Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

Ce se întâmplă cu înscrierile și probele pentru liceele vocaționale


Madalin
 Share

Recommended Posts

pian

 

Pandemia de COVID-19 a dat peste cap înscrierile la liceele vocaționale, care ar fi trebuit să se desfășoare în această perioadă. Până în acest moment, elevii de clasa a VIII-a care vor să se înscrie la un liceu vocațional nu știu cum se vor desfășura probele pentru admitere. Aceste testări, în mod normal, ar fi trebuit să se dea la mijlocul lunii, înainte de Evaluarea națională.

 

Valențiu Grigorescu este elev în clasa a VIII-a. Studiază pianul la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” și are un perete plin cu medalii și trofee câștigate de-a lungul timpului cu acest instrument. 

„Părinții mei aveau un pian în camera lor. Nu suna cam deloc, dar mai puneam mâna pe el, pentru că îmi plăcea cum arată”, povestește Valențiu cum a început pasiunea lui pentru acest instrument.

De aproape două luni exersează de acasă, iar profesoara de pian îl asistă online.

 

Reporter: Cum a fost pregătirea din ultimele 2 luni pentru tine?

 

Valențiu Grigorescu, elev: Mie mi s-a părut interesantă, dar și dificilă. În primul rând, eu cu doamna profesoară de pian am făcut prin WhatsApp și sunetul nu era la fel ca și live, cum ar veni. Se auzea întrerupt.

Băiatul se pregătește de admiterea la liceu. Vrea să studieze tot la Colegiul „George Enescu” și pentru asta va susține aceleași probe de aptitudine ca și elevii care vin din alte școli. La mijlocul săptămânii viitoare ar fi trebuit să înceapă testarea, dar pandemia de COVID-19 a dat tot programul peste cap.

 

„Noi trebuie să ne pregătim în continuare, să ne păstrăm repertoriul, piesele și să studiem cum am studat și până acum și restul... așteptăm”, spune Valențiu.

În situația lui se află alte zeci de mii de elevi.

 

Ministrul educației, Monica Anisie, nu a dat detalii cu privire la felul în care acești copii vor susține examenele de aptitudini.

 

„Pentru învățământul vocațional, profesional și profesional dual, precum și cele din învățământul postliceal vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare al competențelor”, a declarat Monica Anisie la Digi24.

 

Directorii liceelor vocaționale spun însă că aceste examene nu pot fi susținute de la distanță.

 

„Dacă la proba instrumentală să spunem că ar merge o înregistrare, că ne dăm seama de copil, la proba teoretică e puțin cam dificil, elevul scrie după dictarea muzicală a profesorului de la pian fragmentele respective și  trebuie să le scrie atunci”, arată Cristina Sebastian, director la Colegiul George Enescu.

 

„Este mai puțin probabil să adoptăm această soluție pentru că e vorba de probe de aptitudini care trebuie date în timp real, adică trebuie supravegheate și trebuie notate imediat”, spune și Anton Petre, director la Liceul „Nicolae Tonitza”.

 

Amânarea acestor examene de aptitudini nu este o soluție.

 

„Este util ca probele de aptitudini să fie date înainte, pentru că vă spuneam, concurența este foarte mare, destui candidați rămân cumva sub linie și atunci ei trebuie să participe la repartizarea computerizată”, explică directorul de la „Tonitza”.

 

Numai anul trecut peste 50.000 de elevi s-au înscris la o şcoală vocațională, cu profil sportiv, de arte sau pedagogic. Numărul locurilor disponibile la aceste licee era mai puțin de jumătate, mai exact 20.000.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.