Jump to content

Deținerea de etnobotanice este reîncriminată


Madalin
 Share

Recommended Posts

etnobotanice.jpg

 

Camera Deputaților a decis pe data de 18.12.2019 adoptarea unui proiect de lege prin care deținerea de etnobotanice este din nou pedepsită penal.     

   

       Reamintim că anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a stabilit în interpretarea dispozițiilor şi aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) din Legea nr. 194/2011 că „procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie o operaţiune cu produse în sensul art. 2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 şi intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 16 alin. (1) din acelaşi act normativ în ipoteza în care este efectuată în cadrul unei activităţii de import, export ori intermediere de produse”, în vreme ce „procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operaţiune cu produse în sensul art. 2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 şi nu intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 16 alin. (1) din acelaşi act normativ”.

     

 

        Este vorba despre Decizia nr. 10 din 12 septembrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 894 din 24 octombrie 2018.

       Parlamentul, prin Camera Deputaților - în calitate de cameră decizională, a reincriminat deținerea de etnobotanice. Astfel, a fost adoptat proiectul PL 549/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi a Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

 

       

       Contrar soluției oferite de ICCJ, în proiectul adoptat se prevede că deținerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

       Fapta persoanei care, fără a deține eliberată legal, efectuează, fără drept, operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.

 

       Mai mult, proiectul majorează pedeapsa (închisoare de la 3 la 10 ani în loc de închisoare de la 2 la 7 ani) pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.  

       De asemenea, va fi majorată pedeapsa pentru cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea, și deținerea de droguri de mare risc (cu titlu de exemplu cocaină, ecstasy) pentru trafic care erau pedepsite între limitele 5-12 ani de închisoare; noile limite sunt de 5-15 ani închisoare.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

  • Madalin changed the title to Deținerea de etnobotanice este reîncriminată
  • Madalin locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.