Jump to content

Ce aduce nou generatia de procesoare AMD Ryzen 4000? Ei bine, am fost la AMD Campus in Texas pentru a vedea cu ochii mei.


Recommended Posts

AMD-Renoir-Austin-2020-Campus.jpg

 

AMD Ryzen 4000 – O revolutie cand vine vorba de procesoarele mobile

 

Nu stiam exact care va fi felul principal odata ajuns in Texas, dar stiam ca urmeaza sa vedem ceva nou si incitant din partea AMD. Asa a inceput o calatorie in prima ora a diminetii catre AMD Campus de pe 7171 Southwest Parkway. M-am simtit din nou student cand, intr-un amfiteatru, o scena frumos aranjata avea sa-mi zica povestea noilor procesoare de laptop-uri ce vor rupe gura targului anul asta si muuuulti dupa.

 

O sa va anunt de pe acum ca urmeaza un articol lung, dar este plin de informatii si acopera aproximativ in totalitate noua generatie de procesoare si tehnologiile din spatele acestora. Le-am explicat omeneste, cat sa inteleaga toata lumea, dar daca sunt neclaritati, vorbim in comentarii. Asa ca haideti sa ii dam drumul intr-o aventura Ryzeneasca.

Ceea ce AMD isi doreste de la noile procesoare este sa aduca performante de desktop intr-o platforma mobila, foarte eficienta si capabila sa indeplineasca cam orice task care i-ar fi aruncat in fata. Veti vedea modul in care compania si-a divizat noile procesoare din generatia Ryzen 4000 si cum se plaseaza acestea pe piata comparativ cu modelele de la Intel.

 

AMD Ryzen 4000 U Series – Procesoare pentru laptopuri ultra-portabile

 

Primul front pe care AMD a dus lupta cu Intel la un alt nivel este pe piata procesoarelor pentru laptopuri ultraportabile. Noile modele Ryzen 3, 5 si 7 din seria cu terminatia U ofera o performanta de invidiat, in timp ce TDP-ul ramane destul de mic cat sa fie potrivit pentru un ultrabook subtire.

Noile procesoare pentru ultrabook-uri de la AMD reusesc sa aduca cateva noutati notabile in aceasta categorie de produse. De la primul procesor cu 8 nuclee din seria U, la performante impresionante atat in scenarii multi-thread, cat si in performanta single-thread, categorie pana nu de mult dominata de Intel. De asemenea, imbunatatirile vin si pe partea de grafica integrata, noua generatie de Ryzen 4000 U avand solutii integrate superioare celor implementate in procesoarele Intel. Partea cea mai buna? Aceste procesoare au un TDP de doar 15W.

 

AMD Ryzen 3 4000 U Series

 

Modelele din seria AMD Ryzen 3 sunt create pentru cei care vor o solutie ieftina si performanta. Ofera destula performanta cat sa fie un adevarat all-rounder, insa are si limitarile sale. Acesta este echivalentul seriei Core i3 de la Intel, insa ofera intreaga suita de bonusuri de la Ryzen.

 

AMD Ryzen 5 4000 U Series

 

AMD a prezentat seria Ryzen 5 4000 pentru prima oara in cadrul CES 2020, insa atunci nu aveau foarte multe informatii de oferit. De aceasta data, compania a avut mai multe de spus, astfel Ryzen 5 nu este doar un pas inainte fata de Ryzen 3. Este mult mai mult de atat, oferind o baza solida utilizatorilor pentru a putea indeplini sarcini mai solicitante precum editarea video, in timp ce bateria va rezista mult si bine gratie TDP-ului scazut.

 

AMD Ryzen 7 4000 U Series

 

Procesoarele din seria Ryzen 7 U sunt cele mai puternice solutii pentru ultrabook-uri si transforma ceea ce parea acum cativa doar un vis, intr-o realitate foarte accesibila. Gratie tehnologiei de fabricatie pe 7nm, procesoarele AMD Ryzen 7 din seria U au performante semnificativ mai bune decat Intel Core i7 din seria U.

 

 

AMD Ryzen 4000 H Series – Cele mai procesoare dintre procesoare

 

Unde seria de procesoare U este potrivita mai de graba pentru ultrabook-uri si task-uri profesionale ceva mai light, procesoarele din seria H targeteaza gamerii si creatorii de continut care au nevoie de multa putere de procesare. Desigur, designul acestor modele nu se preteaza pentru scenariul unui ultrabook si avem mai multe sanse sa le vedem in laptop-uri precum ASUS ROG/TUF, Acer Nitro sau MSI Alpha, dar diferenta de format este complet ok daca tinem cont de performanta oferita de aceste procesoare.

 

Din cate puteti vedea in tabelul de mai sus, seria H de procesoare nu include si modele Ryzen 3. De asemenea, pentru fiecare model din seria H, exista si o alternativa HS. Diferenta dintre acestea nu este extrem de mare cand vine vorba de performanta, insa se resimte in TDP, care este mai mic cu 10W in cazul procesoarelor HS. Automat, cele din seria H sunt mai puternice, deci ca sa clarific o posibila intrebare, AMD Ryzen 9 4900H este cel mai puternic procesor din aceasta generatie de chipuri mobile.

 

AMD Ryzen 7 4800H – Gaming la cel mai inalt nivel pe platforme mobile

 

Am sa vorbesc ceva mai mult despre doua procesoare din aceasta serie. Primul dintre acestea este AMD Ryzen 7 4800H, un procesor pe care il vom vedea in laptop-uri ale caror preturi nu ating pragul de SF si care ofera cel mai bun raport pret/performanta cand vine vorba de gaming. Acest model are un TDP de 45W, insa cele 8 nuclee de care dispune, sunt dublate de tehnologia SMT pentru un total de 16 thread-uri. Frecventa de baza pentru acest model este de 2.9Ghz, dar in gaming urca pana la 4.2Ghz. Aceasta frecventa este comparativa cu anumite modele desktop, iar performanta nu este foarte departe de adevar.

 

In aceasta comparatie, putem vedea cum procesorul AMD (in rosu) este pus cap la cap cu Intel Core i7 9750H. Ambele sunt combinate cu o placa video NVIDIA RTX 2060, iar jocurile sunt testate la detalii High la rezolutie FullHD (1080p). Diferentele dintre cele doua procesoare sunt notabile, astfel AMD reuseste sa invinga competitia in aproape toate titlurile, singura exceptie fiind in Civilization VI, unde frecventa de 4.5Ghz pe care o atinge modelul de la Intel se face putin simtita. Desigur, 2% este in limita marjei de eroare, deci nu este ceva notabil.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.