Jump to content

Avocatul Poporului. Recomandare ref. respectarea dreptului fundamental la viață și la integritate fizică și psihică


Madalin
 Share

Message added by Madalin

Timp estimativ pentru citire: trei minute şi jumătate

Recommended Posts

Luni, 27 iulie 2020, Avocatul Poporului a dat publicității următoarea recomandare adresată managerului interimar al Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov și directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov:

 

Instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a dreptului fundamental la viață și la integritate fizică și psihică, prevăzut de art. 22 din Constituţia României, în urma consultării unor surse mass-media, care semnalează faptul că o tânără din Brașov, diagnosticată cu o (…) în zona frontala a capului, s-a infectat cu coronavirus în spital. Deşi potrivit opiniei mai multor neurochirurgi, operatia nu este posibilă fără efectuarea RMN-ului, investigația nu a fost efectuată. Direcția de Sănătate Publică a fost înştiinţată cu privire la acest caz, iar, potrivit răspunsului comunicat unei rude a pacientei, nu există protocolul necesar de dezinfecţie a aparaturii.

 

În conformitate cu prevederile art. 59 alin. (2) din Constituția României, coroborate cu cele ale art. 4 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, ne-am adresat Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie Braşov, Spitalului Clinic de Urgenţă Județean Brașov și Direcției de Sănătate Publică Braşov, pentru a le supune atenției situația prezentată și pentru solicitarea de informații cu privire la modalități de soluţionare în vederea respectării dreptului la viață al pacientei.

 

Direcţia de Sănătate Publică Braşov ne-a comunicat faptul că investigația RMN a fost temporizată până la vindecarea pacientei de SARS-CoV-2.

 

Potrivit răspunsului formulat de Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie Braşov, spitalul deservește o structură suport COVID-19, precum şi secții non COVID (urgențe neurologice, urgenţe psihiatrice, psihiatrie cronici, etc.), iar intersectarea circuitelor COVID cu cele non COVID este strict interzisă. Potrivit punctului de vedere transmis de spital, examinarea RMN a fost temporizată pentru a preîntâmpina posibila încrucișare a circuitelor menționate.

 

Conform Ghidului Colegiului American de Radiologie pentru efectuarea investigațiilor RMN în contextul pandemiei COVID-191, protocoalele de curățare și dezinfectare a aparaturii RMN sunt destul de variate și pot fi modificate în funcție de circumstanțele clinice unice ale acelei aparaturi. Dezinfectarea poate fi efectuată în baza ghidurilor și politicilor locale și, în special, în funcție de nevoile clinice specifice ale pacienților.

 

Având în vedere următoarele:

 

– În fapt, pacienta a ajuns la spital în urma unei crize generalizate, fiind diagnosticată, conform scrisorii medicale, cu (…) cu evoluție imprevizibilă și necunoscută, iar după 6 săptămâni i se refuză în continuare dreptul şi necesitatea de a efectua investigația RMN până la momentul în care va avea două teste consecutive confirmate COVID-19 negativ. Pacienta a fost infectată cu virus în Spitalul Clinic de Urgenţă Județean Braşov, la internare testul i-a ieşit negativ.
– La acest moment nu s-a confirmat existența unui protocol de dezinfecție a aparaturii medicale;
– Există literatură de specialitate cu privire la posibilitatea efectuării anumitor proceduri de dezinfecție a aparaturii medicale, implicit a aparaturii de rezonanță magnetică;
– În drept, conform prevederilor art. 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), dreptul la viață al oricărei persoane este protejat prin lege, iar potrivit art. 15 nu se permite nicio derogare cu privire la acest drept, cu excepţia cazurilor ilicite de război, fiind vorba de un drept absolut.

Pentru realizarea scopului constituțional și legal al Avocatului Poporului și anume, apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice, Avocatul Poporului emite următoarea:

 

Recomandare

 

1. Identificarea de soluții, în regim de urgență, pentru asigurarea posibilității efectuării în timp util a investigației RMN pentru pacientă, având în vedere situația gravă a stării sale de sănătate;
2. Efectuarea de cercetări cu privire la modalitățile de dezinfecție a aparaturilor necesare investigațiilor medicale și întocmirea protocoalelor necesare, prin colaborare cu autoritățile și instituţiile abilitate în domeniu (Direcţia de Sănătate Publică Braşov, Ministerul Sănătății, etc.)
3. Informarea Avocatului Poporului cu privire la măsurile luate în vederea respectării dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică și dreptului la ocrotirea sănătății al pacientei și pentru evitarea unor cazuri similare pentru viitor prin găsirea de metode aplicabile pentru efectuarea dezinfecției aparaturii medicale în contextul pandemiei de Covid-19, în cel mai scurt timp posibil.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.