Jump to content

Sfaturi de bun simt pentru a o pastra in perfecta stare de functionare


TheVirus
 Share

Recommended Posts

Ai grijă de mașina ta în vreme de COVID. 

Sfaturi de bun simț pentru a o păstra  în perfectă stare

Ai grija de masina ta in vreme de COVID. Sfaturi de bun simt pentru a o pastra in perfecta stare de functionare

  1. Folosește mașina cel puțin o dată pe săptămână.
  2. Ai grijă unde parchezi
  3. Verifică periodic uleiul și presiunea în roți

Această perioadă, în care majoritatea oamenilor lucrează de acasă, nu este deloc prielnică pentru mașini. Fiindcă sunt folosite mai rar și pe distanțe scurte, acestea se pot strica așa că mai jos sunt puse laolaltă câteva sfaturi de bun simț care să ajute să păstrați mașina în perfectă stare de funcționare.

 

1. Folosește-o cel puțin odată pe săptămână

 

Poze

 

Folosirea mașinii cel puțin o dată pe săptămână și lăsând motorul să ajungă la temperatura optimă de funcționare are mai multe avantaje: fluidele din motor, transmisie, diferențial, etc.nu își pierd proprietățile, garniturile nu se deteriorează, iar riscul ca bateria să se descarce este minim.

 

 

2. Verifică periodic presiunea din roți

 

Poze

 

Presiunea din avelope scade dacă mașina stă prea mult într-un singur loc așa că trebuie să verifici periodic pentru a te asigura că totul este în regulă.

 

Dacă circuli cu presiune prea mică în roți durata de viață a anvelopei scade, manevrabilitatea mașinii are de suferit, iar consumul de combustibil crește.

 

Mai mult decât atât, la o mașina nemișcată mult timp pot apărea așa numitele "flat spots", caz în care anvelopele sunt bune de aruncat.

 

 

3. Ține rezervorul mai mult plin

 

Poze

 

În acest fel eviți formarea condensului în rezervor sau, dacă mașina stă mai mult timp nepornită, formarea vaporilor de benzină care se pot dovedi extrem de periculoși.

 

Un alt avantaj al folosirii mașinii cel puțin o dată pe săptămână este că benzina sau motorina nu își pierde din calitate și nu formează depuneri care pot dăuna sistemului de injecție și alimentare.

 

 

4. Evită să lași mașina cu frâna de mână trasă

 

Poze

 

Lăsarea mașinii parcate mai mult timp, cu frâna de mână trasă, poate duce la blocarea etrierelor sau saboților de frână și inclusiv la griparea cablurilor de acționare a frânei de mână.

 

O modalitate simplă de împierdica mașina "să o ia la vale" ester folosirea unir pietre de dimensiuni mai mari pentru a bloca roțile.

 

5. Verifică mai des uleiul

 

Poze

 

Ridică mai des capota în această perioadă și verifică nivelul uleiului sau dacă prezintă impurități. Daca folosești mașina pe distanțe scurte și uleiul nu ajunge la temperatura optimă de funcționare, acesta își pierde proprietățile mult mai repede.

 

 

6. Ai grijă unde parchezi

 

Poze

 

Dacă ții la vopseaua mașinii tale evită să o lași - cu atât mai mult pe timp îndelungat - sub copaci din care curge seva sau alte substanțe lipicioase.

 

Găinațul este de asemenea foarte dăunător pentru vopsea. Chiar și o cantitate mică poate face daune ireparabile în doar cateva ore. Dacă vezi așa ceva pe suprafața caroseriei, curăță cât mai rapid cu o lavetă, fie cu un șervețel umed.

Asta ne duce la următorul sfat.

 

 

7. Spală frecvent mașina

 

Poze

 

Pentru a păstra caroseria în stare cât mai bună, spală frecvent mașina și șterge-o/usuc-o, astfel încât să nu rămână apa în locurile mai puțin vizibile. Astfel, cu timpul va apărea aici rugina.

 

Poți de asemenea folosi diverse soluții cu ceară.

 

 

8. Ai grijă la rozătoare

 

Poze

 

Rozătoarele sunt un pericol mai ales pentru sistemul electric al mașinii. Pentru a nu ajunge să ai cabluri roase și așa mai departe asigură-te că nu lași resturi de mâncare în mașină.

 

Dacă ții mașina în garaj și nu conduci mai multe zile la rând, nu ar strica să pui și două trei capcane pentru rozătoare.

 

 

9. Ia-o încet dacă pleci la un drum mai lung

 

Poze

 

Înainte să pleci la un drum mai lung sau să începi să conduci mașina mai des, dupa mai multe zile sau săptămâni în care a stat nemișcată, ar fi o idee bună să faci o inspecție "din ochi".

 

Totodată, primii câțiva kilometri fii blând cu pedala de frână și cu cea de accelerație. Ia-o încet, nu o călca direct până la 150 km/h din prima, și ascultă ca totul să sune așa cum trebuie.

 

 

Nu uita să dezinfectezi cât de des poți suprafețele din mașină cu care intri mai des în contact, cum ar fi volanul, mânerele portierelor, schimbătorul de viteze, etc. 

 

Sursa

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.