Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[18 decembrie] 1916 - sfârşitul Bătăliei de la Verdun


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://cdn.history.com/sites/2/2016/02/GettyImages-535820695.jpg

 

 

 

 

Data de 21 februarie 1916 a marcat începutul celei mai lungi bătălii din Primul Război Mondial: bătălia de la Verdun, care a durat mai mult de nouă luni, până în luna decembrie a aceluiași an. În mod ironic, singurul câștig al acesteia a fost unul moral.

 

Atacul germanilor de la Verdun își are rădăcinile într-o scrisoare pe care Erich von Falkenhayn, șeful Statului Major german, i-a trimis-o Kaiserului Wilhelm al II-lea în decembrie 1915. Falkenhayn argumenta că victoria în război poate fi asigurată dacă germanii se vor concentra pe frontul de Vest, nu pe frontul de Est și dacă Franța va suferi o înfrângere majoră într-o bătălie, determinând astfel Marea Britanie să încheie un armistițiu.

 

Nu întâmplător, germanii au  ales ca țintă orașul-cetate Verdun. Acesta avea o încărcătură politico-istorică deosebită întrucât fusese ultima localitate care a căzut înainte ca Franța să fie înfrântă în războiul franco-prusac din 1870-1871. De atunci, pentru a fi pregătită în cazul altor atacuri, francezii au transformat-o într-una dintre cele mai fortificate cetăți de la granița cu Germania. Raționamentul lui Falkenhayn se baza pe faptul că o ofensivă asupra unui asemenea loc-simbol în mentalul francezilor va declanșa o ripostă cu toate forțele din partea Franței, care vor fi complet nimicite în luptă.   

 

În zorii zilei de 21 februarie 1916, la ora 07:15, a început atacul. Aproximativ o sută de mii de obuze cădeau asupra Verdunului din oră în oră. Deși la început, germanii au reușit să înregistreze niște victorii, francezii, sub comanda generalului Philippe Pétain, au rezistat cu succes. De altfel, generalul Pétain i-a oferit Comandantului Șef Joseph Joffre următoarea garanție: Ils ne passeront pas!/Nu vor trece!.

 

Și într-adevăr, germanii nu au trecut linia de demarcație franceză, deși în luna iulie au fost aproape de acest fapt. Decalarea Bătăliei de la Somme cu o lună înainte i-a ajutat pe francezi să reziste, germanii concentrându-și o parte din forțe și pe acest front.

 

Între timp, pe câmpul de luptă de la Verdun, Germania pierdea foarte mulți soldați -la fel de mulți ca și Franța-, lipsa de succes a strategiei șeful Statului Major german Erich von Falkenhayn fiind din ce în ce mai evidentă. În cele din urmă, acesta a fost demis și trimis, pe 29 august, în Transilvania, pentru a prelua comanda Armatei a IX-a.

 

Noua conducere a forțelor germane nu a schimbat cursul bătăliei de la Verdun, iar în decembrie 1916 germanii au renunțat la luptă, marcând o victorie oficială pentru Franța, dar  doar cu semnificație morală. Altfel, niciuna dintre părți nu a câștigat vreun avantaj strategic important în urma a  peste nouă luni de luptă, care au făcut aproximativ 550 000 de victime în Franța și aproximativ 430 000 de victime în Germania.

 

 

SURSĂ: RFI.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.