Jump to content

Vidra, Cascada Pișoaia


D a n n
 Share

Recommended Posts

Cascada Pisoaia, Vidra , Foto: Tóros Víg János Csaba

 

Rezervația peisagistică Cascada Pișoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag și arbori izolați de rășinoase.

Căderea de apă se realizează de la cca.18 m înălțime, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formațiunile calcaroase de tip travertinic depuse dealungul timpului măresc spectaculozitatea zona. Aria protejată are o suprafață de 2.5 ha.

 

Cascada Pisoaia, Vidra , Foto: WR

 

Cascada Pișoaia se află în comuna Vidra, sat Nemesi, pe Arieșul Mic, la confluență cu pârâul Slatina, în imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoiești-Avram Iancu. Se află în versantului drept al Arieșului Mic, vis-a-vis de Dealul cu Melci.

Apele din zonă fiind bogate în calcar acoperă totul cu depuneri, și dau naștere la numeroase formațiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase.

 

Cascada Pisoaia, Vidra , Foto: WR

 

Din aceste tufe calcaroase localnicii confecționează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dealungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora își împrejmuiesc casele.

 

Cascada Pisoaia, Vidra , Foto: WR

 

sursa

Edited by D a n n
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.