Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

[4 februarie] 1945 - Conferinţa de la Ialta


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru yalta conference

 

 

În 11 februare 1945, liderii cheie ai naţiunilor aliate încheiau la Ialta o săptămână de negocieri secrete. Era a doua oară când cei 3 mari, Roosevelt, Stalin şi Churchill, se întâlneau în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, iar deciziile lor aveau să schimbe cursul istoriei.

 

Conferinţa s-a ţinut la fostul Palat de vară al ţarului Nicolae al II-lea de la Ialta, din Crimeea. De la ultima lor întâlnire, la sfârşitul anului 1943 la Teheran, războiul progresase mult şi se prefigura victoria Aliaţilor, iar fiecare dintre cele trei superputeri avea propriile obiective în privinţa situaţiei postbelice.

Preşedintele american  Franklin D. Roosevelt şi liderul sovietic Iosif Vissarionovici Stalin erau interesaţi în primul rând de împărţirea Europei în zone de influenţă, iar primul ministru britanic  Winston Churchill voia ca Marea Britanie să-şi menţină imperiul colonial. În plus, preşedintele Roosevelt dorea să se asigure de participarea URSS la războiul din Pacific împotriva Japoniei şi era de asemenea intersat ca URSS să sprijine înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite.

 

După o săptamână de negocieri secrete, în 11 februare 1945 liderii au decis.

 

Germania urma să fie divizată în patru zone de ocupaţie administrate de cele trei mari puteri şi de Franţa,  şi să fie demilitarizată, iar criminalii de război aduşi în faţa justiţiei.

 

Sovieticii urmau să administreze toate ţările din Europa de Est pe care le eliberaseră, unde au promis să organizeze alegeri libere, în timp ce britanicii şi americanii urmau să supravegheze tranziţia la democraţie în  Italia, Austria şi Grecia.

 

S-a convenit şi organizarea unei conferinţe în aprilie la San Francisco pentru a fi semnata carta Carta Organizației Națiunilor Unite, tratatul prin care urma să fie înființată cea mai importantă organizaţie internaţională din lume.

 

Preşedintele Roosevelt se asigurase şi de sprijinul sovieticilor în războiul împotriva Japoniei. Nu fusese încă testată nici o armă din proiectul nuclear ultra secret american şi se estima că un atac amfibiu împotriva Japoniei ar fi costat viaţa a mii de soldaţi americani. După ce Roosevelt a acceptat condiţiile liderului sovietic, în privinţa unei zone de ocupaţie în Peninsula Coreea, a posesiei insulei Sahalin şi a altor teritorii istoric disputate de Rusia şi Japonia, Stalin a acceptat să intre în războiul Pacificului la două-trei luni de la capitularea Germaniei.

 

Roosevelt, foarte bolnav, s-a întors în Statele Unite epuizat. În discursul ţinut cu greu din Congresul american a spus că Ialta a reprezentat "un punct de de cotitură în istoria Statelor Unite şi de aceea şi în istoria lumii". Peşedintele american avea să moară în urma unei hemoragii cerebrale după doar două luni, în 12 aprilie 1945, la casa sa de vacanţă din Warm Springs, Georgia, fără să mai asiste la căderea Cortinei de Fier de-a lungul liniei de demarcaţie pe care o stabilise la Ialta.

 

În 16 aprilie, Statele Unite au testat cu succes o bombă atomică în deşertul New Mexico. În 6 august, o astfel de armă devastatoare a fost lansată asupra oraşului japonez Hiroshima, iar la doar două zile, aşa cum Stalin promisese la Ialta, URSS declara război Japoniei. În 9 august, Statele Unite aruncau a doua bombă nucleară la Nagasaki şi concomitent sovieticii lansau o ofensivă masivă împotriva japonezilor în Manciuria.

 

Japonia era în stare de şoc. Fuseră rase de pe faţa pămăntului două oraşe, jumătate dintre oameni au murit instantaneu sau au fost răniţi, iar la doar câteva zile efectele iradierii au început să facă noi victime.  În 15 august, Japonia  capitula necondiţionat.

 

Multe dintre acordurile de la Ialta au rămas secrete până la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, în schimb cele care au fost făcute publice,  planurile care priveau Germania şi ONU, au fost în general bine primite.

 

Când întregul text al acordurilor a fost făcut public, în anii care au urmat războiului,  opinia publică nu l-a mai privit însă la fel de favorabil.

 

Majoritatea populaţiei din Europa de Est a considerat Conferinţa de la Ialta drept un act de trădare din partea Occidentului, acuzându-i pe Roosevelt şi pe Churchill că au aruncat Europa de Est şi nordul Coreei în braţele sovieticilor care nu au permis niciodată alegeri libere.

 

Alţii au spus că ţările Europei de Est eliberate de armata sovietică ar fi devenit oricum state satelit ale URSS, indiferent de ce s-a decis la Ialta, şi că, datorită bombelor nucleare, americanii de fapt nici nu ar mai fi avut nevoie de susţinerea sovieticilor pentru a înfrânge Japonia. De asemenea şi că, fără invazia sovietică în teritoriile imperiului nipon în ultimele zile ale celui de Al doilea Război Mondial, Coreea de Nord  şi alte teritorii deţinute de japonezi nu ar mai căzut sub contrulul URSS, ci al SUA.

 

La Ialta, totuşi, Roosevelt nu avea nici o garanţie că armele nucleare vor funcţiona şi a fost nevoit să-i ceară lui Stalin sprijinul URSS împotriva Japoniei. Armata Roşie era de trei ori mai mare decât cea americană, iar liderul sovietic nu a ezitat să-şi sacrifice militarii în schimbul unor noi teritorii şi s-a lăsat uşor convins să devină aliatul americanilor în Războiul Pacificului, în urma căruia a crescut substanţial influenţa sovietică în Asia.

 

În privinţa ONU, la Ialta s-a decis înfiiţarea organizaţiei, dar Uniunea Sovietică a fost de acord să i se alăture doar cu condiţia ca membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate să aibă drept de veto. Clauza, secretă, i-a dat Uniunii Sovietice mai mult control pe glob şi implicit a slăbit puterea celei mai mari organizaţii internaţionale din lume.

 

 

SURSĂ: TVR.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.