Jump to content

Întrebare preliminară cu privire la remedierea neclarităților și lacunelor din conținutul rechizitoriului


Madalin
 Share

Recommended Posts

Judecătorul bulgar specializat într-un anume penal se întreabă cu privire la remedierea neclarităților și lacunelor din conținutul rechizitoriului (C-282/20 Spetsializirana prokuratura).

 

Situația de fapt:


1. materii UE incidente:
– Spațiul de libertate, securitate și justiție
– Justiție și afaceri interne
– Drepturi fundamentale
– Apropierea legislațiilor
2. avem o dispoziție dintr-un cod de procedură penală național potrivit căreia, după încheierea primei ședințe de judecată într-o procedură penală (ședința preliminară), nu este prevăzută nicio măsură procedurală pentru remedierea neclarităților și lacunelor din conținutul rechizitoriului care încalcă dreptul inculpatului de a fi informat cu privire la acuzațiile ce i se aduc
3. necesitatea de a afla dacă dreptul UE se opune unei astfel de dispoziții
4. dacă nu se opune, necesitatea de a afla dacă corespunde cu dreptul UE o interpretare a dispoziției naționale privind modificarea acuzației care permite procurorului în cadrul ședinței să remedieze neclaritățile și lacunele din conținutul rechizitoriului într-un mod care să țină cont în mod efectiv și eficient de dreptul acuzatului de a cunoaște acuzațiile ce i se aduc, sau, în conformitate cu prevederile susmenționate, ar trebui lăsată neaplicată interdicția națională privind suspendarea procedurii judiciare și trimiterea cauzei la procuror pentru întocmirea unui nou rechizitoriu
5. pentru un rezumat al conținutului cererii de pronunțare a unei decizii preliminare, în limba română, a se vedea aici (8 pagini) – pentru rezumatul din limba franceză, limba de lucru a Curții, a se vedea aici (15 pagini).

 

Dispoziții incidente:


1. articolul 6 alineatul (3) din Directiva 2012/13/UE coroborat cu art. 47 din Carta DFUE (cu explicațiile aferente)
versus
2. articolul 248 alineatul (3) din Nakazatelno protsesualen kodeks (Codul de procedură penală) al Republicii Bulgaria

Nota MMB: Pentru o notă la o cauză soluționată deja de CJUE ce privea o problemă similară, la sesizarea tot a instanței specializate din Bulgaria,  a se vedea și M. Mazilu-Babel, C-704/18, Kolev și alții. Realizarea unei noi trimiteri preliminare, restituirea cauzei la parchet, obligația procurorului de a se asigura că procedura se desfășoară într-un termen rezonabil, interesele financiare ale Uniunii și pertinența pentru România, Pandectele Române nr. 4/2020, în curs de apariție.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.