Jump to content

Craciun Fericit ! Merry Christmas !


SiLe007

Recommended Posts

merry-christmas.jpg

 

Salut, cu toti stiti ca nu mai este mult timp pana la Craciun asa ca m-am gandit sa fac un topic sa va urez un "Craciun Fericit alaturi de cei dragi !"

Eu vreau sa va urez un Craciun Fericit cu mult belsug sa va aduca " MOSU " tot ce vreti si multa, multa fericire.

Craciunul sau Nasterea Domnului este o sarbatoare crestine care se sarbatoreste pe data de 25 Decembrie in fiecare an. Craciunul este si o sarbatoare legala, iar sarbatoarea se prelungeste pana pe data de 26 Decembrie [A doua zi de Craciun]. Pe data de 24 Decembrie in ajungul Craciunului multi copiii dar si oameni mai marisori se duc la colindat vestind Nasterea Pruncului Iisus Hristos.

 

Colindele de Craciun

 

Sărbătoarea Crăciunului este anunțată prin obiceiul copiilor de a merge cu

colindul și cu Steaua, pentru a vesti Nașterea Mântuitorului. De asemenea, o veche tradiție este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoții comunității locale cu icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele și creștinii. Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului și Anului Nou. Originea lor se pierde în vechimile istoriei poporului român. Evocând momentul când, la nașterea lui Iisus, s-a ivit pe cer steaua care i-a călăuzit pe cei trei regi magi la locul nașterii, copiii - câte trei, ca cei trei magi - merg din casă în casă cântând colindul „Steaua sus răsare...”, purtând cu ei o stea. Ajunul Crăciunului începe cu colindul „Bună dimineața la Moș Ajun!”, casele frumos împodobite își primesc colindătorii. Aceștia sunt răsplătiți de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri și chiar bani. Unele cântece de colindat au fost realizate de compozitori de muzică cultă, cum ar fi: „Iată vin colindătorii”de Tiberiu Brediceanu, „O, ce veste minunată” de D.G. Kiriac, „Domnuleț și Domn în cer” de Gheorghe Cucu. Scriitorul Ion Creangădescrie în „Amintiri din copilărie” aventurile mersului cu colindele.

 

Colindele, precum și obiceiurile colindelor sunt prezente și la alte popoare, și s-ar putea ca ele să dateze din timpul romanizării. De pildă, colinda românească „Scoală, gazdă, din pătuț” există și la

valoni, unde aceasta e cea mai răspândită, sub numele de„Dji vén cwerî m'cougnou d'Noyé”.

 

Obiceiurile culinare

 

Timp de 40 de zile înainte de sărbători, creștinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în seara de Crăciun după liturghie. Tăierea porcului în ziua de Ignat(la 20 decembrie) este un moment important ce anticipeaza Crăciunul. Pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnații, chișca, toba, răciturile, sarmalele, caltaboșulși nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun.

Pomul de Craciun

150px-Juletr%C3%A6et.jpg

Pentru detalii, vezi: Pom de Crăciun.

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele germanice. Tradiția s-a răspândit în restul Europei și apoi în toata lumea după Primul Război Mondial. Între podoabele bradului bomboanele de pom, globurile și ghirlandele au devenit clasice.

 

Colinzi de Craciun

  1. Astazi s-a nascut Hristos.
  2. Steaua sus rasare.
  3. O ce veste minunata.
  4. Am plecat sa colinda.
  5. Scoala gazda din patut.
  6. Trei pastori se intalnira.
  7. Sus la poarta raiului si multe alte colinzi.

Sursa: wikipedia

Link to comment
Share on other sites

Iata am ajuns iarasi in Ajunul Craciunului. [24 Decembrie] spor la colindat (daca mergeti) si sa va intalniti cu cei dragi. Multa Bafta - Merry Christmas and Happy new Year !

Link to comment
Share on other sites

Craciun Fericit tuturor , sa aveti parte de bucurii alaturi de familia si prietenii vostri , Dumnezeu sa va ajute in urmatorul an si multa bafta in continuareeee xD

 

PS : Duceti-va pe google sa vedeti ce interesant au facut si incercati si un "let is snow " ( search at google ) .

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.