Jump to content

Ghid de supravietuire in Linux, comenzi, documentatii pentru incepatori

Nick15
 Share

Recommended Posts

De ce?

1. Tot mai multa lume foloseste Linux. Ca desktop, ca router acasa, nu conteaza.

2. Informatiile despre el sunt dispersate foarte mult, si volumul e imens.

3. Aceleasi intrebari sunt puse de o mie si una de ori.

Mentionez ca nu sunt avansat in utilizarea Linuxului, dar o sa prezint o parte din ce stiu, si ce am folosit.

Va rog ca posturile sa fie de forma:

comanda [optiuni] - descriere - ce e intre paranteze drepte e optional

Nu vreau comenzi la modul general, urmate de man comanda, exemplele sunt baza.

Invers, vreau comenzi comune, nu unele specifice unei anumite distributii.

Ideea e ca cineva care citeste sa reuseasca sa-si puna pe picioare (relativ) sistemul pana mai invata.

Eu zic ca lista ar trebui sa inceapa asa:

apropos nume_cautat - cauta in documentatie tot ce are legatura cu numele cautat si returneaza numele comenzilor care au legatura oarecum

man nume_comanda - manualul programului; nu e mereu complet, uneori e greoi de citit, dar e util

comanda -h sau comanda --help - in general va descria lista de optiuni

cd cale_fisier - schimba directorul

mv/cp [-i] sursa_fisier destinatie_fisier - muta/copiaza fisierul; in mod normal daca la destinatie e un fisier cu acelasi nume il suprascrie, si puteti pierde date; de aceea e bine sa folositi -i ca sa va intrebe ce sa faca in caz ca gaseste

rm [-ri] nume_fisier - sterge fisierul; daca e director trebuie sa dati -r (recursiv), ca sa fie sters; are are aceeasi semnificatie

mkdir nume_director - creare director

ls [-alh] - afiseaza continutul directorului curent; -l afiseaza ca lista, -h afiseaza marimile in kilo, megabyti, pentru a fi usor de citit, -a arata fisierele invizibile

pwd - afiseaza directorul curent

Ajunge pentru azi. Oricine vrea poate contribui, si il rog sa pastreze forma mai sus mentionata.

Daca are ceva de contestat il rog sa dea pm, sau sa faca alt topic, si voi edita ce am scris, in caz de greseli.

NU vreau sa vad posturi gen "gg" "bv" "frumos", aceste posturi vor fi sanctionate cu warn up 10%

Edited by nick15

Felicitari nick pentru acest Ghid.

Vreau si eu sa il bag dar nustiu, pentru jocuri ce este mai bun linuxu sau windows ?

Pentru jocuri e mai bun Windows, pentru servere e mai bun Linux.

PS: Am invatat singur cum se lucreaza in Linux.

Edited by nick15

Poi tu ce imi recomanzi windows 7 ,vista sau XP?

Windows 7, mai sigur si mai usor de utilizat + nu are atatea "buguri" cate are windows xp

Mda, eu am facut topicul sa mai postati si voi comenzi etc, da voi numai off topic stiti.

Closed.

Edited by nick15

Nu am inteles , comenzile alea le scrii unde ? am avut versiunea ubuntu si umblai normal pe el , ca si pe restul sistemelor de operare , printro interfata grafica ( destul de user frendly )

Edited by Achilles

Mi l-am instalat si eu dar imi merge intr-un fel greu PC...

Pai stii de ce iti merge greu ?

Check : Procesorul

Check : RAM-ul

Check : Placa VIDEO

Mai bine Check : All PC

Eu unul am PC luat acum 2 Luni are 2 GB RAM Placa video e de 1262 GB Procesorul este AMD Athlon II x SI este Windows 7 ... NU AM TREABA foarte bun....

Eu zic sa incercati Windows 7 Pe un PC mai rentabil...adica daca auziti zvonuri de genul " Aaaa Windows 7 ? Pfff Nici Daemon Tools nu-ti merge pe el.."

NU ascultati , eu unul am MU , GTA 4 , GTA SAN andreeas + Fifa 10 + NFS Shift....Deci Oamenii de genul asta.. .. Get A Life Mai pe scurt ;)

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.