Jump to content

Review: Battlefield 1


Adrian28
 Share

Recommended Posts

ogImage.img.jpg

 

 

Întotdeauna am visat la o experienţă cât mai apropiată de realitatea cu care este confruntat un soldat într-unul dintre războaiele lumii - dar fără pericolul implicit - şi, având în vedere numărul de jocuri care tratează acest subiect, nu cred că sunt singurul. Battlefield 1 conferă cea mai apropiată experienţă în prezent pentru a satisface genul acesta de curiozitate. Întregul mediu este într-atât de fidel din punct de vedere grafic, cât şi tehnic, încât în timpul jocului, chiar şi în momentele de respiro, vei simţi presiunea pericolului într-un mod atât de veritabil încât te poţi gândi cu uşurinţă prin ce orori au trecut oamenii implicaţi în astfel de carnaje.

 

În Primul Război Mondial şi-au pierdut viaţa un număr obscen de oameni, iar felul în care au murit - dacă experienţa BF1 e măcar apropiată de adevărul nefast - te va duce cu mintea doar la infern în definiţia sa biblică. Nu pot să neg însă faptul că o parte primitivă din mine şi, considerând popularitatea titlului, a multor altora, îşi doreşte să contribuie în mod activ la acest iad. Spus mai simplu: ne place să fim sălbatici! Acest lucru e relativ ironic considerând mentalitatea persoanelor care au trăit şi luptat în acea perioadă, dar scopul jocului cred e să ne permită să ne sălbăticim împreună!

 

 

● Informaţii de bază

 

Battlefield 1 este un joc marca Electronic Arts, publicat în data de 21 octombrie a acestui an. Face parte din categoria jocurilor shooter, însă nu e chiar experienţa standard la care te-ai aştepta, ci mai degrabă una atipică, executată cu iscusime de cei de la DICE. Aspectele care-l diferenţiază de alte jocuri din acest gen sunt faptul că poate fi jucat cu până la alţi 63 de jucători, iar locurile vizitate sunt absolut gigantice, ca să nu mai vorbesc de numărul de arme, vehicule şi accesorii incluse pentru plăcerea ta morbidă. Electronic Arts a perfecţionat de-a lungul timpului experienţa câmpului de luptă, iar acum, după aproape 15 ani, Battlefield 1 este cea mai palpabilă aventură digitală de război pe care o vei juca pentru următorii câţiva ani!

 

Şi dacă tot am adus vorba de cei de la Electronic Arts, aş dori să fac o paranteză şi să spun că, sincer, cred că anul acesta au reuşit să îngroape securea şi în ceea ce mă priveşte. De câţiva ani, EA încearcă din răsputeri să producă jocuri şi oferte care mai de care mai bune şi mai diverse pentru a-şi scutura mantia de reputaţie negativă căpătată în urma unor decizii nu foarte inspirate din trecut. În 2016, nu numai că a reuşit să lanseze numai jocuri foarte bune (Fifa 2017, Titanfall 2 etc.), dar şi atitudinea către consumatorii acestora, în general, s-a schimbat înspre mai bine. Făcând abstracţie de Battlefield 1, care nu dezamăgeşte per total, un alt exemplu pozitiv pe care doresc să-l amintesc este Titanfall 2, titlu care nu urmează reţeta tradiţională de triplu A, iar toate DLC-urile lui vor fi gratuite. Da, sunt perfect sobru şi recomand produse EA, ciupeşte-mă!

 

Dar destul cu dulcegăriile, să revenim în jungla cu sălbatici! Mai ţii minte cum e atunci când te joci prea multe ore consecutiv şi, fără să-ţi dai seama, trece întreaga zi, iar după ce pui capul pe pernă şi adormi, tu de fapt încă te joci? Ei bine, asta e senzaţia pe care ţi-o va lăsa Battlefield 1, indiferent cât de lungă e sesiunea de joacă. Grafica şi mecanicile jocului sunt într-atât de pregnante încât îl vei juca şi în somn fără pic de efort! Singurul titlu similar de care-mi pot aminti ar fi Battlefront, însă Battlefield 1 este la ani-lumină, calitativ vorbind, datorită variaţiei de armament, clase de soldaţi, vehicule etc. pe care le conţine.

 

 

● Campania single-player

 

Pregăteşte-te pentru o aventură în care vei trece de la infanterist, la “tanchist”, la pilot de avion şi aşa mai departe, învăţând şi dovedindu-ţi gradual aptitudinile pentru fiecare tip de luptă, vehicul sau armă! Acestă experienţă este acompaniată de tablourile celor şase personaje din papucii cărora vei juca - spun “acompaniată” deoarece povestea în sine se simte mai degrabă precum salata de la cină decât ca felul principal.

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-00536_

 

Din păcate pentru mine, poveştile prezentate nu au reuşit să mă captiveze întru totul, deoarece ele suferă de o uşoară inconsistenţă şi, pare-mi-se, clişee care la un moment dat îţi cam taie pofta. Nu mă înțelege greşit, mi-a plăcut să mă joc de-a soldatul, în special în prima misiune - în care ai o identitate aleatorie, iar naraţiunea e susţinută într-un mod foarte simplist de o voce pe fundal, care vorbeşte despre greutăţile războiului. I-am împroşcat pe nemţi cu tot ce aveam la dispoziţie şi a fost distractiv şi relevant în egală măsură, deoarece masacrul vizual era corelat foarte plăcut cu mesajul naraţiunii - mai puţin la final când aparent a avut mai mult sens să-mi las garda jos... Însă, din momentul în care au început să mă transpună în papucii unor personaje prea puţin credibile, cu poveşti similare filmelor cu Van Damme din anii ‘90, fără să depună destul efort pentru a mă convinge că decorul e unul veritabil, aşteptam mai degrabă să se termine animaţia ca să zburd pe câmpul de luptă şi să fac ce năzbâtii vreau. Pentru că da, sunt un sălbatic!

 

Deşi fiecare bucăţică de campanie începe cu un clip cinematic introductiv minunat, care explică câte ceva despre protagonistul segmentului respectiv, cât şi setul de circumstanţe în care se află acesta, în cele mai multe din cazuri vei simţi o discrepanţă nocivă între naraţiune şi gameplay. Atunci când începe joaca propriu-zisă, parcă eşti catapultat din sala cinema direct în peliculă, dar tranziţia măreşte lipsa coeziunii dintre animaţii şi stricteţea mecanicilor jocului. Pur şi simplu, nu sunt împletite destul de bine şi mult din înţelesul dorit se pierde pe parcurs. Într-una dintre aventuri vei juca din perspectiva unui mecanic de tanc, aflat în prima sa misiune de război. Până aici, toate bune şi frumoase. Este foarte posibil, în schimb, ca în momentul în care jocul îţi cere să ieşi din tanc pentru a-l repara, să nu înţelegi de ce acest aspect a fost gândit astfel în campanie, motoarele fiind de regulă înăuntrul vehiculelor.

 

battlefield-1-pic-04493_c5fm.jpg

 

E probabil să ţi se pară o scăpare minoră, însă în condiţiile în care scopul este menţinerea unei iluzii cât mai credibile, orice aspect de acest tip poate întări sau, cum e cazul pentru mine, sparge bula creată. Ah şi campania durează cam la fel de mult precum programul Poștei Române într-o zi de sâmbătă - şi totuşi pare că se presupune că vei fi la fel de ataşat de protagoniștii săi ca de ochii din cap.

 

În altă ordine de idei, pentru campanie mi-aş fi dorit ca cei de la EA să fie mai curajoşi în ceea ce priveşte pildele care ar trebui învăţate din istorisirile incluse în joc - în fond e vorba de război, ba mai mult, de unul real. Asta ar fi fost o oportunitate excelentă pentru a vorbi, în egală măsură, despre eroii războiului cât şi despre ororile sale. Scenariştii au găsit de cuviinţă să trateze cu precădere numai o faţadă a monedei, reversul fiind doar amintit ici, colo. Înțeleg că probabil au vrut ca jocul să fie mai mult distractiv pentru a conferi o experienţă plăcută, însă cu un subiect ca Primul Război Mondial drept bază, cred că ar fi fost demnă o campanie à la Spec Ops: The Line.

 

 

● Multiplayerul în general

 

Doamne, nici nu ştiu de unde să încep… Imaginează-ţi cum ar fi să faci parte dintr-un regiment trimis pe front mâine; aşa e multiplayerul din Battlefield 1. Gândeşte-te la filmele tale preferate despre război şi cum ar fi fost dacă ai fi putut participa la luptă; aşa e multiplayerul din Battlefield 1. Aminteşte-ţi senzaţia de groază şi disperare pe care ţi-au dat-o descrierile tranşeelor şi ale stresului din cărţile despre război; aşa e multiplayerul din Battlefield 1. Vei trece prin toate aceste senzaţii atât cursiv, cât şi simultan.

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-04212_

 

Nu se întâmplă des ca un joc să mă dea pe spate cu felul în care a făcut-o acesta şi trebuie să recunosc că încă nu m-am dat pe brazdă în totalitate... Battlefield 1 impresionează prin mecanicile bine gândite şi foarte variate, numărul şi diversitatea armelor, mărimea absolut colosală a hărţilor, cât şi nivelul de destructibilitate al mediului înconjurător; iar despre grafică cred că nici nu mai e nevoie să vorbesc, nu-i aşa? Se vede, cred, şi cu funduri de borcane pe ochi că acest joc arată fenomenal.

 

 

● Clase de soldaţi

 

Vei avea de ales dintre 4 clase standard şi alte 4 care sunt speciale. Clasele standard sunt: atacant (Assault), zis şi “carnea de tun”, medic, adică “speranţa moare ultima”, suport, “glonţul meu minte nu are” şi, nu în ultimul rând, cercetaş (Scout), cunoscut drept “eu te văd, tu te culci”. Clasele standard sunt disponibile în toate modurile de multiplayer. Pe lângă acestea, mai există pilotul de tanc, de avion, călăreţul şi clasa de elită. Pe primele 3 le poţi alege în meniul meciului, dacă facţiunea cu care joci are vehicule, avioane sau cai disponibili, iar în clasa de elită tranziţionează doar băftoşii, ăia care găsesc pe câmpul de luptă anumite cutii cu armament special. Toate clasele de soldaţi au la dispoziţie un număr considerabil de arme şi dispozitive, o armă primară, un pistol şi alte câteva obiecte, de obicei specifice clasei respective, cât şi o mască de gaze pentru acele momente când vrei să continui să respiri, hah!

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-02017_

 

Fiecare se comportă cam cum te-ai aştepta, atacantul e în permanenţă în linia întâi, în mijlocul “furtunii”, alături de suport, care trebuie să mai împartă şi gloanţe celorlalţi coechipieri, în timp ce medicul şi lunetistul trebuie să joace mai rezervat. Eu am jucat atacant mai mult decât celalalte clase, deoarece mi se potriveşte mai bine, că-s mai ghiolban de fel, dar numărul de arme puse la dispoziţia fiecăruia oricum îţi permite să ajustezi clasa în funcţie de stilul tău personal. Spre exemplu, când jucam pe post de medic, îmi personalizasem armele astfel încât să se plieze cu stilul meu de "run & gun". Fiecare clasă are şi anumite manevre care îi pot amplifica eficienţa. Spre exemplu, dacă ai o baionetă echipată pe armă, poţi face un soi de atac în alergătură, adică fugi mai repede câteva secunde, după care te vei mişca mai greu până când îţi recuperezi suflul. Acest gen de atac poate fi foarte util atunci când vrei să alergi iute între obstacolele de pe un câmp deschis.

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-03651_

 

Ştiu că, per total, sună destul de simplist, dar, crede-mă, dau zilnic peste câte un medic care nu ştie că trebuie să îi vindece pe cei din jur, un suport care nu concepe că unii dintre cei cu care joacă supravieţuiesc destul timp încât să li se termine toate gloanţele, sau un atacant a cărui strategie ofensivă e să stea pe burtă şi să aştepte momentul perfect să facă un clic. Mai amuzant e că e probabil să fie reprezentativ pentru război, că doar e mare grădina lui Dumnezeu!

 

 

● Hărţi şi moduri de joc

 

Jocul a fost lansat cu nouă harţi şi şase moduri de joc pentru multiplayer, urmând să primească o hartă nouă gratuită chiar în această lună. Modurile de joc sunt: Operations, Conquest, Domination, Rush, Team Deathmatch şi War Pigeons. Pe unele le-ai mai întâlnit poate în alte jocuri, dar fii sigur că vei avea parte şi de surprize complet noi. War Pigeons, spre exemplu, este un mod în care echipa ta trebuie să captureze un porumbel mesager şi să îl protejeze până când mesajul i-a fost ataşat de picioruș şi e gata să zboare la destinaţie. Deşi e similar modurilor din alte jocuri în care accentul e pus pe capturarea şi protejarea unui trofeu, e o adăugare plăcută şi destul de distractivă, dat fiind că ţinta îşi tot schimbă poziţia.


Operations, Conquest şi Rush sunt modurile în care cel mai probabil vei petrece cea mai mare parte a timpului, cel puţin mie acestea mi-au plăcut cel mai mult, deoarece mă fac să mă simt ca la război: sălbatic! Regulile din Rush îmi amintesc de fotbalul american, mai exact harta e împărţită în segmente pe care atacanţii trebuie să avanseze treptat, iar pentru a lua un sector, trebuie cucerite nişte puncte de interes. Dacă atacanţii nu reuşesc să ia toate sectoarele până li se termină numărul de vieţi, oponenţii câştigă. Sună mai uşor decât este, deoarece să ajungi la unul dintre punctele de interes înseamnă să te fereşti de gloanţe şi proiectile mai ceva ca Neo, darămite să mai şi rămâi în viaţă destul încât să răzbeşti.

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-02655_

 

Conquest este un mod specific seriei Battlefield, în care scopul este să menţii controlul asupra unor puncte de interes, iar zona în care se desfăşoară acţiunea e chiar mai mare decât cea din Rush. Vei avea la dispoziţie tancuri, avioane, maşini, motociclete şi aşa mai departe - ca să o spun mai simplu, e cel mai distractiv, dar şi cel mai haotic, deoarece plouă din toate direcţiile cu toate soiurile de blesteme! Operations este un soi de combinaţie între Rush şi Conquest şi se joacă în mai multe runde, pe hărţi diferite. Chestia cea mai faină la acest mod este că, dacă echipa atacantă converteşte repede punctele de interes, facţiunea defensivă primeşte un Behemoth - adică o maşinărie imensă, care e ori sub forma unui tren cu turele de tot soiul, ori un vapor, ori, preferatul meu, un dirijabil imens.

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-00970_

 

După cum explicam la început, puţine jocuri m-au dat complet pe spate, iar momentul în care am văzut pentru prima oară dirijabilul pe cer, am rămas pur şi simplu perplex, dat fiind dimensiunea colosală pe care o are şi senzaţia de neputinţă pe care ţi-o inspiră dacă eşti în tabăra adversă. Nu cred că reuşesc să laud destul momentele de acest tip pe care le întâlneşti în joc, dar sper - sincer - ca imaginile să vorbească de la sine. Să fie sălbăticie!

 

Domination şi Team Deathmatch sunt incluse, cred, pentru acele momente când îţi doreşti un meci mai liniştit niţel. Domination e similar modului Conquest, dar are loc într-o regiune mult mai mică din hartă şi conţine mai puţine vehicule, iar Team Deathmatch e standardul cu care sigur eşti deja familiarizat din toate jocurile unde două echipe se mardesc până nu mai văd bine niciunii dintre ei. Sunt distractive de încercat, însă e foarte probabil să nu te atragă la fel de mult ca celelalte.

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-04697_

 

Hărţile sunt cam la fel de variate ca cele din Battlefront în privinţa mediului înconjurător, aşadar există hărţi în deşert, pădure şi mediul urban, dar elementul care din punctul meu de vedere a adăugat mai mult contrast a fost verticalitatea impresionantă a terenului. Spre exemplu, pe Monte Grappa te lupţi pe un munte, dar harta include atât zona de suprafaţă, cât şi nişte buncăre destul de elaborate în adâncime. Designul, per total, al hărţilor nu lasă de dorit, dar sunt într-adevăr unele momente în care vei avea senzaţia că poate un punct de control e prea departe faţă de restul sau că există prea multe, respectiv puţine întrări pentru o anumită zonă de interes.

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-09752_

 

 

● Armamentul

 

Jocul acesta conţine mai multe modele de arme, grenade, vehicule, avioane şi turele decât ştiam eu că există şi aparent acestea toate sunt doar armele din perioada Primului Război Mondial, hah! Cred că pentru cineva pasionat de puşti, mitraliere şi pistoale, Battlefield 1 e un soi de experienţă erotică. Fiecare clasă de soldat conţine o grămadă de opţiuni pentru fiecare categorie de armament şi îţi poţi face mai multe setupuri dintre care să alegi în funcţie de tipul de joc şi de hartă. Toate clasele au acces la 2 arme, de obicei o puşcă şi un pistol, 2 dispozitive care pot fi chestii precum dinamită, pachete de pansament, mortar, gloanţe speciale şi aşa mai departe. Mai au un tip de grenadă şi un cuţit. Fiecare dintre aceste categorii de armament prezintă mai multe modele din care să alegi, inclusiv cea de melee, care conţine atât cuţite, cât şi buzdugane de tot soiul. Ţi-am zis, îmbrăţişează sălbăticia!

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-02910_

 

În clasa mea preferată de soldat, am avut acces la o grămadă de mitraliere de calibru mic şi puşti, şi trebuie să spun că ai de unde alege, însă am observat că, deşi există variaţie, mai toată lumea optează cam pentru acelaşi setup în meciuri. Mai exact, pentru atac cel mai probabil vei folosi mitraliera Automatico M1918 Factory sau puşca Model 10-A Factory, şi nu ştiu dacă e chiar felul în care sperau dezvoltatorii să meargă lucrurile. Un aspect care mi se pare dezechilibrat este potenţa shotgunurilor în general - sunt mult prea nocive momentan pe distanțe mici şi medii; înteleg că dacă te împroşcă cineva cu o puşcă de la câţiva paşi distanţă mori instantaneu, dar când trage de la 10 metri şi are acelaşi efect nu mai e verosimil. Aşadar, unele arme cred că trebuie echilibrate un pic mai bine.

 

Armele se deblochează pe rând, cu bonuri câştigate jucând în multiplayer şi asta mi s-a părut în regulă, deşi aş fi preferat mai multe modele de început dintre care să aleg.

 

 

● Vehicule, avioane şi ce mai vrei

 

Când ai să alergi spre inamic şi de pe partea cealaltă a dealului ai să vezi o maşinărie umbrindu-ţi calea pentru prima dată, ai să te simţi ca şi cum ai plecat la război cu un băţ şi câteva pietre în buzunar. Jocul conţine un număr considerabil de dispozitive mecanice specifice perioadei; există motorete cu ataş, maşini, maşini blindate, tancuri, avioane mici de atac, bombardiere, dirijabile, vapoare şi trenuri. Ce ai putea să mai ceri? Sincer, mi se pare că din acest punct de vedere au acoperit cu vârf şi îndesat ceea ce trebuia inclus, ba chiar în unele meciuri parcă sunt prea multe!

 

În general vorbind, din vehicule vei avea şansa să îţi ucizi inamicii cu ghiulele, gloanţe, bombe, foc şi chiar trecând peste ei, ceea ce poate fi foarte distractiv, însă de multe ori reversul poate părea dezolant. Probabil că realizarea este una veritabilă din punctul de vedere al realismului, dar eu tot mi-aş dori ca unele vehicule să fie mai uşor de nimicit şi eventual să includă un sistem de control mai complex ca să nu ne facă piure atât de uşor.

 

Un alt aspect care nu mi-a surâs este controlul avioanelor, mai ales când vine vorba de tastatură şi mouse. Acesta este foarte similar celui din Battlefront, adică dacă ai un controller prin casă, conectează-ţi-l înainte de joc pentru că o să te avantajeze mult în luptele aeriene. Să schimbi direcția din mouse, chiar şi după ce am umblat la setările de sensitivitate, se simte a fi un exerciţiu de futilitate, mai ales că trebuie să încerc să şi ţintesc în acelaşi timp, pe când zburatul în general ar trebui să fie cea mai distractivă parte a unui joc. Ceea ce încerc să mărturisesc este că eu sunt tipul ăla care lua avioanele şi le “parca” în stânci.

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-17334_

 

 

● Destructibilitate şi altele

 

Un lucru care mi-a plăcut şi care adaugă un mare plus la profunzimea nivelului de credibilitate asupra realismului propus de joc este gradul de fărâmare al mediului înconjurător. Dacă loveşti o casă, un copac, un turn ş.a.m.d. cu proiectile, toate se sfărâmă, iar partea cea mai faină a acestui aspect e că, după ce clădirile au fost bombardate de mai multe ori, se schimbă realmente şi felul în care joci harta mai departe.

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-06255_

 

Un alt detaliu extraordinar de bine realizat este felul în care tranziţionează vremea de la o zi însorită la un cer cenuşiu şi cum se ridică o ceaţă atât de densă încât nu vezi la mai mult de 10 metri. E un efect foarte plăcut şi pentru mine a amplificat senzaţia de imersiune. Dacă ar fi existat friendly fire, aş fi fost un pericol mai mare pentru echipa mea decât pentru adversarii din ceaţa asta.

 

 

● Plusuri şi minusuri

 

Sunt foarte multe aspecte ale acestui joc pe care probabil le voi omite în această recenzie, fii însă sigur că le-am inclus atunci când am marinat la notă. Adevărul e că jocul este atât de vast încât a durat mai mult decât de obicei să ajung la nivelul de plutire, dar nu mă înţelege greşit, nu trebuie să mergi în armată ca să te pricepi. Până clipa în care începi să-l înțelegi mai bine, vei avea tot soiul de întrebări şi, din păcate, jocul cam duce lipsă de un set de tutoriale introductive, care să te ia de mânuţă şi să te înveţe gradual fiecare lucru util de care ai nevoie. Asta probabil şi din cauză că sunt atâtea ponturi care pot fi utile şi de multe ori nu toată lumea îşi doreşte aceleaşi informații. Chiar şi aşa, chichiţele, precum faptul că explozibilul cu care poţi distruge o uşă încuiată e dinamita, ar putea să facă diferenţa dintre progres şi stagnare într-un meci intens.

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-12790_

 

Sigur, jocul conţine videouri informative care apar aleator în meniu şi există şi o secţiune pe site-ul oficial care explică anumite aspecte, dar cred că un set de tutoriale de bază ne-ar fi servit mult mai bine - poate astfel ştiau mai mulţi jucători că tasta pentru vorbit este ALT sau că nu poţi arunca grenadele inamice care-ţi pică lângă picioare, cum presupusesem eu... Să zicem că după ce am încercat asta arătam ca un chibrit ars; noroc cu medicul de gardă.

 

Din punct de vedere grafic şi tehnic, jocul este unul extraordinar, şi acest aspect este vizibil de la o poştă. În afară de Battlefront, nu ştiu dacă am mai văzut vreodată un joc cu o fidelitate grafică atât de clară şi, sincer vorbind, nici sunetele care o acompaniază nu sunt de lepădat! Indiferent dacă e genul tău sau nu, recomand să îl încerci dacă ai ocazia, deoarece asemenea privelişti prinzi rareori în jocuri video, chiar şi în 2016. Vei vedea ocazional un bug ici, colo, dar foarte rar te vor deranja cu adevărat. Cred că mecanica cea mai dăunătoare pentru starea mea de spirit a fost cea de urcat, respectiv sărit peste obstacole - câteodată când apeşi tasta Space ca să te urci pe o piatră, faci ca la patinuar, urci şi apoi aluneci înapoi; după cum spuneam însă, se întâmplă rar şi nu e chiar o problemă majoră.

 

Gameplay-ul are momente pur şi simplu glorioase în acele meciuri în care toată lumea joacă la acelaşi nivel şi momente în care te vei simţi ca un figurant în filmul altcuiva, trimis pe front doar ca să mori iar şi iar, şi iar, şi iar, şi... Nu mă mai omorî, la naiba!

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-05514_

 

Aspectul care o să te afecteze cel mai tare, cred, va fi faptul că, deşi jocul reuşeşte să combine foarte multe mecanici şi să includă tot atâtea arme, medii şi vehicule, el nu izbuteşte pe deplin să menţină o armonie excelentă între toate acestea. Vei avea momente când vei scrâşni din dinţi că ai avut nenorocul să dai peste un tanc şi efectiv nu ai ce să îi faci decât ochi dulci, deşi tot ceea ce îţi doreşti e să îl strângi de gât pe ăla dinăuntru. Vor fi momente când inamicii vor veni exact din acea direcţie în care nu te-ai mai uitat şi asta pentru că jocul i-a spawnat acolo, deoarece punctul lângă care te afli încă e deţinut de echipa adversă, chiar dacă asta e pe cale să se schimbe în curând. Jocul îi plasează de obicei la o distanţă considerabilă de punct, dar în unele cazuri îi pune chiar în ceafa ta.

 

Aşadar, vei avea multe clipe de bucurie şi poate cam la fel de multe de frustrare, când jocul îţi aminteşte că recompensează în egală măsură şi fără judecată atât iscusinţa jucătorilor, cât şi norocul complet aleator. Acest aspect egalizează într-un fel terenul dintre jucătorii dedicaţi seriei Battlefield şi jucătorii noi care au ales să tranziţioneze de la jocuri precum Call of Duty -- problema e că felul în care o face nu este unul armonios. Sunt de acord cu simplificarea mecanicilor pentru a mulţumi un public mai larg, dar nu sunt de acord cu o meritocraţie haotică bazată pe cât noroc ai avut.

 

Acest contrast bizar este reprezentat şi în meniu, care arată excelent, dar mi se pare că se mişcă mult prea greu şi nu e pe cât de intuitiv te-ai aştepta să fie. E similar cu senzaţia pe care ai avea-o urcându-te într-un Ferrari care merge cu doar 10km/h în timp ce tu bâjbâi cu o mână după schimbător. Înțeleg că în fundal se încarcă multe, dar trebuie lucrat ceva mai mult la viteza de reacţie şi iconițe - cel puțin mie aşa mi se pare.

 

În final, aspectele care pentru mine au fost complet redundante au fost misiunile pe care le poţi face pentru a căpăta medalii şi întreaga ideologie a sistemului de recompense cu cutii în care găseşti diverse skinuri pentru arme. Nu e o idee rea să ai misiuni de dus la capăt pentru medalii, însă nu am înţeles de ce, pentru a primi o medalie, trebuie să completezi sarcinile prevăzute într-o ordine anume impusă, ba chiar mai mult, ar putea să fie toate active concomitent şi să le capeţi la fel ca achievementurile obişnuite. Iar în ceea ce priveşte cutiile cu skinuri…

 

battlefield-1-10242016-21464917-1-01098_

 

Sunt primul care va susţine că posibilităţile de personalizare vizuală în jocuri constituie un aspect destul de important pentru jucător, dar în cazul acesta nu prea se aplică, deoarece abia dacă vezi umbra cuiva în luptă, darămite arma sa. Oricum, prea multe jocuri din ultima vreme includ păcănele şi cred că dacă BF1 ar fi inclus doar un simplu chenar mic pe pieptul personajului tău pe care să-ţi lipeşti medaliile, mi-ar fi fost mult mai drag sistemul. Ar trebui să menţionez şi aplicaţia de telefon, dar aia sincer mi se pare de umplutură.

 

Având în vedere cât de “des” ajungeam la orele de istorie (spre ruşinea mea), nu ştiu pe câte mi-aş dori să ştiu despre acest război, de aceea mă gândeam că, pe lângă filmuleţele introductive de la începutul meciurilor, ar fi fost remarcabil dacă ar fi inserat şi un muzeu virtual dedicat Primului Război Mondial, eventual folosind sala mare din Ballroom Blitz pentru a-l găzdui, care să includă informaţii despre perioada beligerantă, armele cele mai des folosite (pe care probabil le-au utilizat oricum ca referinţe), poze şi aşa mai departe. Mi se pare o oportunitate ratată pentru a-i mai educa şi pe ăi’ mai chiulangii dintre noi. Codexul deserveşte acest scop însă informaţiile sunt prezentate într-o formă mai simplistă decât mi-aş fi dorit, iar includerea unui spaţiu tridimensional cu machete vizuale reprezentative pentru fiecare categorie de informaţii cred că ar fi avut un impact mai bun. Oricum, DICE primeşte puncte în plus pentru includere.

 

 

● Concluzia

 

Battlefield 1 este un joc cu o frumuseţe grafică ieşită din comun, cu un single-player destul de plăcut încât să te înveţe lucrurile de bază, dar nu destul de aprofundat încât să te ţină interesat pânâ la capăt, şi cu o componentă multiplayer extraordinar de vastă în ceea ce priveşte metodele de luptă. Este lăudabil faptul că, date fiind toate mecanicile şi lucrurile incluse în acest titlu, experienţa de a-l juca este mult mai mult plăcută decât este anevoioasă. De unde stau eu şi privesc lucrurile, trebuie lăudat şi luat drept exemplu demn de urmat efortul depus de EA pentru a livra o aventură militară de epocă satisfăcătoare din cât mai multe puncte de vedere! Bine jucat, sălbaticilor!

 

Ceea ce mi-aş dori să văd inclus pe viitor ar fi o campanie co-op şi mai multă atenţie acordată acestor detalii minore. Poate şi câteva moduri de joc mai creative, cum e cel cu porumbeii. Exemplul la care mă gândisem era unul în care să joci în echipe de 2, pe motorete cu ataş (că şi aşa abia dacă le foloseşte careva), şi să ai un soi de luptă din “caleaşcă”, unul să conducă, altul să tragă. La fel ca într-o simfonie, dacă DICE reuşeşte să acordeze toate “instrumentele” micuţe ale acestei ode de război, Battlefield 1 ar putea fi jocul milităresc perfect. Ei? Tu ce zici? Ţie-ţi place sălbăticia?

 

sursă: ign.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.