Jump to content

Bucureştiul de acum trei decenii, readus la viaţă în lungmetrajul Scara


Ailime
 Share

Recommended Posts

289478l-640x400-b-a8c3ecbc.jpg

Bucureştiul de acum trei decenii, readus la viaţă în lungmetrajul Scara

 

  • Filmul regizat de Vlad Păunescu se va lansa toamna aceasta pe marile ecrane


Cu aproximativ 20 de lungmetraje de ficţiune realizate anual la noi în ţară, cinema-ul românesc arareori se aventurează dincolo de prezent. Încă şi mai rar se aventurează în direcţia unor evenimente apăsătoare din istoria ţării, dar iată că un gest de recuperare a trectului îl face regizorul Vlad Păunescu în Scara, un film inspirat de viaţa actorului Dragoş Pâslaru.

 

Scara urmăreşte parcursul spiritual al lui Andrei, un tânăr actor sensibil şi inadaptat social pe care îl întâlnim mai întâi în anii '80, când participă fără să vrea la demolarea bisericii Sfânta Vineri. După căderea comunismului, orbit de iluzia libertăţii şi a democraţiei, Andrei se loveşte de o serie de evenimente brutale, momente ce au marcat profund istoria recentă a ţării. Găsindu-şi refugiul în rolul lui Alioşa în o punere în scenă a romanului lui Dostoievski "Fraţii Karamazov", Andrei devine tot mai apropiat de personajul său, alegând calea către credinţă.

 

Vlad Păunescu spune pentru Cinemagia că filmul este inspirat de viaţa actorului Dragoş Pâslaru, care s-a călugărit la sfârşitul anilor '90, dar "poveştile adiacente sunt rolul unei fantezii fără de care viaţa ar fi monotonă". Scenariul a fost scris de Constantin Chelba în colaborare cu regizorul, tratând inclusiv Mineriadele de la începutul anilor '90.

 

"Fiecare treaptă este altă ipostază a vieţii, reprezentând efortul eroului nostru pentru a ajunge la desăvârşire, într-o societate în care sufletul se abrutizează cu fiecare clipă, în care pierdem credinţa şi sărăcim trăirile, visele, speranţele, făcând ca în finalul filmului să ne punem întrebarea dacă asta este calea", explică Vlad Păunescu alegerea titlului.

 

Scara este o producţie Castel Film, iar filmările au avut loc de-a lungul a şase săptămâni la sfârşitul lui 2019, în locaţii din Bucureşti, Piteşti şi Brăila. Imaginea este semnată de Alexandru Sterian, costumele îi aparţin Oanei Păunescu, iar muzica lui Vasile Şirli. Rolul protagonistului este interpretat de actorul Eduard Trifa, căruia i se alătură în cadru Ana Maria Guran, Dragoş Galgoţiu, Ioana Crăciunescu, Horaţiu Mălăele, Ioan Andrei Ionescu, Voica Oltean, Valentin Teodosiu, Alin Panc, Cuzin Toma şi Dorel Vişan.

 

Vlad Păunescu spune că a regăsit în oraşul adolescenţei sale, Brăila, arhitectura specifică a Bucureştiului anilor '90. "În film au fost folosite multe locaţii existente, printre care Teatrul Maria Filotti din Brăila, Teatrul Odeon sau Universitatea Bucureşti. Interioarele au fost filmate in spaţii reale, dar şi în spaţii construite pe platourile Castel Film.

 

Împreună cu scenograful filmului am încercat să recompunem o epocă pe care eu am trăit-o şi am încercat să o redau cu cât mai multă acurateţe. Vorbim de o epocă foarte specifică a anilor '80, încă foarte vie pentru mulţi dintre noi. Chiar a fost mai greu decât m-aş fi aşteptat să recreăm spaţiile lipsite de culoare, dar încărcate compulsiv-obsesiv cu obiecte de care nu ştiai când ai nevoie. În film am folosit în egală măsură şi tehnica efectelor grafice create pe calculator pentru refacerea unor edificii distruse în ultimii ani ai comunismului", spune regizorul.

 

Scara va fi lansat în România în luna octombrie. Filmul este distribuit la noi în ţară de Transilvania Film.

 

sursa

Link to comment
Share on other sites

  • Ailime locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.