Jump to content

[7 august] 1960 - independenţa Coastei de Fildeş


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru cote d'ivoire

 

 

 

 

Coasta de Fildeş, cu o suprafaţă de 322.463 km pătraţi şi o populaţie de 22.848.945 de locuitori, sărbătoreşte ziua naţională la 7 august. Aceasta marchează obţinerea independenţei, în 1960.


Este situată în Vestul Africii, în Golful Guineei, având ca vecini Ghana (E), Burkina Faso şi Mali (N), Guineea şi Liberia (V), Oceanul Atlantic (S).


Un podiş relativ înalt (alt. max. 1524 m) cade în trepte spre câmpia întinsă ce se desfăşoară de-a lungul Golfului Guineii. Ţărmul este abrupt şi stâncos în sectorul vestic, nisipos şi flancat de dune şi lagune (Frescoe, Liahou, Ebrie) în cel estic, ceea de face dificil accesul spre interior. 


Predominant este clima tropicală, cu temperaturi ridicate (22-23 grade) şi precipitaţii bogate (peste 4 000 mm anual în regiunea litorală şi sub 1 500 mm în N), dar în regiunea nordică se manifestă ''climatul sudanez'' (de savană), cu două anotimpuri bine diferenţiate - ploios (iul.-nov.) şi uscat (dec.-iun.) - şi cu prezenţa frecventă a vântului uscat numit harmattan. 


Coasta de Fildeş este străbătută pe direcţia N-S de mai multe râuri (Cavally, Sassandra, Bandama - 813 km, Comoe - 745 km), care au săpat văi adânci şi au cursuri paralele spre Golful Guineii, în care debuşează; posedă numeroase repezişuri şi cascade.


Limba oficială este franceza. Grupuri etnice: baoulé 23 %, bété %, sénoufou 15 %, malinké 11 %, alţii. Culte: musulmani 38, 7 %; catolici 20,8 %; animişti 17 %; alţii
Coasta de Fildeş dispune de una dintre ultimele păduri tropicale neexplorate din partea de vest a Africii, în Parcul Naţional Tai, o minunăţie naturală neatinsă, formată din arbori masivi şi o viaţă sălbatică abundentă. Merită amintită şi spectaculoasa cascadă din pădurea de bambus din apropierea oraşului Man, localitate ce găzduieşte un festival impresionant al costumelor şi măştilor, în care rolurile principale sunt jucate de dansatori urcaţi pe nişte picioroange uriaşe.


Capitala Yamoussoukro, un centru urban african unic, ce se poate mândri cu o replică de dimensiunile bazilicii Sfântul Petru din Roma. Catedrala uluitoare, ce conţine numeroase vitralii, laolaltă cu alte edificii generoase din acest oraş surprinzător, incluzând un teren de golf de calitate mondială. 


Cel mai mare oraş, Abidjanul, are un aer cosmopolit, împrumutat de la comunităţile de francezi şi libanezi. Abidjanul este situat pe marginea unei lagune şi mândrindu-se cu câteva clădiri înalte, precum spectaculosul hotel Ivoire (Fildeş). Abidjan dispune şi el de propriul edificiu religios de referinţă: catedrala Sfântul Paul construită în 1985. Oraşul are o viaţă de noapte vibrantă şi o atmosferă animată, oferind câteva muzee interesante şi o rezervaţie a pădurii tropicale numită Parc du Banco, pentru o relaxare răcoroasă.


Potrivit informaţiilor MAE, zonă a comerţului cu sclavi vreme de secole, în 1893 teritoriul actualei Coaste de Fildeş a devenit, sub acest nume, o colonie franceză autonomă. După obţinerea independenţei (1960) şi până la decesul părintelui fondator, preşedintele Félix Houphouët-Boigny, în 1993, Coasta de Fildeş a fost supranumită ''elefantul Africii Occidentale'', fiind motorul economic al subregiunii şi un real model de stabilitate şi dezvoltare pentru Africa.


După 1994, pe fondul luptelor pentru putere între diferite forţe politice, situaţia internă s-a deteriorat continuu, culminând cu revolta militară din 19 septembrie 2002, care a condus la o polarizare politică a Coastei de Fildeş între un nord controlat de rebelii din Noile Forţe  şi, respectiv, sudul ţării, ataşat forţelor pro-guvernamentale ale preşedintelui Laurent Gbagbo. Multiplele iniţiative de soluţionare a crizei de către diverşi mediatori (ONU, Uniunea Africană, Comisia Economică a Africii de Vest, Franţa, Africa de Sud, etc.), inclusiv desfăşurarea Misiunii ONU de menţinere a păcii (MINUCI), au rămas fără efect.


În martie 2007, între guvern şi rebeli a fost încheiat un armistiţiu, acord ce a fost considerat un prim pas spre normalizarea situaţiei din regiune. Potrivit acordului de pace încheiat în martie 2007 cu preşedintele ţării, liderul rebel Guillaume Soro a fost numit prim-ministru, cabinetul său fiind învestit oficial în aprilie 2007. În ciuda acestui compromis, divergenţele forţelor politice privind desfăşurarea scrutinului prezidenţial au continuat. Refuzul lui Laurent Gbagbo de a recunoaşte victoria lui Alassane Ouattara în alegerile din 28 noiembrie 2010 a generat un război civil care nu a putut fi oprit decât prin intervenţia armată a Franţei şi a comunităţii internaţionale. 


Preşedintele Alassane Ouattara a depus jurământul în calitate de preşedinte abia la 6 mai 2011, ceremonia având loc a doua zi după proclamarea sa în funcţia supremă. La 21 mai 2011, a fost învestit în funcţia de preşedinte, după şase luni de criză post-electorală sângeroasă. Următoarele alegeri prezidenţiale sunt programate pentru 2015. 


Şeful guvernului este Daniel Kablan Duncan (din noiembrie 2012).


Parlamentul este  unicameral (Adunarea Naţională, 255 de locuri; aleşi prin vot popular direct pentru un mandat de cinci ani).  Alegerile legislative au avut loc în decembrie 2011. Următoarele alegeri legislative sunt programate să aibă loc în 2016. 


Războiul a avut consecinţe dramatice asupra economiei, echilibrului social, stabilităţii şi securităţii interne. Reconstrucţia economică a ţării şi reconcilierea naţională sunt cele două axe ale actualei guvernări.


Prima putere economică a Africii de Vest francofone,  Coasta de Fildeş a avut o creştere economică, în 2012, de 9,8%. Principalul sector economic este agricultura, Coasta de Fildeş fiind cel mai mare producător mondial de cacao, mare producător de cafea şi între primii trei exportatori de bumbac. Se cultivă trestie de zahăr, fructe (mango, ananas, banane, nuci de cajou) şi se extrage uleiul de palmier. Se exploatează masiv lemnul. Agricultura contribuie cu 28,8% din PIB şi ocupă 68% din forţa de muncă. Există resurse miniere şi petroliere. 

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.