Jump to content

[21 septembrie] 1981 - independenţa Belize


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru belize

 

 

 

 

Belize sărbătoreşte Ziua naţională la 21 septembrie. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenţei - 1981. 

Parte a Imperiului Maya (300-900 d.Hr.), locuit apoi de amerindieni caribi, Belize a fost vizitat de Cristofor Columb în 1502 şi inclus, în secolul al XVI-lea, conform www.mae.ro, în Viceregatul Noua Spanie. Coloniştii englezi, stabiliţi în 1638 pe cursul râului Belize, şi-au consolidat treptat autoritatea în regiune, dobândind, în 1798, recunoaşterea Spaniei. Sub numele de Hondurasul Britanic, teritoriul a fost declarat, în 1862, colonie a Coroanei, apoi, sub numele de Belize, şi-a proclamat, la 21 septembrie 1981, independenţa de stat în cadrul Commonwealth-ului.

Stat în America Centrală Istmică, în sud-estul Peninsulei Yucatan, Belize este o ţară mică, mărginită de Mexic la nord-vest şi de Guatemala la vest şi sud. Relieful este plat, de podiş (sub 200 m altitudine), întrerupt în sud de lanţurile muntoase Maya (Victoria Peak 1.160 m, altitudine maximă din Belize) şi Cockscombe. Pe ţărmul caraibian este o câmpie joasă şi mlăştinoasă. Paralel cu ţărmul, la 50-100 km distanţă, se desfăşoară o barieră coraligenă (circa 300 km lungime). 

Zona de coastă prezintă mai multe lagune, în special în părţile de nord şi centrale ale ţării. 

Belize are un climat subtropical caracterizat de două sezoane, cel uscat, care durează din noiembrie până în mai, şi cel umed, din iunie până în octombrie. Temperatura medie în zonele de coastă este de 24 de grade Celsius în luna ianuarie şi 27 de grade în luna iulie.

Are numeroase râuri (Belize 290 km, Hondo 240 km, New Moho ş.a.) precum şi lacuri, în nord, pădure tropicală umedă cu esenţe preţioase (circa 40% din suprafaţa ţării) şi savană. Fauna este variată. Zonele naturale ocrotite incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO sunt: Sistemul rezervaţiei Bariera de corali Belize. 

Fauna este deosebit de variată: iguana, jaguarul, puma, tapirul, ocelotul, porcul pecari, maimuţe, numeroase păsări (500 de specii): quetzalul, papagali, tinamou ş.a.

Capitala Belize este oraşul Belmopan, oraş situat în mijlocul ţării, pe un platou, la sud de râul Belize, la 80 km de Golful Honduras. Oraşul a fost construit în perioada 1961-1970 şi inaugurat oficial în 1972, pentru a înlocui vechea capitală (Belize City), care se afla la 80 km spre est, pe ţărmul caraibian, într-o zonă de mlaştini, pe o peninsulă foarte joasă, fapt ce favoriza inundarea în timpul cicloanelor tropicale, foarte puternice, din zonă. Hotărârea de a se înălţa o nouă reşedinţă a fost luată în urma ravagiilor făcute de uraganul Hattie în 1961 (trei sferturi din oraşul Belize City fiind afectate, 260 morţi). Belmopan, proiectat pentru a adăposti circa 30.000 de locuitori, este un oraş constituit aproape în exclusivitate din clădiri fără etaj, precizează ''Enciclopedia statelor lumii'' (Ed. Meroni, 2016).

Capitala Belmopan nu are muzee naţionale sau monumente precum alte capitale ale lumii, dar are o dimensiune internaţională datorită numeroaselor sedii de ministere, ambasade şi organizaţii. 

Cele mai multe dintre atracţiile din zonă sunt situate în afara oraşului, ceea ce face ca Belmopan să fie un punct de plecare în explorarea Belize. Alte oraşe importante sunt: Belize City şi Orange Walk.

Una dintre cele mai importante instituţii ale capitalei este Centrul pentru Pace şi Dezvoltare ''George Price'', construit în onoarea lui George Cadle Price (1919-2011), primul prim-ministru al statului (1981-1984 şi 1989-1993) şi cel care a condus ţara către independenţă. Aici există o mică expoziţie permanentă dedicată vieţii şi operei sale. De asemenea, este centrul cultural al oraşului, care găzduieşte în mod regulat expoziţii de artă, proiecţii de film, spectacole de teatru şi dans.

Fiecare destinaţie din Belize beneficiază de propriile parcuri naţionale şi arheologice, rezervaţii naturale şi marine, precum şi sanctuare de vietăţi sălbatice. Templele maya guvernează cupola pădurii tropicale, iar o multitudine de vieţuitoare marine colorate şi-au găsit adăpost în bariera de recif Belize. Belize este o ţară cu o mare varietate culturală, lingvistică şi etnică. 

Principalele atracţii turistice: reciful Belize este cea mai lungă barieră de recif din emisfera vestică şi acoperă 296 km, din Mexic până în Sapodilla Cayes; staţiunea Ambergris Caye; Altun Ha, fost mare centru de ceremonii şi comerţ, loc în care a fost găsit capul zeului soare sculptat în jad, devenit simbol naţional; templul maya de la Lubaantum, lângă San Antonio, districtul Toledo; pădurea tropicală Chiquibul spre Caracol; oraşul maya din districtul Cayo, ce adăposteşte cea mai mare structură făcută de om, din Belize - Canaa (Sky Palace), cu înălţimea de 43 m; Catedrala Sf. Ioan şi Clădirea Guvernamentală din 1814. 

Cea mai mare insulă şi principalul punct comercial de legătură a statului Belize cu lumea exterioară este Ambergris Caye. Turiştii pot explora misterele lumii Maya, în siturile arheologice de la Altun Ha sau Lamanai. Caracol este cel mai mare sit arheologic din Belize şi una dintre cele mai mari structuri Maya cunoscute. Alte atracţii turistice sunt Caye Caulker, Crooked Tree Wildlife Sanctuary, reciful Lighthouse sau habitatul natural oferit de râul Macal.

Districtul Cayo oferă o multitudine de atracţii, precum păduri tropicale, cursuri de apă pitoreşti, cascade, peşteri calcaroase, un număr mare de situri arheologice. Tot în Cayo se află Hidden Valley ("Valea Ascunsă") sau Cascada Thousand Foo, cea mai înaltă cădere de apă din America Centrală. Grădina Botanică Belize este o adevărată bijuterie pentru iubitorii naturii, ca şi Mountain Nature Reserve, locul în care se află monumentul istoric Actun Tunichil Munkal (un mormânt arhaic, cunoscut şi sub numele Cave of the Stone Sepulchre).

Grădina Zoologică din Belize reprezintă una dintre zonele de recreere ale oraşului. Înfiinţată în 1983, grădina adăposteşte 125 de animale indigene.

Zona din jurul capitalei Belmopan este împânzită de peşteri, care erau considerate de civilizaţia maya drept portaluri mistice între o lume a spiritelor aflată sub pământ şi lumea vie de la suprafaţă. Ei foloseau peşterile pentru diverse ritualuri funerare sau sacrificii sau erau folosite ca depozite. Astăzi, turiştii pot explora acest sistem de peşteri pe jos sau pe râurile din interior, cu ajutorul canoei sau kaiacului.

Mâncărurile care se găsesc mai peste tot sunt fasolea roşie, orezul simplu şi carnea de pui. Orezul cu fasole este un fel de mâncare preparat cu condimente picante şi lapte de cocos, pentru a da gustul specific belizean. Plantaţiile de citrice sunt abundente, astfel că se găsesc portocale şi grapefruit proaspete. Se cultivă şi papaya, ananas şi banane.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.