Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

Reacţia unei mame, speriată că în şcoală copiii ar putea afla cum vin pe lume


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Reacţia unei mame, speriată că în şcoală copiii ar putea afla cum vin pe lume

 

educator writing sex education on chalkboard

 

 

Dacă se introduc ore de educație sexuală în școli, o să scadă numărul mamelor minore, transmite președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Datele INS arată că, anual, în țara noastră, aproape 700 de fete devin mame înainte să împlinească 15 ani. Asta ne plasează, potrivit Eurostat, pe primul loc la rata naşterilor în rândul adolescentelor.

 

Reporter: Ce părere aţi avea dacă s-ar introduce în şcoală un opţional de educaţie sexuală?

Mamă, însoţită de un copil, în parc: Aaaaa....nu! Nu sunt de acord, mai ales pentru vârsta lui.

Copilul: Ce înseamnăăăă?

 

Reporter: Ar însemna să afli cum vin copiii pe lume. Tu ştii cum vin copiii pe lume?

Copil: Da. Ori din Cer, ori de aici (arată spre burtică).

 

Reporter: Ce îi veţi spune copilului când vă va întreba de unde vin copiii?

Bărbat: Poate la început să îi spunem că a venit barza, apoi, când o să înţeleagă anumite lucruri, îi spunem că din burta mamei.

 

Lipsa educației le complică tinerilor cei mai frumoși ani și îi împinge să devină părinți mai devreme decât și-ar fi imaginat. Așa se face că am ajuns fruntași în Uniunea Europeană la numărul mamelor minore.

 

Adina Manea, Coaliţia Tineri pentru Tineri: „Există opţionalul de educaţie pentru sănătate care a început din 2001 şi care beneficiază de altfel de o programă şcolară naţională aprobată de ministru din 2004 şi care include tot ce înseamnă: de la educaţie pentru mediu, nutriţie, igienă”.

Deși există interes atât din partea părinților, cât și a elevilor, pentru un astfel de opțional școlar care ar forma comportamente sănătoase în societate, el rămâne tabu.

 

Adina Manea, Coaliţia Tineri pentru Tineri: „Nu avem suficient de mulţi profesori pregătiţi şi nu avem suficiente materiale pe care aceşti profesori să le aibă la dispoziţie”.

 

Elevii spun că numărul de ore pe care le pot studia la disciplinele opţionale este, în continuare, foarte mic.

 

Antonia Pup, reprezentant al Consiliului Național al Elevilor: „Există educaţia pentru sănătate, dar nu e promovată aşa cum ar trebui, şi nici profesorii nu sunt pregătiţi pentru a livra informaţiile corespunzător. Sperăm să facem educaţia pentru sănătate obligatorie care să conţină componente din educaţia sexuală măcar o dată pentru fiecare ciclu de învăţământ”.

 

Alarmat de statistici, și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării trage un semnal de alarmă.

 

Csaba Asztalos, Consiliul pentru Combaterea Discriminării: „Discutăm în mod decent, nu înseamnă că vom introduce cursuri de kamasutra, vorbim de biologie şi de a ne cunoaşte pe noi ca oameni”.

 

Opționalul care ar putea să îi pregătească pentru viață pe copii nu trebuie privit ca o invitație la o viață sexuală prematură, atrag atenția psihologii.

Mihaela Săhlean, psiholog: „Educaţia sexuală fereşte un copil de abuzurile sexuale. Înveţi lucruri de la părinţi, dacă îi ai şi dacă ei comunică cu tine, iar dacă nu, ar fi bine să ai şansa să înveţi din toate celelalte surse posibile. Sunt nişte răspunsuri la întrebările pe care ei le au şi nişte variante prin care ei se pot ajuta”.

 

În România, numărul fetelor care devin mame încă de mici a ajuns, anul trecut, la 18.000. Asta înseamnă că 10% dintre copiii născuți în 2018 au mame sub 18 ani.

 

 

Sursa: digi24.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.