Jump to content

Franța reintroduce oficial ore de matematică la liceu


FROG ZEW
 Share

Recommended Posts

dreamstime_m_114046485.jpg?fit=820%2C547&ssl=1

 

Elevii de liceu teoretic (general) din Franța care nu își aleg în al doilea an de liceu matematica printre cele trei materii la alegere din care vor da examen de Bac în anul următor, au posibilitatea să aleagă un curs de matematică de o oră și jumătate pe săptămână care va fi complementar orelor de științe ale naturii (două pe săptămână) și care va fi mai lejer – “elevii vor învăța statistici, probabilități, analiza datelor”, “lucruri pentru viața socială și profesională”.

 

Această reglementare care vine ca noutate a fost trimisă de Ministerul Educației din Republică spre profesorii și inspectorii școlari din țară. Ea intră în vigoare începând din 5 septembrie 2022 și, de asemenea, marchează posibilitatea ca elevii să aibă și în al treilea an de liceu (care este și ultimul), parte de o materie asemănătoare, dacă doresc: “Matematici complementare”.

 

Care este, însă, problema matematicii la liceu și nevoia unei schimbări care pare complexă? Pe larg, mai jos, despre ultimele modificări și mecanismele de funcționare ale Bacalaureatului francez.

 

Iată cronologia evenimentelor:

 

EduPedu.ro a scris pe 12 februarie despre discuțiile care aveau loc în Franța: ministrul Educației de atunci, Jean-Michel Blanquer, declara că “toți elevii trebuie să aibă o mai mare cultură matematică“. Acesta constatase că din ce în ce mai puțini elevi de liceu aleg să dea Bacalaureat la matematică și, în special, procentul fetelor care aleg asta este mai mic de la an la an.

 

A urmat apoi o scrisoare a oficialului francez în care se sublinia că “Țara noastră are nevoie de oameni de știință și de ingineri”. EduPedu a scris atunci, pe 24 februarie, despre această scrisoare adresată inspectorilor școlari prin care Blanquer propunea o dezbatere privind reforma matematicii la liceu. Scopul consultării anunțate a fost să găsească “cea mai bună pregătire în matematică a elevilor noștri, în funcție de nevoile și aspirațiile lor”.

Peste o lună, un raport înaintat Ministerului Educației din Franța de către un comitet de experți recomanda ca, la începutul următorului an școlar [n. red. septembrie 2022], matematica să fie inclusă în trunchiul comun de materii al liceenilor încă din al doilea an de liceu, în măsură de 1,5 până la 2 ore pe săptămână. În urma dezbaterilor, specialiștii au venit cu ideea de “Matematică pentru toți”, disciplină care să fie inclusă în trunchiul comun – mai multe detalii aici.

 

Acum, în iulie 2022, s-a pregătit terenul pentru septembrie, așa cum am notat mai sus: matematica rămâne materie de ales ca “specialitate” în ultimii doi ani de liceu. În primul an este în trunchiul comun. Dar dacă în anul doi de liceu un licean nu vrea să o aleagă ca să dea examen din ea la Bacalaureat, atunci poate să opteze pentru o oră și jumătate de curs de matematică simplificată, atașat orelor de științe ale naturii – învățământ științific (Enseignement Scientifique). În ultimul an de liceu (al treilea), acest curs opțional se numește “Matematici complementare” care, de asemenea, presupune aceleași lucruri: este simplificat față de clasica Matematică.

 

Iată și unul din scopurile reformei, conform notei oficiale: să ofere baza necesară pentru înțelegerea fenomenelor cantitative, așa cum sunt ele utilizate în diferite domenii disciplinare și cum clarifică diverse dezbateri [n. red. problematici] actuale. Alte obiective sunt și să împace cu matematica elevii care și-au pierdut interesul pentru această disciplină; să comunice plăcerea de a practica matematica prin activități care să evidențieze eficiența acesteia și să pună în lumină rolul pe care îl joacă în lumea contemporană.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.