Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

O nouă discriminare, acuză părinții elevilor de clasa a V-a care au terminat învățământul primar în școli cu alternativa Step by Step și care nu prime


FROG ZEW
 Share

Recommended Posts

pexels-max-fischer-5212336.jpg?fit=820%2C547&ssl=1

 

Elevii de clasa a V-a care provin din alternativa educațională Step by Step nu beneficiază nici de bursă de studiu, semnalează părinții într-o petiție prin care solicită Ministerului Educației să modifice ordinul care stabilește criteriile de acordare a burselor școlare. În alternativa educațională Step by Step, elevii nu primesc calificative și au un caiet propriu de evaluare a competențelor. Amintim că elevii care sunt în clasa a V-a nu primesc bursă de merit, potrivit noului ordin.

 

Sistemul alternativ de predare Step by Step este folosit în multe școli de stat din România.

„Rugăm Ministerul Educației să modifice Ordinul de ministru Nr.5379 din data de 7 septembrie 2022 cu privire la acordarea burselor de studiu elevilor de clasa a V-a. Luând în considerare faptul că elevii de clasa a V-a care provin din Alternativa Educațională Step by Step, alternativă acreditată de Ministerul Educației în urmă cu aproape 30 de ani, nu pot beneficia de acest drept întrucât ei nu primesc calificative. În Alternativa Educațională Step by Step, evaluarea este continuă, elevii au propriul caiet de evaluare care cuprinde competențele prevăzute de programa școlară și neachiziționarea lor (sau achiziționarea parțială) este consemnată textual, în spațiul special conceput, pentru fiecare competență”, se arată în textul petiției.

 

Potrivit semnatarilor, ordinul pentru acordarea burselor elevilor reprezintă o discriminare și nu oferă soluții alternative: „Ordinul de ministru, mai sus menționat, face referire doar la elevii proveniți din învățământul tradițional și nu oferă o soluție și pentru elevii proveniți din Alternativa Step by Step. În consecință, acest Ordin reprezintă o discriminare.”

 

Art. 13 alin. (1) din ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022 stabilește că „bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

 

a) au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasele a V-a și a IX-a;

 

b) au obținut, în clasa a IV-a, calificativul „foarte bine” la toate disciplinele de studiu și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a V-a;

 

c) au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a.”

 

Despre alternativa educațională Step by Step

 

Nu sunt disponibile date de la Ministerul Educației despre numărul elevilor care studiază în alternativa educațională Step by Step, dar raportul de anul trecut al Centrului Step by Step arată că, în anul școlar 2021-2022, alternativa educațională Step by step a funcționat în 799 de clase din învățământ primar din 157 de școli. În același an școlar, pentru învățământul gimnazial erau 10 clase din 4 școli.

 

Foto: Captură Centrul Step by step – Raport anul 2021

 

Potrivit raportului menționat mai sus, „în Romania, programul Step by Step a debutat în 1994 și a fost recunoscut ca alternativă educaţională de către Ministerul Educaţiei Naţionale, în conformitate cu aprobarea Consiliului pentru Alternative nr. 10015, din mai 1995.”

 

„Metoda respectă curriculumul național și nu încurajează temele pentru acasă, copiii nu sunt puși în situația de a concura unul cu celălalt pentru a evita efectele psihologice negative, iar evaluarea este continuă și ține cont de capacitatea fiecărui copil în parte.”, se mai arată în raport.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.