Jump to content

De ce să alegi un NVIDIA Quadro?


Recommended Posts

snx-02_powertrain_lg.jpg

 

Despre ASUS ProArt StudioBook Pro 17 am vorbit mai pe larg aici, dacă doriți să vedeți configurația și performanțele sale, inclusiv comportamentul termic și acustic. În cadrul acestui articol vom face o analiză punctuală a plăcii video NVIDIA Quadro T2000, și anume, în ce aplicații putem beneficia de avantajele arhitecturale NVIDIA Quadro (extensii OpenGL suplimentare, mai mult video RAM – unde este cazul), dar și rodul optimizărilor la care NVIDIA lucrează alături de dezvoltatorii acestor aplicații CAM/CAM/CAE etc.

 

NVIDIA Quadro + SPECviewPerf 13  = LOVE

 

Laptop-ul acesta ASUS ProArt StudioBook 17 PRO este proiectat pentru aplicații CAD/CAM și diverse alte aplicații specifice, de calcule avansate (aplicații medicale, etc). De aceea, am rulat SpecViewPerf ce ne arată exact care sunt punctele forte ale acestui laptop în comparație cu alte laptop-uri, ce nu au plăci NVIDIA Quadro în dotare.

 

"<yoastmark

 

În graficele de mai jos veți vedea cum reușește o placă modestă, NVIDIA Quadro T2000, bazat pe cip-ul TU117 să depășească în anumite aplicații mai puternicele GTX 2070/2060 și în cazuri excepționale, chiar de 10 ori.

 

Să nu uităm că plăcile Quadro au, pe lângă drivere ultra-oprimizate pentru anumite aplicații specifice, mai multe extensii OpenGL ce le ajută în aplicații precum CAD/CAM/CAE.

 

În imaginile de mai jos; T2000 are nu mai puțin de 14 extensii OpenGL față de placa GTX 1070 Ti din sistemul meu! Este evident că odată ce aceste extensii sunt puse la lucru de aplicații ”deștepte”, optimizate, degeaba un GPU cu forță brută mai mare – optimizările vor bate forța brută.

 

Cel mai bine se vede în Maya, unde T2000 are un comportament asemănător cu GTX 1650 Max-Q aflat în MSI Prestige 15. Decepție majoră pentru mine, aveam pretenții de la Maya.

3ds Max mai spală din rușinea familiei, NVIDIA Quadro T2000 arâtândun-ne o înbunătățire de 80% față de fratele 1650 Max-Q. dar încă forța brută își arată colții, neputând face miracole în fața mult mai puternicelor plăci RTX 2060/2070.

 

Creo 4.0 al celor de la PTC, spre deosebire de cele 3 exemple de mai sus, folosește suprafețe NURBS și este optimizat pentru Quadro, însă comportamentul plăcii Quadro în această aplicație este sub prestația în 3ds Max – 60% peste GTX 1650 Max-Q. deși s-a apropiat destul de serios de plăcile RTX mai sus menționate.

 

Și pentru că tot am meționat suprafețele NURBS, iată alte aplicații ce lucrează cu ele și care sunt și mai puternic optimizate către NVIDIA Quadro: Catia, SolidWorks, NX.

 

CATIA V6 R2012 al celor de la Dassault Systemes (”catia-05”) oferă performanțe uluitoare posesorilor de Quadro – placa grafică NVIDIA Quadro T2000 are un avantaj de peste 50% față de GTX2060/2070 și aproape de 3 ori mai rapidă decât GTX 1650-Max-Q 

 

Cei de la Siemens lucrează alături de NVIDIA de mulți ani în optimizarea la maxim a performanțelor și acest lucru se vede – din toate aplicațiile rulate de SpecviewPerf, în NX am văzut cele mai dramatice diferențe, NVIDIA Quadro T2000 având un scor final de 10 ori mai mare decât frații GeForce mai mari RTX 2060/2070!

 

Am lăsat la final o aplicație diferită: ImageVis3D – o aplicație medicală, un volum renderer open source, ce suportă cele mai importante formate de medical imaging.

 

Concluzie

 

Plăcile video NVIDIA Quadro aveau un mare avantaj când vine vorba de frații lor GeForce, și anume că suportau nativ lucrul pe 10 biți, din nefiricire pentru tabăra Quadro, acest avantaj a fost pierdut în favoarea end-userilor, odată cu drivele Studio lansate în vara anului trecut.

 

Însă au păstrat alte atuu-uri în mânecă: extensii suplimentare OpenGL și optimizarea driverelor Quadro pentru a face față cerințelor în medii de lucru CAD/CAM.

Și, după cum am putut vedea mai sus, chiar și buturuga mică (în cazul nostru, NVIDIA Quadro T2000) poate răsturna carul mare – în cazul de față GTX 2070 și chiar și modele superioare, în anumite aplicații precum NX, Solidworks sau Catia.

 

Și chiar și în 3ds Max, sau Creo, chiar dacă într-o măsură mai mică – dacă 60-80% spor de performanță față de un GTX cu cip similar poate fi numit mic.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.