Jump to content

BenQ EW3280U – Un monitor 4K in pas cu noile tehnologii


Recommended Posts

BenQ EW3280U

 

Spre finalul anului trecut vorbeam despre un monitor de gaming de la Benq. Colegul meu spunea ca arata a orice, doar a monitor de gaming nu. In acel articol am decis-o insa; monitorul e si frumos si bun la jocuri. De data asta voi vorbi despre BenQ EW3280U: un monitor care imprumuta designul si multe dintre caracteristicile modelului de mai sus. De aceasta data, panoul 2K la 144Hz, a fost inlocuit de unul 4K la doar 60Hz, insa monitorul nu mai este clasificat sub numele de gaming, ci este un model pentru entertainment.

 

BenQ EW3280U va fi bijuteria de pe biroul tau

 

Am mai facut asta, dar nu pot sa nu intru inca o data in discutia despre nou design pe care BenQ l-a creat. Ecranul monitorului este inconjurat pe trei laturi de niste rame negre destul de subtiri, iar in partea de jos are o bara de culoare maro care gazduieste doua dintre boxe. Pe centrul acesteia gasim si senzorul de lumina ambientala, iar aspectul este completat de piciorul foarte solid. Pe spate gasim inca o zona perforata, deasupra careia vedem scris „Superior sound by treVolo„. Aici este ascuns subwoofer-ul care intregeste atat aspectul, cat si sistemul audio al monitorului.

 

Ca tot veni vorba de piciorul monitorului, BenQ EW3280U iti permite sa ascunzi cablurile in acesta, ca mai apoi sa le poti acoperi cu un capac. Este o aditie interesanta care te scuteste de cablurile atarnate pe birou si ofera un aspect mult mai curat.

 

Calitatea imaginii este incredibila – Ce tehnologii fac asta posibil?

 

BenQ EW3280U are un panou IPS cu rezolutie 4K si o rata de reimprospatare a imaginii de 60Hz. Alaturi de diagonala de 32 de inci, obtinem o combinatie perfecta intre dimensiune si rezolutie. Astfel imaginea nu este nici prea mica, cat sa nu poti citi textul, nici monitorul nu e prea mare cat sa se vada prost.

 

Desigur, era nevoie si de ceva magie tehnologica care sa ajute la obtinerea unei astfel de claritati. BenQ nu s-a sfiit cand a venit vorba de adaugarea de caracteristici speciale. Avem cam asa:

 

  • HDRi – Tehnologia HDR imbunatateste enorm nivelurile de culoare. iar pe acest monitor are trei moduri distincte. Fie ca te uiti la filme, te joci sau doar vrei sa urmaresti un meci de fotbal (inca-mi lipseste asta), vei avea cu siguranta o imagine foarte clara si culori foarte vii.
  • Sistem audio treVolo 2.1 – BenQ a integrat in monitoarele din aceasta serie un sistem audio treVolo. Chiar daca acesta nu este la fel de puternic ca si varianta sa full, in cazul lui BenQ EW3280U reuseste sa bata mitul care spune ca boxele integrate in monitoare sunt doar ca sa fie. Cu diferite preset-uri audio, sigur vei gasi balansul potrivit pentru tine, iar calitatea este WOW tinand cont ca sunt, pana la urma, niste boxe incluse intr-un monitor.
  • Eye-Care – La fel ca si mine, exista persoane care stau toata ziua cu ochii intr-un ecran, astfel BenQ a creat tehnologia Eye-Care cu care diminueaza lumina albastra deranjanta pentru ochi si reuseste sa pastreze imaginea la fel de clara.
  • B.I.+ – Brightness Intelligence Plus pe numele complet, este o tehnologie asemanatoare cu cea de pe telefoanele inteligente. Cu ajutorul senzorului de lumina ambientala de pe fata monitorului, aceasta ajusteaza luminozitatea in concordanta cu lumina din camera pentru ca imaginea sa nu devina obositoare nici pe timp de zi, dar nici in intunericul serii.
  • FreeSync – Chiar daca nu este un monitor de gaming, BenQ EW328U se bucura de tehnologia FreeSync. Chiar daca pentru unii pare ca ceva in plus, ajuta enorm atunci cand placa video (adica majoritatea) nu reuseste sa mentina un framerate de 60 de cadre pe secunda in jocuri la rezolutia 4K.

 

BenQ EW3280U este foarte usor de personalizat si conectat

 

Cand vine vorba de crearea unei experiente de utilizare personalizate, BenQ EW3280U exceleaza printr-un meniu destul de stufos dar intuitiv si prin multitudinea de porturi prin care il poti conecta. Am folosit monitorul de 32″ pe post de TV pentru cateva zile si am legat la el atat PC-ul de gaming cat si un PlayStation 4. In cazul amandurora s-a descurcat numai bine si am putut sa ma joc pe PC, in timp ce din telecomanda comutam pe PS4 ca sa vad daca s-a descarcat Spider-Man (da, da, acu’ il joc si eu).

 

Meniurile pot fi navigate foarte usor cu ajutorul telecomenzii incluse. Aceasta serveste atat pentru controlul meniului, cat include si scurtaturi cu ajutorul carora vei putea sa controlezi functiile HDRi si sistemul audio treVolo. Mi se pare o aditie foarte interesanta si BenQ face treaba asta de ceva timp. Daca pe monitoare de gaming din seria Zowie XL, telecomanda era un mic puck rotund pe care il conectam direct la un USB de pe monitor, in cazul de fata, vorbim de o telecomanda in toata regula. Este micuta si eleganta, insa este wireless si merge cu o baterie de ceas. Nu vad pe cineva care o va consuma curand, dar merita notat ca se schimba usor.

 

Pe partea de conectivitate, BenQ EW3280U poate fi conectat in fel si chip la toate dispozitivele moderne. Pe spatele acestuia gasim doua porturi HDMI, un DisplayPort si chiar si un USB Type-C, astfel nu conteaza ce device folosesti, sigur vei putea sa conectezi monitorul la el.

Pentru a-l testa, am bagat cateva jocuri si m-am bucurat de cateva episoade din Sezonul 5 al lui Better Call Saul de pe Netflix. In ambele cazuri, monitorul s-a potrivit numai bine. Din pacate, cel putin in cazul serialului, functia de HDR nu a fost cea mai fericita. Asta si din cauza faptului ca este emulata, adica nu avem un panou de 1000 de niti pentru un control full. Chiar si asa, nu am simtit nevoia sa ma joc prea mult la imagine, astfel preset-urile au fost numai bine facute pentru ce-mi trebuia mie.

 

Monitor sau TV 4K?

 

Ei bine, am vrut sa adresez putin si acest subiect; locuiesc intr-o garsoniera, astfel spatiul este destul de limitat. Ca daily-driver folosesc un TV mai vechi cu diagonala de 32″, insa nu am avut probleme cu vizionarea de filme si continut media pe el. Pentru mine, BenQ EW3280U a devenit TV inainte sa il scot din cutie deoarece pentru un birou de dimensiuni mici (1.2m) ar fi fost prea mare. De incaput pe birou, fara probleme, dar daca as fi stat la distanta mica cu un monstru asa mare in fata, pe langa disconfort ar fi intervenit si nevoie de a muta privirea pentru a-i putea acoperi toata suprafata. In cazul acesta, telecomanda si functiile acestui monitor parca cereau un decodor TV prin HDMI si o consola conectate pentru a-l transforma in centrul multimedia din micul meu spatiu.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.