Jump to content

[4 aprilie] 1960 - independenţa Senegalului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru senegal

 

 

 

La 4 aprilie, Republica Senegal sărbătoreşte Ziua naţională - aniversarea proclamării independenţei (1960). 

 

Având o suprafaţă de 196.722 kmp, Republica Senegal este situată în vestul Africii şi se învecinează cu Mauritania (nord), Mali (est), Guineea şi Guineea Bissau (sud), Gambia (înconjurată din trei părţi de Senegal) şi Oceanul Atlantic (vest). 

 

Potrivit turistik.ro, Republica Senegal este principala destinaţie din Africa de Vest şi un loc ideal pentru cei care vor să exploreze cultura africană. Este bogată în plaje întinse cu un nisip de culoare albă, estuare, mlaştini de mangrove, savană, zone semi-aride în nord şi viaţă sălbatică. Numele ţării se spune că provine de la cuvântul în limba Wolof, ce desemnează canoele folosite de pescari. Astăzi, întrecerile de canoe, reprezintă sportul naţional al ţării, care se practică în diverse puncte de pe coastă.

 

Capitala Republicii Senegal este Dakar, cel mai mare oraş al ţării, dar şi un important centru comercial şi cultural pentru întreaga regiune a Africii de Vest. Dakar este situat la capătul peninsulei Capului Verde, cel mai vestic punct al continentului african, zona metropolitană numărând, potrivit infotour.ro, aproximativ 2,5 milioane de locuitori. 

 

Dintre obiectivele importante ale capitalei Dakar, amintim: Muzeul ''Theodore Monod'' de Artă Africană, Muzeul de Etnografie ce include o colecţie impresionantă de măşti, Marea Moschee Dakar, Catedrala Dakar, Hann Park & Zoo şi Piaţa Kermel situată în centrul oraşului, celebră pentru diversitatea produselor de artizanat şi a produselor agricole. În Senegal se află şi faimosul monument ''Renaşterea africană'', o statuie de 49 m înălţime aşezată pe unul din cele două dealuri numite Collines des Mamelles, lângă Dakar, capitala Senegalului. 

 

Un element esenţial al culturii senegaleze, specific, de altfel, Africii de Vest, este reprezentat de aşa-numiţii ''grioţi'', un fel de povestitori polivalenţi, al căror rol principal este să menţină vie istoria ţării din care fac parte. O astfel de persoană este o adevărată enciclopedie, fiind capabili să reţină, în detaliu, sute de ani de istorie africană şi locală. Pe lângă expertiza lor în genealogie şi istorie, grioţii sunt familiarizaţi cu muzica, literatura şi tradiţia artistică a Senegalului. 

 

Cel mai reprezentativ artist senegalez este, conform revistei Rolling Stone, Youssou N'Dour, cântăreţ, percuţionist, compozitor, actor. Între anii 2012 şi 2013, acesta a fost şi ministrul Turismului şi Culturii senegaleze. Un alt nume important al scenei senegaleze este grupul Star Band, din care a făcut parte şi Youssou N'Dour. Ulterior, unii membri au părăsit trupa pentru a forma Orchestra Baobab, cu un stil caracteristic grupului etnic Mandinka. 

 

Primul african ales membru al Academiei Franceze a fost poetul senegalez Leopold Sedar Senghor. Pe lângă talentul său scriitoricesc, acesta a fost şi un politician de succes, fiind primul preşedinte al Senegalului, în funcţie timp de 20 de ani (1960-1980). 

 

Bucătăria senegaleză este influenţată de cea a Africii de Vest şi de Nord, de cea franceză, de cea portugheză şi chiar de cea spaniolă. Religia islamică, prezentă încă din secolul al XI-lea pe teritoriul actualului Senegal, a adus, la rândul său, modificări în dieta localnicilor. 

 

Cel mai reprezentativ fel de mâncare din Senegal este, probabil, Thieboudienne, adică orez cu peşte. Cuprinde peşte marinat cu lămâie, usturoi, ceapă, apoi gătit la cuptor cu sos de tomate, varză, morcovi. Ulterior, este adăugat orezul. Se aseamănă oarecum cu paella, tradiţionala mâncare din Valencia, Spania. 

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.