Jump to content

Contul de plăți în care este evidențiată moneda electronică nu poate fi supus popririi


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Contul de plăți în care este evidențiată moneda electronică nu poate fi supus popririi

 

Imagini pentru poze poprire

 

 

Moneda electronică este definită ca fiind o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică.

 

De cele mai multe ori, moneda electronica este stocată și evidențiată într-un cont online din care utilizatorul poate iniția operațiunile de plată, denumit și cont de plăți.

 

Prin raportare la caracteristicile și modul de funcționare a unui astfel de cont, acesta nu reprezintă un cont bancar nefiind deschis la o instituție de credit. Spre deosebire de un cont bancar, contul de plați nu evidențiază valoarea monedei scripturale existentă în cont, ci evidențiază valoarea creanței pe care o are deținătorul de monedă electronică o are asupra emitentului.

 

În opinia mea, contul de plăți în care este evidențiată moneda electronică nu poate fi supus regulilor și procedurilor de poprire a conturilor bancare reglementate de Codul de Procedură Civilă sau de Codul de Procedură Fiscală.

 

În același timp, nici contul colector unde sunt păstrate fondurile primite de emitentul de monedă electronică nu poate face obiectul popririi la cererea unui creditor al deținătorului de monedă electronică. Acest cont este deschis pe numele emitentului de monedă electronică și are ca scop protejarea fondurilor până la răscumpărarea monedei electronice sau transferarea acesteia altui emitent de monedă electronică. În plus, creditorii instituției emitente de monedă electronică, alții decât deținătorii de monedă electronică, nu pot obține indisponibilizarea prin măsuri asigurătorii și nu pot executa în nicio situație fondurile existente în contul colector, inclusiv în caz de insolvență a instituției emitente de monedă electronică.

 

Pe de altă parte, având în vedere că moneda electronică constituie o creanță împotriva emitentului, creditorul poate soma emitentul, în calitate de terț poprit, să plătească sumele datorate deținătorului de monedă electronică. O astfel de procedură de executare poate fi îngreunată atunci când emitentul de monedă electronică nu are un sediul în România.

 

 

Sursa: juridice.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.