regional.

 

Problema securităţii frontierelor – datorate migraţiei populaţiei tuarege în nordul ţării spre Algeria şi Libia, precum şi cererile de autonomie a populaţiei din sud, au constituit subiecte ale negocierilor din anii 1993-1996 cu Algeria, Burkina Faso, Mali şi Libia.

 

 

SURSĂ: Ministerul Afacerilor Externe.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Eu unul consider ca o tara Africana in situatia in care este Niger, considerand si faptul ca 80% din tarile africane sunt precum ea, nu or sa treaca de acest nivel de spre dezvoltare prea curand, din ce pot vedea si Niger este o tara destul de bogata cand vine vorba de resurse, exact ca toate celelalte tari Africane, problema lor ar fi coruptia si instabilitatea politica extrem de mare. La 3 august 1960 pot sa spun ca si-a semnat un contract de auto-distrugere lenta. Sunt si au fost extrem de multe tari care au profitat de sub dezvoltarea acestor tari africane de exemplu Niger si din aceste motive au sporit instabilitatea lor. Niger are o istorie destul de scurta, multi confunda Niger cu Nigeria fiind mult mai cunoscuta si mult mai populata sa zic asa. Cum ar fi fost ca in istoria noastra si Romania sa fi avut colonii prin Africa? Cum credeati ca ar fi fost Romania in ziua de azi? Eu unul consider ca era dublu dezvoltata dar aveam si pe constiinta tarile respective. Niger din ce am mai citit eu pot observa ca a fost o tara destul de importanta candva in trecut cand venea vorba de TRADE intre tari, a fost candva ca un HUB al lor s-o spun asa de exemplu pentru imperiul Mali / Songhai a fost foarte important, dar deja aici vorbim de istoria foarte veche s-o spun asa.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.