Jump to content

Semne de cedare a curelei de distribuție. Cât costă s-o schimbi și ce pagube pot apărea dacă se rupe?


 Share

Recommended Posts

Semne de cedare a curelei de distribuție. Cât costă s-o schimbi și ce pagube pot apărea dacă se rupe?

 

Cureaua de distribuție este o componentă esențială a ansamblului motor, care, dacă se rupe, poate produce pagube serioase mașinii. Iată care sunt primele semne care anunță că urmează să cedeze cureaua și cât costă să o schimbi.

 

Cele mai multe motoare, fie că sunt diesel sau pe benzină, pot suferi avarii semnificative dacă se rupe distribuția. Atât cureaua, cât și lanțul de distribuție pot ceda în cazul în care nu se face la timp înlocuirea lor.

 

Durata de viață a acestora depinde, în primul rând, de materialul din care sunt construite. Dar, contează și modul de exploatare.

 

La câți kilometri trebuie schimbată cureaua de distribuție?

 

Cureaua de distribuție trebuie schimbată, în general, după aproximativ 60.000 de kilometri. Dar, în unele cazuri poți circula și 100.000 – 200.000 de kilometri fără să o înlocuiești.

 

Depinde de calitatea materialului din care este aceasta alcătuită, de stilul de conducere și de condițiile de exploatare.

„Cu cât ai un stil de conducere mai agresiv, cu accelerări puternice, cu atât cureaua de distribuție va fi mai afectată. În general, majoritatea rezistă între 60.000 și 120.000 de kilometri. Dar pot să cedeze și după 30-40.000 de kilometri, dacă vei conduce mașina agresiv”, a explicat mecanicul Robert Marin pentru ProMotor.

Ce se poate întâmpla dacă se rupe cureaua de distribuție

 

Este una dintre cele mai serioase probleme pe care le poți întâmpina! Dacă se rupe cureaua de distribuție, șansele ca motorul mașinii să fie distrus sunt foarte mari.

 

„La multe dintre motoare, când se rupe distribuția, supapele din interiorul motorului se blochează. Acestea vor fi lovite de pistoane și fie se sparge pistonul, fie bielele, fie carterul sau baia de ulei. Practic, o avarie totală”, a explicat mecanicul.

În cazul distribuției pe lanț, problemele sunt aceleași. În plus, pot apărea distrugeri și în afara motorului. Din cauza lanțului metalic, acesta poate lovi diverse piese în momentul în care se rupe.

 

Semne cedare curea de distribuție

 

Șoferii pot evita ruperea curelei de distribuție, dacă sunt atenți la câteva semne care preced cedarea acesteia:

cureaua alunecă, sare peste dinți și nu mai asigură o sincronizare perfecta între cei doi arbori. Astfel motorul rulează defectuos.

 

nu mai pornește motorul

zgomote neobișnuite la motor, din cauză că acesta nu mai este lubrifiat corespunzător

scurgeri de ulei în partea din față a mașinii

 

se aprinde martorul de bord de la motor.

De asemenea, uzarea curelei poate fi observată, uneori, cu ochiul liber. Dacă există fisuri, crăpături sau chiar rupturi pe suprafața acestui cauciuc, înseamnă că trebuie înlocuit kit-ul de distribuție.

Cât costă să înlocuiești o curea de distribuție

 

Manopera de înlocuire a kit-ului pentru distribuția pe curea pornește de la aproximativ 200 de lei. Și poate depăși câteva mii de lei în cazul motoarelor complexe, care necesită o demontare completă.

 

La aceste costuri se adaugă și prețul pieselor, care variază de la mașină la mașină și de la producător la producător.

De exemplu, un kit complet de distribuție pentru o Dacia Logan 1.4 mpi din 2004 este aproximativ 330 de lei. În timp ce un kit pentru VW Golf 4 cu motor 1.9 TDI din 2004, poate costa aproape 900 de lei.

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

On 5/13/2024 at 6:55 PM, DonBody. said:

Bun motor

  • Posturile făcute aiurea/pentru +1/off topic (ex.: "frumoasă postare", "de mult căutam asta”, "mersi") vor fi sancţionate cu avertisment verbal. Postările vor fi apreciate prin ducerea cursorului peste butonul cu reacţii din colţul din dreapta-jos al postării, care arată astfel: aX9twVJ.png&key=96e21ae2e6557ae161344825.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.