Jump to content

Samsung Galaxy S23 Ultra: Cameră sau camerele în pachetul complet, pentru vlogger, fotograf pasionat


Leventhe
 Share

Recommended Posts

<b>Samsung Galaxy S23 Ultra: Cameră sau camerele în pachetul complet, pentru vlogger, fotograf pasionat</b>Dacă în recenzia video nu am insistat foarte mult pe detaliile legate de hardware-ul camerei şi optică... ei bine acum o să o fac. Din capul locului trebuie spus că 3 din 5 camere sunt cele de la S22 Ultra: cele două telephoto şi cea ultrawide. Noutăţile

 

Dacă în recenzia video nu am insistat foarte mult pe detaliile legate de hardware-ul camerei şi optică... ei bine acum o să o fac. Din capul locului trebuie spus că 3 din 5 camere sunt cele de la S22 Ultra: cele două telephoto şi cea ultrawide. Noutăţile apar la camera selfie şi la cea principală.

 

Începem cu senzorul de 200 de megapixeli, un ISOCELL HP2 care vine după alţi doi senzori de 200 MP văzuţi pe Motorola Edge 30 Ultra şi Xiaomi 12T Pro. HP2 e superior, măsoară 1/1.3 inch şi oferă pixeli de 0.6 microni. Vine cu filtru de culoare Tetra2pixel RGB Bayer Pattern, mai uşor explicat 16 pixeli combinaţi în 1 pentru a scoate poze de 12 MP. Poţi face şi poze la rezoluţie maximă de 200 MP sau la 50 MP.

 

Acest HP2 beneficiază de o autofocalizare revoluţionară, aşa numita Super QPD, care detectează rapid schimbările de faza pe direcţie orizontală şi verticală. Avem parte şi de deschidere F/1.7 şi stabilizare optică, dar cred că ştiaţi asta deja. Aşa cum spuneam restul de camere din spate a rămas ca la S22 Ultra: camera de 12 MP ultrawide cu Dual Pixel Autofocus, ajutând la Macro, dar şi la captura Ultra Steady.

 

Are deschidere F/2.2 şi unghi de 120 de grade. Trebuie să recunosc că se produce totuşi o evoluţie aici: senzorul IMX563 e înlocuit de un IMX564. Cele două camere telephoto de 10 megapixeli folosesc senzori Sony IMX754, unul cu zoom optic 3X şi unul periscopic cu zoom optic 10X. Prima oferă deschidere F/2.4 şi a doua F/4.9. Nu uităm nici de stabilizarea optică. 

 

Samsung a bătut mult moneda pe trecerea la o nouă camera selfie, înlocuind senzorul de altfel excelent de 40 MP de pe ultimele modele, cu unul de 12 MP. E senzor producţie proprie, un Samsung S5K3LU, cu autofocalizare, stabilizare electronică, extra filtre Bokeh, deschidere F/2.2. Filmează în 4K la 60 FPS. Apropo camera principală filmează în 8K la 30 FPS. 

 

Ca de obicei aplicaţia Camera e doldora de opţiuni pe acest telefon Samsung. Avem acel mod special de zoom care stabilizează imaginea cu o ferestruică specială în zona din stânga sus. Putem da zoom digital până la 100X. Opţiunile din zona Modes includ Expert RAW, aplicaţia care era separată până acum şi a fost integrată şi în camera acum. Avem şi mod Pro foto şi Pro Video, mod Food, Panorama, Super Slow Mo, Slow Motion, Hyperlapse, Portrait Video, Director's View şi Single Take.

 

ss%20camera%20s23%20ultra_592x422.jpg

 

Nu lipseşte Night Mode, dar avem şi un night mode auto, cum am văzut şi la Xiaomi sau iPhone. În zona Pro avem o grămadă de opţiuni extra, legate de expunere, focalizare, balans de alb, shutter. Există şi Scene Optimizer, cu AI care optimizează capturile foto. 

 

Expert RAW e gândit mai degrabă pentru cei care vor să aibă mai mult control asupra editării ulterioare a fotografiilor. Primeşti mai multe date raw cu care să lucrezi. Scoate fişiere DNG, editabile şi te poţi juca mult mai detaliat la nivel de culori şi dynamic range. 

 

63f36982386d3.jpg

 

Samsung Galaxy S23 Ultra a fost pus la treaba serios de tot pe partea foto şi nu exagerez când spun că avem o galerie de peste 500 de poze. Culorile au fost în general corect calibrate, poate în afară de cer, în rare situaţii. În general ce am perceput cu ochiul s-a văzut şi în poze. Nu văd suprasaturare sau supraexpunere şi totul e cât se poate de clar, chiar şi când ai soarele în faţă. 

 

Mi se pare că nu mai avem acele culori vibrante "de pe vremuri", mai săturate, deci telefonul merge pe ruta onestă, nu "umflă" culorile, dar avem filtre pentru asta, dacă ţineţi musai. Ideea e că nu se adaugă input artificial, ci se merge pe realism.

 

Samsung Galaxy S23 Ultra - Mostre Foto (zoom): 20230208_141833.jpg

 

Zoom-ul îl văd mulţumitor până pe la 30X, impecabil la 10X, asta se presupune din start, dar după 30X începe să apară şi zgomot vizibil şi estompări de obiecte, ce par din acuarelă.

 

20230203_150411_592x444.jpg

 

Dacă ar fi să aleg o nuanţă, aş zice ca albastrul e cel mai corect redat aici. Mă bucur să văd şi ca maşinuţa cu Bucşa nu mai e redată roz, ci un roşu deschis, cum e corect. Poate doar mi se pare dar capturile RAW sunt ceva mai vii la culori, dar oricum ele sunt editabile după, cu softuri dedicate. Dacă am lăudat albastrul şi roşul, cumva galbenul nu îmi place, e uşor strident. 
 

Samsung Galaxy S23 Ultra - Mostre foto (macro): 20230207_111400.jpg

 

Îmi place să văd şi ca Samsung în sfârşit ne lasă să focalizăm de foarte aproape, după ce am avut probleme şi pe S20 Ultra şi pe S21 Ultra, parcă mai puţin pe S22 Ultra totuşi. Dovezi? Acea vază din piatră şi ghidonul motocicletei de jucărie. Plus nişte muşchi/licheni, care arată spectaculos în detalii. 

 

20230203_150113_450x600.jpg

 

Ţin se laud şi Bokeh-ul aplicat obiectelor, precum jucăria cu Pantera Roz, având botul clar delimitat de fundalul estompat. Numai de bine şi despre Portrait-ul cu statuia femeii din parc. Îmi place foarte mult cum pică umbra aici şi parcă văd mai multe pete de la intemperii şi zgrunţuri de piatra decât la alte telefoane. 

 

Samsung Galaxy S23 Ultra - Mostre Foto: 20230207_111135.jpg

 

Fotografiile de 200 de megapixeli au o cantitate uriaşă de detalii şi sunt next level chiar şi faţă de celelalte două telefoane cu camere de 200 MP din 2022. E de ajuns să dăm câteva crop-uri şi veţi vedea cât de bine se păstrează calitatea. 

 

Revenind la galerie, pozele au fost făcute în două locații din București, de mine și de către colegul Claudiu, în zile diferite. După analiza lor, concluziile sunt următoarele: calitatea lor este desăvârșită, detaliile se văd foarte bine și nu avem distorsiuni sesizabile nici la camera ultra wide. Cum spuneam, culorile sunt realiste, iar dynamic range-ul este destul de larg încât să nu facă fotografia nerealistă, dar să și păstreze zonele umbroase destul de natural. 

 

20230207_111037_592x444.jpg

 

Pe de altă parte, la cer, mai ales când apar și crengi în cadru, Samsung folosește post procesare și rezolvă din AI neajunsurile cum ar fi porțiunile arse, sau rămase mai albe. Un lucru OK din punct de vedere estetic. Trebuie însă să aveți grijă să ocoliți situațiile cu soare în față, că poate apărea ceața în fotografie.

 

20230207_102937_592x444.jpg

 

Îmi place mult separarea de subiecţi în fotografia cu porumbeii pe pod şi ai zice că e făcut cu un aparat foto profi, nu cu cu un telefon.  Văd ca algoritmul ştie să decupeze excelent un Bokeh şi în jurul animalelor. 

 

Samsung Galaxy S23 Ultra

 

M-au mulţumit mult şi capturile cu vegetaţie, unde nu remarc supraexpunere, ardere sau vreo nuanţă ciudată, ceea ce e mare lucru, mai ales la conifere în plin soare. 

 

Selfie-urile grăiesc de la sine. Sincer nu trebuie să spun nimic despre ele, poate doar că acum avem și un mod PRO pentru acestea și o gamă nouă de filtre. Sincer rar mi-a fost dat să văd un telefon care conturează aşa bine capul şi surprinde fiecare fir de păr şi de barbă.
 

Samsung Galaxy S23 Ultra - Mostre Foto (selfie): 20230208_142216.jpg

 

Şi bokeh e cât se poate de satisfăcător, iar cantitatea de rateuri la Portrait studio a scăzut. Se vede fiecare por clar, se văd diferenţele între coloritul firelor de barbă, ochii sunt lucioşi, vii, expresivi. Văd vinişoare accentuate pe nas din cauza frigului şi fiecare scamă din fular. 

 

La selfie-urile cu Ervin se vede fiecare por şi unde e pielea mai hidratată şi mai uscată, atât de precisă e camera.

 

Trecând la fotografia de noapte, Ultra cred că mai are de lucru în special legat de acea tentă violet care apare uneori în cazul cerului întunecat, când folosim camera ultra wide. Aici avem o problemă de calibrare a temperaturii culorii deci. În rest nu am obiecții de cum reușește să rezolve situațiile. Nu avem artefacte prea multe în jurul luminilor stradale și vedem și culori în noapte, lucru care e de apreciat. Claritatea fotografiilor rămâne la fel de bună și în aceste condiții, iar zoomul duce bine și aici cei 30X, chiar dacă îl putem urca și până la 100x virtual, ceea ce nu recomand totuși. 
 

Samsung Galaxy S23 Ultra - Mostre Foto (seara): 20230206_201645.jpg

 

Cerul e foarte bine iluminat, poate chiar prea bine, dar mă îngrijorează că unele halouri de surse de lumina sunt cam mari, mai ales cele de la distanţă. Maşini în mişcare e greu să prindem, fără blur cel puţin. Îmi place mult cum arată pista de biciclete iluminată cu albastru în Parcul Drumul Taberei. Redarea acelei iluminări e aproape de perfecţiune. 

 

20230206_204123_592x444.jpg

 

Tenta gălbuie a imaginilor e normală, imprimată de lumina stradală, dar a scăpat şi câte un portocaliu ici-colo. Mă bucur să văd şi multe firme luminoase la mall care nu sunt "umflate", cum am văzut la alte telefoane cu camere de 200 MP. "Problema" pe care o am cu pozele astea e că nu par nocturne, ci făcute ziua. E foarte multă lumină şi claritate. Nu e ceva de care mă plâng eu, ci ceva ce mi-a fost semnalat de un cititor cândva. Trebuie să avem un echilibru între întunecime şi lumina, trebuie să laşi totuşi acea percepţie a nopţii, a uşorului întuneric. 

 

Pentru pasionați, telefonul aduce și astro fotografie evoluată prin funcția nightography. Nu aş zice neapărat că e peste S22 Ultra sau Huawei Mate 50 Pro, dar cu siguranţă bătălia e pe viaţă şi pe moarte între cele 3 noaptea. 

 

La captura video avem iarăşi o imagine cât se poate de clară şi corectă, cu detalii bogate la nivel de dale de piatră, maşini, copaci. Dynamic range-ul e larg. Fiţi atenţi la trucul cu zoom-ul. Când era 20X am auzit mai clar lătratul de pe insula Pensionarilor din Parcul IOR decât vocea mea, asta prin funcţia Audio Zoom.

 

Îmi plac nuanţele de albastru prinse de filmări şi văd şi o vegetaţiei corect redată, în sfârşit. Poţi panorama rapid şi violent şi nu vei debusola camera.Mă bucur şi să văd în sfârşit un telefon cu filmare 8K care nu mai tremură ca piftia la panoramare. 

 

Filmarea selfie e de nota 10 din 10, cu un efect de blur natural al fundalului şi detalii de camera profi de vlogger, de Canon, de Nikon, de Sony. Stabilizare perfectă. Foarte des folosesc în recenzii clişeul că "merge de vlogger amator". Aici nu ai nici o scuză să nu fii profi cu aşa o filmare. Să fii următorul Selly, Dorian Popă, Mariciu mă refer. Te ajuta camera, microfoanele, claritatea. 

 

Portrait Video e foarte precis în a separa capul de fundal, aplica şi acele efecte cool şi reda foarte plăcut ochii, într-un mod expresiv. Vocea prinsă de microfoane are mult bas, îmi place ce aud. 

 

Nu am uitat de testele de stabilizare şi am început cu unul fără mod Steady, la care am şi alunecat pe gheaţă puţin şi tot nu am pierdut din claritatea imaginii. E ireproşabil rezultatul obţinut în 4K, la nivel de detalii şi claritate. Supersteady aduce acum 2K nu te mai obligă la doar la Full HD şi amortizează mai bine paşii mei şi coborârea scărilor, e de parcă aş filma din dronă, ca și cum nu aş avea picioare, parcă aş pluti. 

 

Testul de focalizare a fost ciudăţel. Samsung parcă nu mai e aşa rapidă anul ăsta cu focusul, dar se poate duce mult mai aproape la closeup. Are şi o funcţie Focus Enhancer care face comutarea brusc, dar nu e flatantă vizual. Ca o idee, mi s-a părut că unele filmări sunt puţin prea iluminate şi au balans de alb prea deschis pentru mine. Când ai lumina în faţă sau de sus, camera nu se descurca cel mai bine. 

 

Au fost momente când mi s-a părut că OnePlus 11 filmează mai crisp. Numai de bine despre capacitate camerei de a urmări acel stol de păsări pe pod, e fabuloasa filmarea.

 

Şi zoom-ul pe păsări se face lin şi precis, deşi situaţia e foarte grea, porumbeii fiind rapizi în zbor. Avem şi un time lapse la Victoriei şi slow mo cu picături dramatice de gheaţă topită de pe acoperişul foişorului din Parcul IOR. 

 

Filmarea nocturnă e clară şi a prins în mod excelent pista de biciclete OZN din Parcul Drumul Taberei. Văd totuşi ceva mai mult zgomot în zonele întunecate decât ar trebui să fie pentru un flagship care se respectă. Stabilizarea e OK la coborât pantele, dar am văzut şi arbuşti uşor deformaţi şi o ceață pregnantă.

 

Îmi place mult claritatea de la filmarea de la mall, apreciez luciul luminii pe maşini, dar văd sigle cu lumini prea amplificate, cum e King Rolls. Nu simt upgrade uriaş din 2022, e totuși acolo sus acest tip de captură. O constantă a tuturor filmărilor a fost cu siguranţă setul de microfoane de calitate, care a prins perfect muzica din parc, paşii celui ce filma, vuietul maşinilor de pe stradă, scrâşnet de cauciucuri, motor pornit, multe detalii acustice de fineţe. 

 

Am însă ezitări în mare per total, la final în a numi pachetul complet de camere superior lui S22 Ultra cu mai mult de 10%. 

 

Sursa: https://www.mobilissimo.ro/articole-telefoane/samsung-galaxy-s23-ultra-camera-sau-camerele-in-pachetul-complet-pentru-vlogger-fotograf-pasionat

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.