Jump to content

Studiu: telefoanele cu Android se devalorizează de două ori mai repede decât iPhone-urile


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

Opinia populară este că telefoanele Apple sunt mai scumpe, în timp ce modelele cu Android comparabile pot fi cumpărate la preţuri mai mci. În ultimii doi ani însă, preţurile dispozitivelor de top cu Android au ajuns din urmă şi chiar au depăşit preţurile pe care Apple le cere pe telefoanele sale. În acelaşi timp, trendul de depreciere a valorii în timp a acestor modele nu s-a schimbat, acestea reuşind în continuare să se devalorizeze într-un ritm de două ori mai mare. Iată ce spune un studiu BankMyCell despre valoarea în timp a dispozitivelor cu iOS faţă de cele cu Android.

 

post-image-cell-phone-price-drop-640.jpg

 

Site-ul BankMyCell se ocupă cu revânzarea de dispozitive mobile, deci are la dispoziţie date despre preţurile cu care se vând dispozitivele cu iOS şi Android. Compania a realizat câteva grafice care arată valoarea în timp a dispozitivelor Apple de peste 700 de dolari, în comparaţie cu dispozitivele cu Android cu preţuri similare, dar şi în comparaţie cu dispozitive Android cu preţuri de sub 350 de dolari, din gamele inferioare. Studiul a urmărit 300 de modele de telefoane de la mai mulţi producători pe parcursul anului 2019.

 

Rezultatele arată cam aşa: un iPhone îşi pierde doar 23,45% din valoare în primele 12 luni dacă doreşti să îl vinzi, în timp ce un telefon cu Android cumpărat la un preţ similar în aceeaşi perioadă îşi va pierde în primele 12 luni 45,18% din valoare, în medie. După 2 ani de utilizare, poţi vinde un telefon Apple la un preţ cu 45,46% mai mic faţă de preţul original, în timp ce un dispozitiv de top cu Android poate fi vândut după doi ani la o valoare cu 71,41% mai mică.

 

2019-2020-operating-system-price-640.jpg

 

Pe termen lung, scăderea în preţ continuă într-un ritm mai accelerat pentru dispozitivele Apple, însă acestea rămân mai scumpe decât echivalentele cu Android. După 3 ani, un iPhone pierde puţin peste 60% din valoare, în timp ce un model cu Android high-end aproape 80%, iar după trei ani, un iPhone ajunge la o valoare cu 75% mai mică, în timp ce dispozitivele cu Android rămân la puţin peste 80%.

 

În cazul modelelor Android mid-range, scăderea este şi mai rapidă. Acestea îşi pierd mai mult de 80% din valoarea iniţială după numai doi ani, ajungând după 4 ani la mai puţin de 10% din valoarea iniţială la revânzare.

 

Conform BankMyCell, brandurile care îşi pierd cel mai repede valoarea sunt Motorola, cu 59,41% din valoare după un singur an, LG cu 56,76 şi Google Pixel cu 51.68%. Aceste valori sunt medii pentru portofoliile de dispozitive ale companiilor. Telefonul care a pierdut cea mai multă valoare în 2019 a fost însă flagship-ul Galaxy S10+  de la Samsung, care s-a depreciat în mai puţin de un an cu 373 de dolari din valoarea iniţială.

 

Există şi un top al brandurilor, ordonat de la cel care a pierdut cea mai puţină valoare în 2019 la cele care pierd cea mai multă valoare. Surprinzător, Nokia, Sony şi HTC, branduri nu foarte populare, nu îşi pierd valoarea în timp foarte repede.

 

  1. Apple: -25,98%
  2. Nokia: -27,68%
  3. Sony: -31,30%
  4. HTC: -32,01%
  5. Samsung: -34,42%
  6. BlackBerry: -34,92%
  7. Google: -51,68%
  8. LG: -56,76%
  9. Motorola: -59,41%

 

2019-depreciation-by-brand-640.jpg?heigh

 

La ce sunt însă utile toate aceste date? Ei bine, poţi folosi acest top pentru a alege un telefon care îşi păstrează mai bine valoarea în timp pentru a-l putea vinde la un preţ mai mare atunci când doreşti să îl schimbi. De asemenea, poţi urmări brandurile care se depreciază cel mai repede pentru a cumpăra un telefon de top la un preţ mai bun decât cel iniţial la câteva luni de la lansare. După mai puţi de un an, poţi cumpăra de exemplu un dispozitiv de top Samsung la un preţ cu 35% mai mic, sau un telefon Pixel la jumătate de preţ. În acelaşi timp, există garanţia că dacă cumperi un telefon Apple, îl vei putea vinde la un preţ mai mare după un an sau doi decât dacă ai cumpăra un Samsung de top lansat în aceeaşi perioadă.

 

 

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

E adevarat, dar asta e din cauza ca pe Android apar mult mai multe modele noi si mult mai des decat pe iOS. 

Adica nu poti vinde un Galaxy S6 la pret de S10, e normal. 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.