Jump to content

Iohannis sesizează CCR cu privire la modificările aduse legii recunoştinţei faţă de eroi


Dark Night
 Share

Recommended Posts

Imaginea articolului Iohannis sesizează CCR cu privire la modificările aduse legii recunoştinţei faţă de eroi

 

Sesizarea este făcută cu privire la Legea privind aprobarea OUG nr. 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de cei care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

 

La data de 15 noiembrie 2023, Parlamentul a transmis Preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

 

Legea are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr. 95/2014 prin care se modifică şi se completează Legea nr. 341/2004, în sensul circumstanţierii sferei beneficiarilor drepturilor cuvenite în calitate de Erou-Martir al Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, precum şi a modificării procedurii de emitere a certificatelor de revoluţionar şi de acordare a indemnizaţiei lunare. OUG nr. 95/2014 introduce o serie de modificări şi completări în cuprinsul Legii nr. 341/2004. Unele dispoziţii ale ordonanţei de urgenţă încalcă o serie de norme şi principii constituţionale, redactarea lipsită de claritate creând o confuzie cu privire la etapele procedurale ce trebuie parcurse, la efectele juridice ale actelor emise, cu implicaţii directe asupra drepturilor beneficiarilor Legii nr. 341/2004 instituie de legiuitor ca formă a recunoştinţei statului român pentru sacrificiul acestora, dar şi asupra exercitării atribuţiei constituţionale a Preşedintelui României de a conferi titluri şi decoraţii, potrivit art. 94 lit. a) din Constituţie.

 

„Astfel, dispoziţiile din OUG nr. 95/2014 supuse controlului de constituţionalitate contravin unor norme şi principii constituţionale, pentru motivele expuse în cele ce urmează. În memoria celor care şi-au jertfit viaţa şi în semn de recunoaştere a meritelor celor care s-au remarcat în mod deosebit în lupta pentru răsturnarea regimului totalitar, ca recompensă a societăţii pentru contribuţia adusă la înfăptuirea Revoluţiei din 1989 a fost adoptată Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, răniţilor, precum şi luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989. În baza dispoziţiilor acestei legi, puteau fi acordate luptătorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 titlurile de: „Erou-Martir al Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989” şi „Participant la Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, precum şi anumite drepturi de natură patrimonială. Potrivit acestei legi, în vederea recunoaşterii calităţilor respective, a eliberării certificatelor doveditoare şi propunerii distincţiilor prevăzute de Legea nr. 42/1990, a fost instituită Comisia pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, o comisie formată din 17 membri, reprezentanţi ai Guvernului şi ai asociaţiilor de revoluţionari legal constituite până la data de 30 decembrie 1992. Rolul comisiei era cel de a elibera certificate doveditoare celor îndreptăţiţi legal şi de a propune acordarea distincţiilor prevăzute la art. 1-4 din lege. Potrivit art. 5 din Legea nr. 42/1990, „Titlurile prevăzute la art. 1, 2 şi 3, precum şi medaliile prevăzute pentru fiecare titlu se conferă de către Preşedintele României, la propunerea comisiei prevăzute la art. 2 alin. 4”. Aşadar, comisia instituită de lege atesta o stare de fapt, în baza unor documente justificative depuse de solicitanţi, eliberând un document doveditor, un certificat, care reprezenta dovada recunoaşterii unei calităţi, etapă urmată de formularea unei propuneri înaintate Preşedintelui României pentru conferirea titlurilor şi medaliilor prevăzute de lege. Potrivit art. 6 din Legea nr. 42/1990, „Conferirea distincţiilor prevăzute în prezenta lege se atestă prin brevet”. Astfel, în urma conferirii titlurilor prevăzute de această lege prin decret prezidenţial, acestea erau atestate printr-un brevet”, se arată în textul sesizării.

Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977 nr. 341/2004 a creat un nou cadru legal pentru exprimarea recunoştinţei faţă de eroii-martiri, persoanele care au avut un rol determinant pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi luptătorii participanţi la acţiunile desfăşurate pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, urmaşii eroilor-martiri, şi persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.

 

Potrivit Preşedinţiei, necorelarea intervenţiei legiuitorului cu ansamblul reglementărilor existente, cu încălcarea normelor de tehnică legislativă, face inaplicabil întregul mecanism al conferirii de decoraţii de către Preşedintele României pentru persoanele îndreptăţite, aspect ce contravine şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

 

Deşi trimiterea la alte acte normative este un procedeu legislativ permis, aceasta nu poate viza o normă abrogată.

„Atribuţia Preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare se face în temeiul rolului constituţional al Preşedintelui şi locului pe care acesta îl ocupă în arhitectura statului, cel de reprezentat al statului, ales direct de popor. Legea nr. 1/1996 rămâne o normă specială în raport cu Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, aspect reflectat şi de dispoziţiile tranzitorii ale art. 85 din Legea nr. 29/2000. Analizând normele mai sus amintite, rezultă că intenţia legiuitorului reflectată în conţinutul art. 5 alin. (5), în forma anterioară modificării aduse de OUG nr. 95/2014, a fost cea de a conferi posibilitatea acordării de către Preşedintele României a Ordinului „Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989” şi ulterior încetării activităţii comisiilor prevăzute de Legea nr. 42/1990. Însă, intervenţia realizată prin art. I pct. 10 din ordonanţa supusă controlului de constituţionalitate asupra art. 5 alin. (5) din Legea nr. 341/2004, prin modul deficitar de redactare a normelor, prin efectul indirect al acesteia, face inaplicabil întreg mecanismul de acordare a Ordinului „Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, afectând prerogativa Preşedintelui României prevăzută de art. 94 lit. a) din Constituţie”, spune preşedintele.

 

Pentru aceste considerente, în lipsa unor dispoziţii care să reglementeze o competenţă clară de transmitere a propunerilor către Preşedintele României în vederea conferirii unor decoraţii în acest domeniu, art. I pct. 10 cu referire la art. 5 alin. (5) din Legea nr. 341/2004 prin efectul său, conduce la imposibilitatea Preşedintelui României de a mai acorda Ordinul „Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989” precum şi alte ordine şi medalii persoanelor care au obţinut titluri potrivit Legii nr. 341/2004, aşa cum această posibilitate este prevăzută de art. 3 alin. (3) din Legea nr. 341/2004, aspect ce atrage încălcarea art. 1 alin. (5) coroborat cu art. 80 alin. (1) şi art. 94 lit. a) din Constituţie.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.