Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

În timp ce românii sunt dedicați sprijinirii refugiaților din Ucraina, Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților profită pentru a fura!


FROG ZEW
 Share

Recommended Posts

Horia-Onita_ANOSR_INQUAM_Photos_George_Calin-820x547.jpg

 

„În timp ce românii sunt dedicați sprijinirii refugiaților din Ucraina, parlamentarii din Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților profită pentru a fura orice urmă de onoare a mediului academic, votând amnistierea plagiatelor elaborate înainte de aprobarea Legii educației naționale nr. 1/2011”, scrie pe Facebook Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR). Reprezenatnții studenților mai spun că „salvarea plagiatorilor sus-puși apare, astfel, ca prioritatea Parlamentului în aceste grave vremuri prin care trecem. Solicităm Camerei Deputaților să respingă categoric această abominație legislativă”. Reacția vine după ce al doilea amendament-surpriză care i-ar amnistia pe plagiatori, după cum a avertizat USR, a trecut, luni, de Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, cu 11 voturi pentru și 6 împotrivă.

 

Mai exact, USR a atras atenția că, într-un proiect de lege despre cu totul altceva, deputatul PSD Adrian Solomon a introdus săptămâna trecută, la Comisia de Muncă, un amendament care „amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011” și care face din asta „o urgenţă”, adică în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

 

Cererea USR de retrimitere înapoi la Comisie a fost respinsă, iar proiectul de lege cu amendamentul propus de Adrian Solomon va intra în plen luni după-amiază, potrivit lui Ștefan Pălărie. Dacă trece de plenul Camerei Deputaților, care este și cel final, Pălărie a spus că USR va ataca la Curtea Constituțională (CCR) „invocând încălcarea principiului de bicameralism”.

 

„Furtul pe vremea războiului este mai grav decât cel pe timp de pace, pentru că cei în cauză profită de situația vulnerabilă creată. În timp ce românii sunt dedicați sprijinirii refugiaților din Ucraina, parlamentarii din Comisia de învățământ a Camerei Deputaților profită pentru a fura orice urmă de onoare a mediului academic, votând amnistierea plagiatelor elaborate înainte de aprobarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Doamnelor și domnilor parlamentari, furtul e furt și plagiatul e furt, indiferent de cum ați încerca ascunderea lui după tertipuri așa-zis legale! Camera Deputaților se grăbește ca în aceste momente să aprobe amendamentul introdus de deputatul Solomon, pe repede-înainte. Salvarea plagiatorilor sus-puși apare, astfel, ca prioritatea Parlamentului în aceste grave vremuri prin care trecem. Solicităm Camerei Deputaților să respingă categoric această abominație legislativă și să transmită un mesaj clar celor care trudesc necontenit pentru salvarea plagiatorilor că aceste încercări vor eșua”, a scris ANOSR pe Facebook.

 

Amintim că un nou amendament care încearcă să-i scape pe plagiatorii care au obținut titlul de doctor înainte de 2011 a apărut într-un proiect de lege din Parlament, semnalat de USR. Este pentru a doua oară în ultimele zile când o încercare de a-i proteja pe plagiatorii cu doctorate obținute înainte de 2011 se concretizează într-un amendat la un proiect de modificare a Legii Educației, a precizat formațiunea politică. Concret, de această dată în PLx 95/2020, un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de la începutul anului 2020, au apărut într-o şedinţă a Comisiei pentru Muncă două amendamente fără nicio legătură cu obiectul ordonanţei, spune USR.

 

Unul dintre amendamente amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011, iar al doilea amendament face din asta o urgenţă: în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, acuză USR. Modificările au fost aduse de deputatul PSD Adrian Solomon, cunoscut pentru scandalul făcut într-o șaormerie din Centrul Vechi.

 

Ce spune amendamentul adus de Adrian Solomon (PSD):

 

„La articolul 170, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1.1), u următorul curpins: Măsura prevăzută la alin, (1) lit.b) se aplică doar pentru titlurile elaborate și acordate în baza standardelor de calitate și etică profesională stabilite în actele normative emise pentru punerea în aplicare a prezentei legi”

 

La motivare, Adrian Solomon a scris: „Aplicarea fără echivoc a principiului neretroactivității legii, reglementat de Constituție prin art.15 alin (1) și (2) care consacră faptul că legea dispune numai pentru viitor.

 

„(1) Cetățenii beneficiază de drepturile și de libertățile consacrate prin Constituție și prin alte legi și au obligațiile prevăzute de acestea.

(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.

 

Ce prevede în prezent articolul din Legea educației vizat de această completare:

 

Art. 170 – (1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliu.

 

Sursa

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.