Jump to content

5 locuri care te vor face să vizitezi Iașul!


D a n n
 Share

Recommended Posts

1. Palatul Culturii și Complexul Comercial Palas

Unul dintre simbolurile oraşului Iaşi este, indiscutabil, Palatul Culturii. Această clădire impresionantă este opera arhitectului I.D. Berindei. Construcţia sa a început în 1906 şi a fost finalizată în 1925, fiind inaugurată de Regele Ferdinand al României.

În prezent, Palatul Culturii este sediu pentru numeroase instituţii culturale. Recent, impresionanta clădire a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, şi a fost şi mai bine pusă în valoare graţie unui proiect amplu de urbanism – Palas Iaşi.

10 locuri care te vor face să vizitezi Iașul

10 locuri care te vor face să vizitezi Iașul

 

 

2. Parcul Copou și Teiul lui Eminescu

Parcul Copou este cel mai mare parc din Iaşi, datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, şi adăposteşte şi cel mai vechi monument din România: Monumentul Legilor Constituţionale, care mai este cunoscut şi ca Obeliscul cu lei.

Tot aici se află și teiul lui Eminescu, locul în care marele poet a compus o parte din poeziile sale. Lângă tei poate fi admirat şi bustul poetului, iar în apropiere funcţionează Muzeul Eminescu.

10 locuri care te vor face să vizitezi Iașul

 

 

3. Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

Grădina Botanică a fost înfiinţată în anul 1856, poartă numele fondatorului său, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu. Este cea mai veche și mai mare grădină botanică din țară, unică prin numărul mare de specii vegetale. În prezent, colaborează cu peste 600 de instituţii din ţară şi din străinătate.

Din anul 2000 este membru fondator al „Asociaţiei Grădinilor Botanice din România”, membru în „International Plant Exchange Network” (2009) şi „Botanical Gardens of Coimbra Group Universities” (2011).

10 locuri care te vor face să vizitezi Iașul

 

 

4. Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

Înființat în 1840 de Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu, Teatrul Național a funcționat din 22 decembrie 1846 în sala Teatrului cel Mare din Copou. În noaptea de 17 spre 18 februarie 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea a fost distrusă.

Demersurile pentru construirea unui nou teatru au durat până în 1894, când este aprobat contractul cu arhitecții vienezi: Fellner și Helmer. Actuala clădire a fost construită pe locul vechii primării, între anii 1894 și 1896.

La 1 decembrie 1896, clădirea Teatrului Național a fost inaugurată de primarul Nicolae Gane. Teatrul Național din Iași este cel mai vechi din țară și este considerat ca fiind cel mai frumos din România.

10 locuri care te vor face să vizitezi Iașul

 

 

5. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România.

Fondată în 1860, la scurt timp după formarea Principatelor Unite, Universitatea din Iași, așa cum s-a numit la început, este prima universitate modernă a României.

10 locuri care te vor face să vizitezi Iașul

 

sursa

Link to comment
Share on other sites

  • Elena locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.