Jump to content

Timp rămas până la zilele B-Zone

V-am pregătit o mulțime de evenimente. Click aici

La mulți ani B-ZONE!

V-am pregătit o mulțime de evenimente. Click aici

Laptopul modular, un vis frumos sau un viitor posibil?


RW YuukiKING
 Share

Recommended Posts

Concept Luna laptop

 

Recent, am făcut un video pe YouTube legat de vestitul „right to repair” și despre cât au involuat electronicele din domeniul IT în ceea ce privește ușurința de servisare și upgrade. Și chiar dacă situația pare destul de tristă, cu laptopuri care au memoria și SSD-ul lipite pe placa de bază (nu dăm nume, că se supără Apple) sau cu dispozitive extrem de greu de demontat și remontat, există câteva raze de lumină care ne lasă o urmă de speranță că se poate schimba ceva.

 

Prima rază de speranță se numește Framework, un brand care construiește laptopuri modulare până în măduva șasiului. Dacă vrei să îți cumperi un laptop Framework, îl poți configura în detaliu, de la procesor și placa grafică și până la nivel de stocare, RAM, modul Wi-Fi și porturi. Este practic aproape la fel de configurabil ca un PC, doar că momentan nu are versiuni cu procesor AMD.

 

Partea cea mai tare? Fiind modular, poți oricând să faci upgrade la orice, inclusiv să treci de la un chipset cu intel Gen11 la unul cu intel Gen12. Înlocuirea unei piese defecte se face în câteva minute sau chiar secunde, spre deosebire de laptopurile tradiționale, la care durează 30 minute și 30 de șuruburi (minim) să ajungi la placa de bază.

 

Și nici măcar nu costă așa mult, 959 Euro pentru varianta pe ce care ți-o asamblezi singur, IKEA style. Framework vinde toate modulele separat, lăsându-te să alegi dacă vrei USB-C sau USB-A, dacă să ai microSD sau HDMI. Fiecare modul are pe el un cod QR care, odată scanat, afișează pe telefon ghidul de instalare și specificațiile.

 

Dar Framework este un producător mic, la început de drum. Lucrurile nu se vor mișca cu adevărat până când mai marii industriei nu schimbă abordarea asta concentrată pe costuri și profit și se concentrează un pic și pe consumator și pe mediu. Un astfel de laptop are o durată medie de utilizare mai mare, adică profituri mai mici, dar și poluează mai puțin și oferă o experiență mult mai plăcută când vine vorba de service.

 

DELL Concept Luna este prima inițiativă notabilă în direcția sustenabilității din partea unui producător mare

 

Dell este primul producător mare care face pași concreți în acest sens. Denumit Concept Luna, laptopul modular de la Dell pare foarte promițător. Poate chiar mai mult decât laptopul Framework, care are totuși câteva șuruburi, Concept Luna este extrem de ușor de demontat. Ai nevoie doar de o cheiță pentru a începe operațiunea, după care fiecare piesă se demontează fără nici măcar un singur șurub:

 

 

În plus, laptopul în sine este parte dintr-un sistem logistic, în sensul că Dell a prezentat și un ansamblu de roboți capabili să identifice și să înlocuiască piesele defecte fără intervenție umană. Pare prea tare ca să fie adevărat, nu? Asta pentru că Luna, cum îi spune și numele, este un concept, un prototip aflat în stadiul ăsta de ceva timp, iar Dell nu a avansat încă niciun fel de informații cu privire la intrarea în producție.

 

La extrema cealaltă avem laptopuri cu 8GB de RAM lipiți pe placa de bază, la care nu poți adăuga memorie și la care diferența între varianta cu 8 și varianta cu 16 GB (SINGURA diferență notabilă) este de… 2000 de lei. Sau laptopuri care se pot demonta o singură dată, pentru că șasiul este făcut să se dezintegreze la demontare.

 

Și știți cât vor rămâne Luna și alte dispozitive similare în stadiul de prototip? Fix cât timp consumatorul va accepta laptopuri de unică folosință, mai ieftin de produs și mai bănoase la servisare. Practic Dell, și prin extensie întreaga industrie, demonstrează că de putut, se poate, dar că singurul care decide este consumatorul.

 

Eu, cel puțin, când mă uit după un laptop, mă uit la clipuri de YouTube cu demontarea completă, ca să înțeleg cât de complicată va fi mentenanța, și când găsesc laptopuri care sunt aproape imposibil de upgradat sau de desfăcut (nu dau nume, că se supără Apple), dau skip. Ceea ce vă recomand și vouă.

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.