Jump to content

Vaccinarea anti-HPV poate reduce cu până la 90% infecţiile cu virusul HPV


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

vaccin-hpv.jpg?width=290

 

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin are loc, anul acesta, în perioada 22-28 Ianuarie şi are drept ţintă reducerea riscului apariţiei cancerului de col uterin. În fiecare an, în Europa, apar nu mai puţin de 31.000 de cazuri de cancer de col uterin noi, iar infecţia persistentă cu o tulpină cu risc oncogenic crescut este responsabilă pentru apariţia tuturor acestor tipuri de cancer. În ţara noastră, cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România şi este prima cauză pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani.

 

Vaccinarea anti-HPV este o metodă de prevenţie primară a infecţiei cu HPV, recomandată la nivel internaţional. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine introducerea vaccinării anti-HPV în programele naţionale de vaccinare şi consideră că este necesară includerea cancerului de col uterin şi a celorlalte boli provocate de infecţia cu HPV drept probleme de sănătate publică globale.

 

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, aceasta şi-a dovedit eficienţa atât în reducerea prevalenţei infecţiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât şi a bolilor provocate de acestea. În această perioadă, au fost înregistrate reduceri de până 90% a infecţiei cu HPV tip 6/11/16/18 în ţări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut şi de aproximativ 85% a celor cu risc înalt. Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce priveşte eficienţa vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 şi 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate.

 

„În cei aproape 10 ani de la începutul vaccinării anti-HPV, aproape 118 milioane de fetiţe şi femei au avut şansa să beneficieze de vaccin la nivel global, astfel încât s-a reuşit prevenirea a aproximativ 445.000 de cazuri de cancer de col uterin şi a 184.000 de decese provocate de această boală. Din păcate, alte peste 675.000 de cazuri de cancer de col uterin nu au fost prevenite, în contextul în care există disponibile pe piaţă vaccinuri care pot oferi până la 90% protecţie împotriva tipurilor de virus cu risc oncogenic crescut”, a declarat Profesor Dr. Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

 

HPV reprezintă o grupă de virusuri extrem de răspândită în populaţie, însă nu toate sunt la fel de periculoase. O parte de transmit prin contact direct şi pot da papiloame la nivelul pielii, iar 40 de tulpini pe cale sexuală. Dintre aceste tulpini, 16 au potenţial oncogen, însă cele mai periculoase sunt tulpinile 16 şi 18 care sunt corelate cu majoritatea cancerelor de col uterin. Pentru a pune în evidenţă orice leziune de col în stadiu incipient, specialiştii recomandă efecturea testului Babeş-Papanicolau o dată la 3 ani după debutulvieţii sexuale. În cazul în care apar leziuni, se poate face testarea pentru tipurile de tulpini HPV care au au la apariţia transformărilor celulare. În cazul depistării tulpinilor periculoase, medicii recomandă monitorizări periodice pentru a depista şi rezolva orice cancer în stadiu incipient.

 

 

 

 

Sursă: http://www.csid.ro/health/noutati-sanatate/vaccinarea-anti-hpv-poate-reduce-cu-pana-la-90-infectiile-cu-virusul-hpv-16957294/

Link to comment
Share on other sites

  • Elena locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.