Jump to content

[12 octombrie] 1968 - independenţa Guineei Ecuatoriale


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru equatorial guinea

 

 

La 12 octombrie, Republica Guineea Ecuatorială aniversează Ziua naţională. În 1968, acest stat şi-a proclamat independenţa.

Situată în partea central-vestică a Africii, în Golful Guineii (insulele) şi pe continent (Mbini), Republica Guineea Ecuatorială are o suprafaţă de 28.051 km pătraţi şi o populaţie de 759.451 de locuitori (estimare 2016), potrivit www.mae.ro.
Vecinii săi sunt: Camerun, Gabon şi Oceanul Atlantic. 

Două părţi distincte formează acest stat: o parte continentală - Mbini - cu podişuri şi munţi scunzi (alt. maximă 1.525 m), cu o pădure ecuatorială, şi o parte insulară, cu munţi vulcanici (peste 3.000 m în Insula Bioko), cu plantaţii şi păşuni. Râuri scurte străbat partea continentală vărsându-se în Oceanul Atlantic (Rio Muni 320 km), notează volumul ''Enciclopedia Statelor Lumii'' (2016). Clima este de tip ecuatorial, cu precipitaţii extrem de abundente (până la 10.000 mm/an). 

Pădurea (57% din suprafaţa ţării) deţine specii de lemn preţios (okoume, mahon, nuc african ş.a.), iar fauna include o multitudine de specii diferite (maimuţa cu mustăţi, bivoli pitici, elefanţi pitici de pădure ş.a.). Trei sunt parcurile naţionale din această ţară, respectiv Altos de Nsork, Monte Alen, Pico Basile, dar există şi cinci rezervaţii naturale. 

Insulele Fernando Po (astăzi, Insula Bioko) şi Annobon (astăzi, Insula Pagalu) au fost descoperite de navigatorii portughezi în 1469 şi 1471. Devenite posesiuni lusitane, acestea au fost cedate Spaniei în 1778 (Tratatul de la El Pardo). Spaniolii au ocupat la mijlocul secolului XIX şi teritoriul african din dreptul celor două insule (Rio Muni, astăzi Mbini), locuit de triburi bantu. Posesiunile au fost reunite sub numele de Guineea Spaniolă şi au devenit independente la 12 octombrie 1968, sub numele de Guineea Ecuatorială. 

Guineea Ecuatorială este singura ţară de pe continentul african a cărei limbă oficială este spaniola, se arată pe site-ul www.veintemundos.com. Oficială este şi limba franceză. Majoritatea populaţiei locuieşte în regiunea de coastă a ţării, în oraşe precum Malabo, capitala, Bata, Kombis, Bengas sau Balengues. Ţara este împărţită administrativ în şapte provincii.

Descoperirea şi valorificarea zăcămintelor de hidrocarburi a contribuit, în ultimele două decenii, la un ritm ridicat de creştere a PIB-ului. Industria a devenit principala ramură (87,3% din PIB), fiind dominată de extracţia petrolului (14,8 mil. tone, 2012, şi a gazelor naturale 6,9 md. metri cubi, 2011). Petrolul asigură peste 90% din valoarea exporturilor, depăşind lemnul de esenţă preţioasă, a cărei exploatare reprezintă o altă activitate economică importantă.

Cel mai important oraş al ţării este capitala Malabo, cu o populaţie de 145.000 de locuitori (2014), potrivit publicaţiei online The World Factbook (www.cia.gov). Situat pe marginea unui vulcan scufundat în zona ţărmului nordic al Insulei Bioko, Malabo este considerat prima destinaţie turistică a ţării, capitala având un aer exotic, la care contribuie arhitectura de inspiraţie spaniolă, dar şi vegetaţia luxuriantă.

Fondat de englezi în 1827 ca bază navală în lupta împotriva comerţului cu sclavi, centrul administrativ al posesiunii spaniole din Golful Guineii, sub numele de Santa Isabel, oraşul a devenit în 1969, capitala Guineei Ecuatoriale. În decembrie 1973, a primit numele actual.

Malabo este principalul centru economic al ţării, aici concentrându-se activitatea financiară (sediul Băncii Statelor Africii Centrale) şi cea comercială, printr-o serie de mici unităţi de prelucrare a peştelui, a lemnului şi a produselor agricole locale. Aici se află principalul port al ţării, precum şi un aeroport internaţional. Între monumentele ce prezintă interes se află: Palatul Prezidenţial, Catedrala (planul a fost supervizat de faimosul arhitect Antoni Gaudi), Casa Verde (1911), Hotelul Malabo President Palace. 

La nivelul întregii ţări, între principalele zone sau obiective turistice se remarcă Insula Bioko, cu peisaje tropicale; oraşul Lupa, care alături de Malabo se remarcă prin arhitectură colonială spaniolă; plaja Arena Blanca şi vulcanul Pico Malabo; oraşul Bata, cel mai mare al ţării, cu plaje foarte frumoase, oraşul Mbini, la gura de vărsare a lui Rio Benito în Oceanul Atlantic.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.