Jump to content

[9 august] 1965 - independenţa Singaporeului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru singapore flag

 

 

 

 

Republica Singapore, oraşul-stat situat în Asia de Sud-Est, pe o insulă cu o suprafaţă de 574 km pătraţi (împreună cu celelalte insuliţe, suprafaţa totală este de 692,7 km pătraţi), potrivit www.mae.ro, sărbătoreşte la 9 august Ziua naţională. La această dată, în 1965, Singapore s-a retras din componenţa Federaţiei Malaysiei şi s-a proclamat republică independentă în cadrul Commonwealth-ului.

 

Statul Singapore este format din insula omonimă, despărţită de Peninsula Malacca prin strâmtoarea Johore (640 m lăţime maximă) şi de Insula Sumatra prin strâmtoarea Singapore, şi alte 59 insuliţe mai mici (Besar, Pulau Bukin, Pulau Tekong, Sentosa ş.a.). 

 

Insula Singapore are o formă alungită (42 km lungime, 23 km lăţime) şi este alcătuită dintr-un platou granitic cu altitudini scăzute (60 m altitudine medie, 166 m altitudine maximă în Bukit Timah), notează volumul ''Enciclopedia statelor lumii'' (2016). Clima este tropical-musonică, cu temperaturi ridicate tot timpul anului (24-27 grade Celsius) şi precipitaţii bogate (2.400 mm/an). Fauna cuprinde specii rare, precum lemurianul zburător şi pangolinul. În partea centrală a insulei se află suprafeţe restrânse de pădure ecuatorială (2.800 ha). Singapore deţine cinci rezervaţii naturale, în ciuda suprafeţei reduse, trei dintre acestea înscriindu-se printre cele mai vechi din lume (din 1883): Pandan, Kranji şi Bukit Timah.

 

Singapore a fost fondat de malaiezieni în 1160 şi distrus de regatul indonezian Madjapahit în 1377, rămânând în următoarele secole o aşezare neînsemnată de pescari şi piraţi. Marea Britanie, prin reprezentantul său Sir Stamford Raffles a reîntemeiat, în 1819, oraşul pe care l-a declarat, în 1867, colonie a Coroanei. În secole XIX-XX, datorită poziţiei geografice favorabile la răscrucea căilor comerciale dintre India, China şi Indonezia, Singapore a cunoscut o rapidă dezvoltare, devenind principalul port al Asiei de Sud-Est. Între cele două războaie mondiale, Marea Britanie a transformat statul insular într-o puternică bază navală (''Gibraltarul Orientului''), care a fost desfiinţată în 1971. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Singapore a fost ocupat de trupele japoneze (1942-1945). 

 

Separat administrativ de Malaysia (1946), Singapore a obţinut, în 1959, dreptul la autoguvernare internă. Începând cu 16 septembrie 1963, Singapore a devenit membru al Federaţiei Malaysia, din care s-a retras şi s-a proclamat, la 9 august 1965, republică independentă în cadrul Commonwealth-ului. 

 

Singapore este republică parlamentară, conform Constituţiei din 1959, stat membru în Commonwealth. Parlamentul unicameral are 99 de membri (din care 87 aleşi prin vot direct şi 12 numiţi), pentru un mandat de 5 ani. Şef al statului este preşedintele, ales prin vot direct, pentru un mandat de 6 ani. Puterea executivă este exercitată de către guvernul condus de un prim-ministru numit de preşedinte şi responsabil în faţa parlamentului. Participarea la vot este obligatorie pentru cetăţenii care au împlinit 21 ani.

 

Chineza, malaeza, tamil şi engleza sunt cele patru limbi oficiale vorbite pe teritoriul Republicii Singapore. 

 

În 2011, Singapore a fost vizitat de 10.390.000 de turişti străini, veniturile din turismul internaţional având o valoare de 19,261 miliarde de dolari.

 

Capitala Singapore este situată în extremitatea sudică a insulei omonime, în apropierea strâmtorii cu acelaşi nume. Aşezarea a fost menţionată documentar pentru prima dată în 1365, sub numele de ''Oraşul Mării", dar a devenit cunoscută sub forma sanscrită de Singapura - ''Oraşul Leilor". În 1376, aşezarea a fost distrusă de armatele Regatului Madjapahit din Java şi a rămas pentru următoarele secole în obscuritate. Englezul Sir Stamford Raffles a fost cel care a fondat aici o sucursală a Companiei Britanice a Indiilor Orientale. Oraşul Singapore a devenit, după inaugurarea Canalului de Suez (1869), cel mai important port al Asiei de Sud-Est, un înfloritor centru comercial cu o populaţie cosmopolită, în majoritate chineză. 

 

Capitala reprezintă centrul politic, administrativ, economic şi cultural al statului şi are o populaţie de 5.619.000 locuitori (2015) potrivit publicaţiei online The World Factbook (www.cia.gov). Totodată, Sinagpore este unul dintre cele mai mari oraşe-port din lume, fiind un punct important punct de tranzit, dar şi gazda a peste 150 de companii maritime din peste 80 de ţări.

 

Însemnat centru universitar şi cultural-ştiinţific, în Singapore se află: Academia Naţională de Ştiinţe (fondată 1967), aproximativ 15 societăţi ştiinţifice şi institute de cercetare - Academia de Medicină (1957), Societatea Singaporeză de Studii Asiatice (1982), National University of Singapore (1980, locul 3 în Asia şi 19 în lume ca excelenţă în 2006), Biblioteca Naţională (1823), Muzeul Civilizaţiei Asiatice, Muzeul de Artă, vechea grădină botanică (1859).

 

Singapore mai este numit şi Oraşul Grădină al Asiei, şi combină zgârie-norii şi mijloacele de transport specifice aglomerărilor citadine moderne, cu un amestec de influenţe chineze, indiene şi malaeziene. Centrul oraşului este format din Orchard Road, Riverside şi marele cartier Chinatown, ce păstrează şi astăzi clădiri ridicate la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind cunoscut şi sub numele de Central Business District (CBD), potrivit www.roughguides.com. 

 

Punctele de atracţie de pe malurile fluviului Singapore includ Boat Quay, Clarke Quay şi Robertson Quay, locuri proeminente şi clădiri memoriale, precum Parcul Merlion şi Clădirea Parlamentului, muzee ca Muzeul Civilizaţiilor asiatice, temple ori moschei, cum ar fi templul Tan Si Chong Su şi moscheea Omar Kampong Melaka, dar şi oaze de verdeaţă, precum Grădinile Botanice cu frumoasa Grădină Naţională a Orhideelor renumită pentru impresionanta colecţie de orhidee.

 

În sudul insulei, atracţia principală o constituie portul Marina Bay, cu clădiri rezidenţiale şi facilităţi turistice deosebite. Un alt punct de atracţie este Singapore Flyer, cea mai înaltă roată de observaţie din lume (165 m), inaugurată în 2008.

 

Singapore este o atracţie turistică uimitoare, pitorescul aşezărilor, peisajele naturale, calitatea şi varietatea amenajărilor turistice (hoteluri, vile, localuri dintre cele mai diferite, terenuri de golf, posibilităţi de practicare a numeroase sporturi acvatice), dar şi gastronomia cu influenţe malaeziene, chineze, indoneziene, indiene şi occidentale, reprezentând o destinaţie perfectă de vacanţă. 

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.