Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

ÎPS Teodosie despre conflictul din Ucraina: Este un război între două ţări surori


PokerTHK
 Share

Recommended Posts

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a afirmat, despre conflictul din Ucraina, că nu este un război de apărare a credinţei şi a gliei, ci unul în care nu a fost destulă diplomaţie. El a susţinut că nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părţi. Arhiepiscopul Tomisului a anunţat că, de joi seara, începe "rugăciuni stăruitoare" pentru ca acest conflict să se încheie, potrivit news.ro.

 

"Această rugăciune trebuie să fie adâncul sufletului şi trebuie să ne manifestăm durerea că, iată, creştini ortodocşi, cum sunt şi cei care au declanşat acest război, să ne rugăm pentru luminarea lor ca Dumnezeu să întoarcă în bine gândul. Niciodată un război nu aduce bine, ci aduce pagube, aduce pierderi de vieţi omeneşti. Noi am sperat să nu înceapă acest război, cum mulţi analişti auzindu-i sperau să nu înceapă acest război. Acum suntem în faţa unei realităţi, războiul a început. Să ne rugăm lui Dumnezeu ca Domn al păcii să asculte şi umilele noastre rugăciuni să deschidă minţile şi inimile celor ce au provocat acest război, celor ce au început acest război. Războiul este şi provocat şi început. Există şi nişte provocări prealabile, există şi nişte înverşunări de declanşare a războiului. Orice înfierbântare, orice violenţă în a face pace sau în a da consistenţă unor idealuri nu sunt după voia lui Dumnezeu şi după firea lucrurilor”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului,  joi seara, la o emisiune la Radio Dobrogea.

El a completat că prin rugăciuni doreşte ca gândul de război să se transforme în gând de pace.

"Tot timpul ne rugam să ne izbăvească Dumnezeu de războiul cel dintre noi. Este un război dintre noi, între semeni ai noştri, ortodocşi, neortodocşi, se cuvine când, iată, sunt acum puse pe tapet puse drepturile omului, că fiecare om are dreptul la viaţă, la credinţă, la liberă exprimare, trebuie să subliniem şi în modul acesta declarativ, dar nu e de ajuns, dar mai ales în modul rugător, prin rugăciunile noastre să fie chiar cu lacrimi şi cu dorinţă vie ca Dumnezeu să îşi reverse mila Sa faţă de noi toţi, să dea gând bun, să întoarcă gândul de război în gând de pace, să ajungă la negocieri reale şi la dialog real între oameni care împărtăşesc aceeaşi dragoste a lui Dumnezeu, aceleaşi daruri de la Dumnezeul”, a explicat ÎPS Teodosie.

El consideră că, atunci când războiul începe, e mai greu de negociat pacea.

"Nu putem fi pasivi, să spunem războiul îşi meargă cursul, nu este un război de apărare a credinţei şi a gliei, este mai mult un război în care nu a fost destulă diplomaţie, nu a fost destul dialog. Trebuia să se continue dialogul, să fie nişte negocieri mai pacifiste. Când începe războiul deja este mult mai greu să mai negociezi pacea, dar nu ne putem opri din nădejdea noastră că avem dârzenie, credinţă, rugăciune stăruitoare şi chemând pe Dumnezeu să ne fie mereu aliat idealurilor noastre că numai pacea poate să aducă armonie şi bucurie în sufletele noastră, războiul se poate opri”, a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

El a anunţat că se va ruga pentru ca acest conflict să se încheie.

"Din seara aceasta vom începe rugăciuni stăruitoare. Eu nici nu ştiam dimineaţă că a început războiul. Nu urmăresc ştirile, că nu am timp. De azi începeam rugăciunile, în taină le-am făcut şi azi, dar de acum înainte vom face stăruitoare rugăciune, să fiţi în rugăciune cu noi. Nu există armă mai puternică decât rugăciunea, dar la război noi răspundem cu rugăciune, cu dragoste, cu cererea ca Dumnezeu să se milostivească, să-I lumineze pe cei ce se războiesc să nu se mai războiască. Războiul nu aduce decât pagube şi iată câte vieţi omeneşti se pierd. Pentru orice viaţă pierdută cei ce poartă războiul se murdăresc cu sânge. De aceea, acolo unde este sânge, unde viaţa se pierde, cei ce atacă trebuie să conştientizeze că nu este drept să ataci, orice motive ar fi. Războiul de apărare are o legitimă justificare. Este un război între două ţări surori, cu o limbă înrudită, aşa cum se spune, au fost capitalele când la Moscova, când la Kiev”, a declarat ÎPS Teodosie.

El crede că dacă erau mai multe negocieri şi diplomaţie nu s-ar fi ajuns aici.

"Nu este niciun război justificat, uciderea semenilor în numele unor ambiţii nu este o dreptate, ci este o înfierbântare şi o ambiţie. Pe de altă parte, trebuia să fie şi mai multă diplomaţie, mai multă negociere, mai multă răbdare şi mai multă înţelepciune că de ambele părţi trebuia să fie mai multe negocieri, nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părţi înainte de război. Oricine ar fi. Mânia şi iuţimea sunt păcate” a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie

Link to comment
Share on other sites

Este obligatorie adăugarea unei imagini reprezentative la începutul topicului, centrată, şi a unui link către ARTICOLUL-SURSĂ la finalul topicului. Încălcarea regulii duce la primirea unui avertisment verbal şi închiderea topicului.

 

default_topic_closed.gif.02a8c54af8c9b5d4091b4b858377221d.gif

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.