Jump to content

[6 august] 1962 - independenţa Jamaicăi


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://flagpedia.net/data/flags/ultra/jm.png

 

 

 

 

Jamaica sărbătoreşte la 6 august Ziua naţională. La această dată, în 1962, Jamaica îşi proclama independenţa de stat în cadrul Commonwealth-ului, potrivit mae.ro.

 

Situată între America Centrală şi America de Sud (Arhipelagul Antilelor Mari), Jamaica are un relief constituit în cea mai mare parte dintr-un podiş calcaros, mărginit de culmi muntoase în nord şi est (altitudinea maximă: 2.256 m - vârful Blue Mountain) şi de câmpii litorale în sud şi vest.

 

Descoperită de Christofor Columb în cea de-a doua călătorie spre Lumea Nouă (1494), Jamaica devine posesiune spaniolă (1509) şi apoi britanică (1655).

 

Insula Jamaica, a treia ca mărime din Arhipeleagul Antilelor (după Cuba şi Haiti), se află situată între acestea. Se prezintă alungită pe direcţia E-V (231 km/80 km) şi are un relief de coline calcaroase puţin înalte, cu aspect de podiş (2/3 din suprafaţa sa), care coboară spre ţărmuri într-o câmpie îngustă. În N şi E există culmi muntoase. Clima este tropical-oceanică în regiunile joase (27-30 grade Celsius) şi aproape temperată în regiunile înalte (17 grade Celsius la 1.500 m). 

 

Cordiliera Blue Mountains, care străbate insula pe direcţia E-V, determină o netă diferenţiere a precipitaţiilor, care sunt bogate pe faţada orientală şi reduse pe cea occidentală. Este afectată de cicloane tropicale, unele devastatoare (Gilbert, la sfârşitul anului 1988, Dean, în august 2007). 

 

Principalele cursuri de apă sunt White River şi Black River, ultimul navigabil pe aproape toată lungimea. Pădure tropicală, îndeosebi în N, cu esenţe preţioase (abanos, lignum vitae ş.a.), mangrove de-a lungul ţărmurilor, vegetaţie semiaridă pe litoralul meridional. Faună săracă în mamifere, dar bogată în amfibieni şi păsări. O serie de rezervaţii forestiere şi sanctuare naturale, potrivit Enciclopediei statelor lumii, Editura Meronia, 2016.

 

Capitala statului este Kingston, centrul politic, cultural şi economic al insulei, şi are o populaţie de 587.000 de locuitori (2014), potrivit publicaţiei online The World Factbook. Oraşul a fost fondat în 1692, în urma distrugerii oraşului Port Royal de un cutremur. A devenit curând centrul comercial al Jamaicăi, fiind declarat capitală politică în 1872.

 

Oraşul-port este situat în zona de sud-est a insulei, mărginit de faimoşii Blue Mountains, fiind cel de-al şaptelea cel mai mare port natural din lume şi impresionează simultan prin dimensiune, zgomot şi trafic. Beneficiind de avantajele unui port natural, Kingston a fost, încă din perioada colonială, unul dintre porturile de referinţă din Caraibe. Şi astăzi, oraşul, cu bisericile, grădinile botanice, plantaţiile de trestie de zahăr şi grădinile tematice, mai păstrează trecerea colonizatorilor.

 

Kingston găzduieşte câteva muzee, printre care Devon House, Galeriile Naţionale, Muzeul Arak, iar fanii Bob Marley pot vizita muzeul dedicat legendarului cântăreţ. Kingston este locul unde se află principalul campus al Universităţii Indiilor de Vest, unde se află cele mai multe şi importante facultăţi ale Universităţii.

 

Tot aici se află grădinile botanice ''Castleton Botanical Gardens'', ''Hope Botanical Gardens'' şi ''Parcul Caymanas''. În port, se poate vizita Fortul Charles, una dintre principalele fortificaţii ce au apărat Jamaica de invadatori. 

 

Bellefield Great House atrage atenţia prin grădinile tropicale, aerul antic care te transpune în timp. Bloomfield Great House este o plantaţie de cafea veche de 200 de ani, multe dintre casele de acolo fiind construite înainte de apariţia oraşului Mandeville, în 1838. A fost renovată în 1997 de o familie jamaicană. 

 

O altă atracţie istorică este Greenwood Great House, veche de 200 de ani, care a aparţinut poetei engleze Elizabeth Barrett-Browning. Construită într-o epocă a eleganţei, Greenwood păstrează atmosfera secolului al XIX-lea, menţionează ''Enciclopedia Statelor Lumii''. Alte oraşe importante sunt Spanish Town, Montego Bay, May Pen. 

 

Principalul sector al economiei este turismul, care asigură 60% din PIB. Bauxita şi alumina (cu exploatări şi prelucrare la Ocho Rios, Kirkvine, Ewarton ş.a.) sunt principalele produse de export. Industria prelucrătoare mai include rafinarea petrolului (Kingston), ciment (Rockfort), produse textile şi alimentare (la Kingston, Ariguanabo). În agricultură predomină cultura trestiei de zahăr (în paralel dezvoltându-se industria zahărului) şi a bananierilor, ambele cu randamente înalte. 

 

Muzica reggae este emblematică pentru Jamaica. Muzeul dedicat superstarului muzicii reggae Bob Marley este amenajat chiar în studioul în care artistul a înregistrat cele mai multe dintre hiturile sale. 

 

Majoritatea turiştilor care vizitează Jamaica ajung, prima dată, la Montego Bay, localitatea situată în nord-vestul insulei şi, totodată, locul în care se găsesc atât cel mai mare aeroport, cât şi cel mai mare port, destinaţia preferată a vaselor de croazieră. Montego Bay este localitatea cu cea mai mare experienţă în turism, acesta luând avânt încă din 1924, şi reprezintă una dintre cele mai populare atracţii turistice ale Jamaicăi. De la magazinele dedicate lui Bob Marley şi de la turul special dedicat marelui artist, la plimbările cu pluta de bambus pe râurile liniştite ale insulei, la excursiile tematice în care se pot vizita plantaţiile de cafea, bananieri sau trestie de zahăr, la plajele însorite şi vasele destinate pescuitului sportiv şi până la terenurile de golf, de hipism şi spaţiile de o frumuseţe unică destinată scufundărilor, toate reprezintă atracţii turistice.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.