Jump to content

Ghidul XV. Cum să devii notar


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Cum devin notar? Afla totul despre profesia ravnita de foarte multa lume

 

uniunea_notarilor.jpg

 

 

"Profesia de notar public este considerata una dintre cele mai utile profesii din societate. Notarul public realizeaza o activitate liberala, avand statutul unei functii autonome, fiind un reprezentant neutru al intereselor clientilor sai. Acesta indeplineste un serviciu de interes public, actele notariale intocmite fiind acte de autoritate publica.", se precizeaza pe site-ul Institutului Notarial Roman.

 

Cum devin notar? De ce studii am nevoie? Este obligatoriu sa am diploma de licenta la Facultatea de Drept? In cati ani de la absolvirea studiilor as putea sa devin notar? Care este diferenta dintre notar stagiar si notar definitiv?
 

Iata mai sus doar o mica parte dintre intrebarile cele mai insemnate cu privire la intrarea in profesia de notar. Le vom clarifica in cadrul acestui material, cu ajutorul informatiilor oferite pe site-ul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.


 

Conform Legii nr. 36/1995, republicata, trebuie indeplinite urmatoare conditii pentru ca o persoana sa devina notar public:

a) sa fie cetatean roman, cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene, cetatean al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau cetatean al Confederatiei Elvetiene si sa detina domiciliul sau resedinta in Romania;

b) sa detina capacitate deplina de exercitiu;

c) sa fie licentiat in drept;

d) sa nu aiba antecedente penale rezultate ca urmare a savarsirii unei infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul ori a savarsirii cu intentie a unei alte infractiuni;

e) sa se bucure de o buna reputatie, constatata in conditiile stabilite prin statut;

f) ca cunoasca limba romana;

g) sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic pentru exercitarea functiei;

h) sa detina timp de 2 ani calitatea de notar stagiar, sa fi absolvit Institutul Notarial Roman si sa fi promovat examenul de definitivat sau sa fi exercitat timp de cel putin 6 ani o functie de specialitate juridica si sa fi promovat concursul de admitere in functia de notar public.

Stagiul reprezinta perioada premergatoare dobandirii calitatii de notar public si are drept scop pregatirea profesionala a notarului la inceputul exercitarii profesiei.

 


Conditiile pe care orice persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a deveni notar stagiar:

a) sa fie cetatean roman, cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene, cetatean al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau cetatean al Confederatiei Elvetiene si are domiciliul sau resedinta in Romania;

b) sa detina capacitate deplina de exercitiu;

c) sa fie licentiat in drept;

d) sa nu aiba antecedente penale rezultate ca urmare a savarsirii unei infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul ori a savarsirii cu intentie a unei alte infractiuni;
e) sa se bucure de o buna reputatie, constatata in conditiile stabilite prin statut;

f) sa cunoasca limba romana;

g) sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic pentru exercitarea functiei;

h) sa fi promovat examenul sau concursul de dobandire a calitatii de notar stagiar, organizat de Colegiul director al Camerei in care s-a inscris pentru examen sau concurs.


Examenul sau concursul de admitere ca notar stagiar consta intr-o proba scrisa, cu caracter teoretic si o proba orala, din tematica aprobata de Consiliul Uniunii.

Media minima de promovare este 8,00, cu precizarea ca este nevoie de minim nota 7 obtinuta la fiecare proba.


Dupa promovarea examenului sau concursului notarul stagiar urmeaza timp de 2 ani cursurile de pregatire teoretica si practica organizate de Institutul Notarial Roman.

Pe perioada desfasurarii stagiului, notarul stagiar va suporta cheltuielile de pregatire stabilite de catre Institutul Notarial Roman.

 

"Nefrecventarea cursurilor sau neplata cheltuielilor de pregatire atrage incetarea calitatii de notar stagiar. Structura pregatirii si conditiile aplicarii sanctiunii prevazute in prezentul alineat, precum si procedura desfasurarii stagiului se stabilesc prin regulament aprobat de catre Consiliul Uniunii.", se precizeaza pe site-ul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.


Pregatirea teoretica este asigurata prin frecventarea cursurilor organizate de Institutul Notarial Roman.

 

Pregatirea practica se va desfasura in cadrul unui birou notarial, desemnat de catre Colegiul director al Camerei in care notarul stagiar a sustinut examenul sau concursul de dobandire a calitatii de notar stagiar, cu acordul notarului public coordonator.

 

Activitatea unui notar stagiar poate fi indrumata numai de notari publici cu o vechime de cel putin 6 ani in aceasta calitate si care se bucura de o buna reputatie profesionala.

 

Dupa finalizarea celor 2 ani de stagiu, notarul stagiar trebuie sa participe si sa promoveze examenul de definitivat organizat de Institutul Notarial Roman.

 

 

Ce trebuie sa stim despre examenul de definitivat?

 

Examenul de definitivat consta in doua probe scrise, respectiv una cu caracter teoretic si una cu caracter practic, din tematica de concurs. Media minima de promovare este 8,00, dar nu mai putin de nota 7,00 la fiecare proba.

 

Dupa finalizarea celor 2 ani de stagiu, notarul stagiar are dreptul de a se prezenta la cel mult doua sesiuni ale examenului de definitivat.

 

Conform precizarilor de pe site-ul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, respingerea sau, dupa caz, lipsa nejustificata a notarului stagiar la doua examene de definitivat consecutive atrage incetarea calitatii de notar stagiar.


Persoanele care doresc sa dobandeasca calitatea de notar public trebuie sa se inscrie la Camera in circumscriptia careia doresc sa isi desfasoare activitatea, pentru ocuparea unui post propus de respectiva Camera si cuprins in ordinul de actualizare emis de ministrul justitiei.

 

Concursul de admitere este organizat de Institutul Notarial Roman, la o data unica stabilita de presedintele Uniunii, conform cu regulamentul de organizare si functionare a concursului.


Concursul de admitere consta in doua probe scrise, respectiv una cu caracter teoretic si una cu caracter practic, din tematica de concurs. Media minima de promovare este 8,00, cu precizarea ca fiecare proba din concurs trebuie sa se finalizeze minim cu nota 7,00.


Concursul de admitere in functia de notar public pentru persoanele care au cel putin 6 ani vechime intr-o functie de specialitate juridica, se organizeaza de catre INR, la solicitarea Consiliului Uniunii, ori de cate ori este necesar, dar cel putin o data la 2 ani.


Tematica si bibliografia actualizata a examenului sau concursului privind dobandirea calitatii de notar stagiar - PROBA SCRISA aprobate prin Hotararea nr. 48 din 30.05.2014
 

Tematica si bibliografia actualizata a examenului sau concursului privind dobandirea calitatii de notar stagiar - PROBA ORALA aprobate prin Hotararea nr. 48 din 30.05.2014

 

Tematica si bibliografia cu caracter teoretic atat pentru examenul de definitivat, cat si pentru concursul de admitere in functia de notar public pentru persoanele care au cel putin 6 ani vechime in functii de specialitate juridica, aprobate prin Hotararea Consiliului Uniunii nr. 49/30.05.2014 (anexa nr. 1)
 

Tematica si bibliografia cu caracter practic atat pentru examenul de definitivat, cat si pentru concursul de admitere in functia de notar public pentru persoanele care au cel putin 6 ani vechime in functii de specialitate juridica, aprobate prin Hotararea Consiliului Uniunii nr. 49/30.05.2014 (anexa nr. 2)
 

-- Regulament de desfasurare a stagiului

-- Regulament pentru organizarea si desfasurarea examenului de definitivat si a concursului de admitere in functia de notar public

 

 

Sursa: e-juridic.manager.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.