Jump to content

Pirateria digitala: unde proprietatea intelectuala este comoara


Madalin
 Share

Recommended Posts

pirateria-digitala-1280x840.jpg

 

Internetul vine cu bune și rele

 

 

In cei peste 20 de ani de cand Romania a capatat acces la internet, o buna parte dintre noi am crescut odata cu el sau ne-am alaturat ulterior platformei. 

Multi dintre noi am auzit macar o data, fie si in graba, de ruda sau prietenul acela care a vazut toate filmele, are mereu in telefon ultimele melodii aparute, sau poate se joaca mereu pe calculator cele mai noi jocuri. 

Pasim usor in masina timpului si ne intoarcem candva in 2008, cand un amic din cartier imi spunea ca imi poate face rost de copia oricarui film sau joc, pe DVD, pentru o suma modica de 10-20 de lei. La vremea aceea, practica aceasta era mai des intalnita.

Masina timpului insa este poate defecta, pentru ca inca ne confruntam cu aceleasi probleme, in privinta asta. 

Infractiunea aceasta a capatat numele neoficial de piraterie digitala, iar fenomenul nu prezinta semne de disparitie. De aceea, articolul acesta se va adresa prevenirii si informarii celor ce au considerat/considera ingrasarea portofelului prin obtinerea de entertainment sau de programe software printr-o metoda mai facila, dar ilicita. 

Daca esti insa una dintre persoanele din spatele unei creatii “imprumutate” pe internet, te incurajez de asemenea sa ramai, pentru a-ti afla drepturile in aceasta privinta.

 

Definirea conceptelor

 

Proprietatea intelectuala reprezinta creatia unei persoane fizice sau juridice, distribuita de catre aceasta sau cu acordul acesteia, in scopul comercializarii. Produsul finit este de obicei destinat publicului larg, la un pret stabilit de catre titular sau de catre distribuitorul legal. 

Indiferent de natura produsului (film, carte, muzica, inventie etc), acesta beneficiaza de protectie legala atat din partea statului roman cat si din partea Uniunii Europene [art. 2624 Cod Civil; art. 118 TFUE].

 

Pirateria digitala reprezinta practic distribuirea si descarcarea gratuita, ilegala, a proprietatii intelectuale a altuia in mediul online, fara acordul sau, prin:

 

  • site-uri de file-sharing prin torrente 
  • forumuri 
  • diferite programe software 
  • site-uri ce convertesc videoclipuri in format mp3 sau mp4 si lista poate continua. 

 

Acest lucru se poate realiza prin simplul acces la internet, iar fapta este comisa cat ai clipi.  [art. 438 al.2 lit. b) cod Penal “distribuie, importă în scopul distribuirii, radiodifuzează ori comunică public sau pune la dispoziția publicului, astfel încât să poată fi accesate, în orice loc și în orice moment ales în mod individual, fără drept, prin intermediul tehnicii digitale, opere sau alte produse protejate’’]

 

Torrents = sistem de distributie la scara larga pe internet a fisierelor catre utilizatori, prin intermediul unui program si al unui format specific al fisierelor descarcate si distribuite. 

 

Tu, utilizatorul obisnuit, poate  ai vrut doar sa vezi sambata seara filmul acela pe care l-ai tot amanat, pana cand nu s-a mai difuzat la cinema. Ai optat pentru un site de file-sharing cu o oarecare notorietate in Romania sau poate chiar la nivel international. Nimeni nu trebuie sa stie, este doar un film. Corect?

 

Ei bine, lucrurile nu sunt tocmai atat de simple mereu si s-ar putea sa reconsideri cat de mult doresti sa vezi acel film.

 

Sanctiuni 

 

De retinut ar fi urmatoarele aspecte legale de natura penala:

Licenţele pentru software intră sub protecţia legii nr. 8/1996 actualizată privind protecţia drepturilor de autor. Această lege clasifică utilizarea oricărei aplicaţii sau conţinut digital, in lipsa platii drepturilor de autor sau a costurilor de licenţă, ca fiind piraterie.

Persoanele care comit o astfel de infracțiune riscă o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau, în cel mai bun caz, o amendă memorabila. 

 

Mai exact:

 

Art. 139 alin. 5

 

(1) Sancţiunile contravenţionale prevăzute la art. 1392 se aplică şi persoanelor juridice. În cazul în care contravenientul, persoană juridică, desfăşoară activităţi care implică, conform obiectului său de activitate, comunicarea publică de opere sau de produse purtătoare de drepturi de autor sau drepturi conexe, limitele amenzilor contravenţionale se măresc de două ori.

 

Art. 139 alin. 9 

 

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare dintre următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă.

Desi in prezent este putin probabil ca politia iti va bate la usa pentru a desfasura o ancheta privind filmele si melodiile descarcate de tine, nu este de neglijat nici amenintarea securitatii digitale.

 

Riscuri de securitate

 

Programele fara licenta riscă să aibă viruși și malware incluși. „Atacatorii pot să exploateze vulnerabilități deja cunoscute și remediate ulterior de către producătorii respectivului software și pot ținti victime care încă folosesc varianta neactualizată a respectivelor programe” a explicat specialistul în securitate informatică la Bitdefender, Bogdan Botezatu. 


De ce te-ar interesa?

 

Printre principalele pericole cu care se pot confrunta utilizatorii se enumeră:

 

  • programe de ransomware (criptează date și apoi cer bani pentru deblocarea lor)
  • troieni bancari (fură datele financiare și apoi golesc conturile victimelor) sau care pot crea rețele de terminale (botnet) și apoi opri activitatea unor site-uri populare. 

 

“In plus, dacă sunt infectate cu malware care minează monedă virtuală, victimele vor resimți o creștere a facturii la energie electrică, precum și o degradare accelerată a componentelor hardware prin uzură prematură”, a adăugat acesta."

 

Programe de spionaj pot fi descarcate odata cu jocuri sau programe piratate, fara ca utilizatorul sa ia cunostinta de acestea. 

 

Pe telefoane pot fi folosite programe de tip adware.  

 

Adware reprezinta programele dedicate publicitatii, ce pot instala in sistem continut promotional, reclame tip banner, precum si alte tipuri de reclame. Este menit sa promoveze anumite website-uri, iar odata instalat in browser, un program de adware poate colecta date de identificare non-personale, prin care sa fie adunate informatii si statistici despre cautarile si interesele tale pe internet.

 

Sursa

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.