Jump to content

Cum eviţi problemele de sănătate de Sărbători şi unde le poţi rezolva dacă totuşi apar


Claudiu L
 Share

Recommended Posts

sarmale-de-craciun.jpg

 

Farmecul sărbătorilor de iarnă ţine şi de mesele îmbelşugate şi aromate cu „gust de copilărie”, alături de cele mai dragi persoane din viaţa noastră. Dar, pe cât de mult sunt aşteptate aceste momente apropiate sufletului nostru, pe atât de mare este riscul apariţiei unor probleme de sănătate ca urmare a exceselor culinare sau bahice din această perioadă.

Noi vrem să te bucuri de sărbători liniştite, să îţi încarci bateriile pentru noul an ce bate la uşă, aşa că îţi oferim câteva sfaturi preţioase pentru a preîntâmpina evenimentele nedorite ce pot apărea în această perioadă de concediu. De asemenea, avem soluţii şi în cazul în care apar diverse probleme de sănătate.

Cum eviţi indigestia de Crăciun şi Revelion

Primul nostru sfat? Sarmalele se consumă cu măsură. La fel şi la pomana porcului, piftia, cârnaţii, cozonacul, toba, şoriciul şi salata de boeuf. Iar lista poate continua! Deşi sunt delicioase, astfel de alimente sunt grele pentru ficat şi pancreas şi pot da o indigestie dacă faci excese. Şi se manifestă la scurt timp după ce mâncăm mai mult decât poate duce stomacul: apar simptome precum durerile de burtă, greaţa, vărsăturile, diareea sau, din contră, constipaţia.
Mai ales dacă ai ţinut postul Crăciunului, nu te înfrupta în zilele de sărbătoare cu toate bunătăţile deodată sau aplică regula japonezilor: mănâncă până când te simţi 80% plin sau sătul.

Nu ar strica să ai la îndemână suplimente ajutătoare, cum ar fi cărbunele activat, antidiareicele sau antiacidele. Preventiv, poţi lua un supliment cu enzime digestive şi fermenţi, substanţe care asigură o digestie rapidă şi uşoară a alimentelor. Şi tot la capitolul „măsuri de urgenţă” se încadrează ceaiul de muşeţel, de mentă, de ghimbir sau de sunătoare, care ameliorează arsurile şi durerea de stomac, balonarea, favorizează tranzitul intestinal şi sprijină funcţia hepatică.

Chiar şi aşa, nu te baza pe pastile pentru ţine la distanţă tulburările gastrointestinale. Cumpătarea este cheia!

Aviz şi cardiacilor! Dacă te ştii cu trigliceride mărite şi colesterol crescut, consumă cu măsură preparate grase, pentru că rişti să îţi pui inima în pericol.

Alcool cu măsură!

Abuzul de alcool este cel mai mare duşman al ficatului, dar şi al inimii. Pe lângă euforia pe termen scurt adusă în dar de băuturile bahice, există riscul să te confrunţi cu hipertensiune arterială, cardiomiopatie, gastrită toxică, ulcer sau pancreatită, iar acestea sunt cele mai „uşoare” consecinţe. Consumat pe termen lung şi în cantităţi mari, alcoolul se face vinovat de apariţia unor boli mult mai grave, precum hepatită cronică, ciroză, accident vascular cerebral sau chiar infarct.

În concluzie, fiţi cumpătaţi, mâncaţi şi beţi cu măsură, odihniţi-vă, căci acesta este scopul concediului, gândiţi pozitiv şi bucuraţi-vă de prezenţa celor dragi lângă bradul împodobit.


Să aveţi sărbători liniştite şi un An Nou plin de sănătate şi bucurii!

 

Sursa: csid

Edited by Claudiu L
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.