Jump to content

[31 august] 1957 - independenţa Malaeziei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://www.northumbria.ac.uk/-/media/corporate-website/new-sitecore-gallery/international/hero-banners/malaysia-flag.jpg

 

 

 

 

Malaezia (denumirea oficială agreată este Malaysia) sărbătoreşte la 31 august Ziua naţională, reprezentând data declarării independenţei în 1957, conform www.mae.ro.

 

Este una din principalele destinaţii turistice din regiune, fiind vizitată în 2015 de circa 28 de milioane de turişti străini, scrie agenţia de ştiri Vietnam News Agency (VNA). 

 

Cu o suprafaţă totală de 329.750 kilometri pătraţi, această democraţie parlamentară federală cuprinde două teritorii distincte: Malaysia peninsulară, la vest (130.000 kilometri pătraţi), şi statele Sarawak şi Sabah, situate în insula Borneo, la est (circa 200.000 kilometri pătraţi). Cele două regiuni, peninsula Malacca şi partea de nord a insulei Borneo, sunt separate de Marea Chinei de Sud, pe o distanţă de 650 km. Este împărţită administrativ în 13 state şi 3 teritorii federale (Kuala Lumpur, Insula Labuan, teritoriul administrativ federal Putrajaya), potrivit www.mae.ro.

 

Kuala Lumpur a fost construit ca o aşezare orăşenească în 1857 pe fondul intensificării mineritului de staniu în zonă şi a schimburilor comerciale care se realizau pe cele două râuri, Gombak şi Klang, această rută comercială fiind preferată de foarte mulţi contractori, scriu BBC.com şi geoexpro.com. Cu o populaţie de circa 1,76 milioane de locuitori (estimare realizată în cursul anului 2016), a atras în anul 2015 circa 11,63 milioane de vizitatori străini, cu 4% mai mult decât în anul precedent, conform agenţiei de ştiri Vietnam News Agency (VNA). Responsabilii municipalităţii intenţionează să dezvolte şi mai mult facilităţile metropolei pentru a o transforma într-un brand unic al Asiei, cerând operatorilor din turism, administratorilor de restaurante şi operatorilor din transport să fie mai creativi şi mai inovatori în dezvoltarea strategiilor lor pentru a atrage mai mulţi turişti străini, indică VNA.

 

Stabilimentul intitulat ''Petronas Towers'', cu o înălţime de 451 de metri, reprezintă una dintre cele mai interesante atracţii ale capitalei, fiind construit în perioada 1998-2004. În interiorul acestor ''zgârie-nori'' de 88 de etaje îşi au sediile mari companii internaţionale din domeniul tehnologiei informaţiei, media sau industriei extractive, scrie BBC.com şi http://skyscraper.org. La 15 aprilie 1996 aceste construcţii au fost desemnate cele mai înalte turnuri din lume la acea dată, potrivit Council on Tall Buildings, scrie http://skyscraper.org.

 

Tot în capitală, vizitatorii pot face o plimbare pe Sky Bridge, podul care face legătura între etajele 41 şi 42 al Hotelului Traders, aflat la 170 de metri de sol, acesta fiind şi cel mai înalt din lume. De la etajul 86, unde este puntea de observare, se poate, de asemenea, admira oraşul. O panoramă deosebită este oferită de luxosul bar Sky Bar, aflat la etajul 33 din Hotelul Traders. 

 

Una dintre cele mai distincte atracţii geografice ale ţării este reprezentată de labirintul peşterilor înfricoşătoare - ''Batu Caves''. În acest loc aparte pentru un turist se ajunge după un efort fizic consistent de 272 de trepte, scrie www.time.com. Aflate la 11 kilometri de capitală, în interiorul unui deal de calcar, Batu Caves'' cuprind trei peşteri mai mari şi alte câteva mai mici. În cea mai mare peşteră, cunoscută drept peştera catedrală, se află mai multe altare hinduse, care sunt adăpostite de o boltă uriaşă, scrie http://www.huffingtonpost.com.

 

Piaţa Centrală (Pasar Seni) din capitala malaeziană, una dintre cele mai cunoscute zone din Kuala Lumpur, construită în 1928 şi renovată în 1980, cuprinde în prezent o mulţime de magazine unde se pot găsi de la eşarfe, măşti, suveniruri şi haine până la mici restaurante. Cei interesaţi de gastronomie pot merge pe strada Jalan Bator, faimoasă pentru specialităţile culinare locale şi specifice întregii regiuni asiatice. 

 

Pentru întreg anul 2017 autorităţile malaeziene se aşteaptă să depăşească pragul de 31 de milioane de turişti străini, ceea ce ar însemna încasări estimate la bugetul naţional de circa 25,61 miliarde de dolari americani, conform ministrului culturii şi turismului Mohamed Nazri Azis, citat de agenţia de ştiri VNA. Oficialul malaezian speră ca în jurul anului 2020 ţara să depăşească pragul de 36 de milioane de turişti străini. Potrivit cotidianului News Straits Times, în 2016 Malaezia a cunoscut o creştere exponenţială, circa 18,8% faţă de anul 2015, privind totalitatea turiştilor străini sosiţi în această ţară, majoritatea acestora provenind din ţări asiatice precum Singapore, Indonezia, China, Brunei şi Thailanda.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.