Jump to content

Sistemul politic din romania


Al Pacino
 Share

Recommended Posts

Sistemul politic

Conform Constitutiei adoptate in 1991, Romania este o republica parlamentara. Drepturile democratice si libertatea sunt garantate prin Constitutie.

Romania este un stat cu sistem pluri-partid - sunt inregistrate in mod curent multe partide insa numai cele mai importante se bucura de o reprezentare in Parlament.

Presedintele

 

Presedintele Romaniei este ales prin vot direct, popular, pentru un maxim de 2 mandate a cate 5 ani fiecare. El reprezinta tara in relatiile externe si este comandantul fortelor armate. In conformitate cu legea constitutionala din 1991, presedintele nu poate face parte din nici un partid politic.

Presedintele actual al Romaniei este Dl. Traian Basescu (din 12 Decembrie 2004).Puterea Executiva

 

Presedintele numeste primul ministru care va conduce guvernul. In general, primul ministru este liderul partidului care detine majoritatea in parlament. Primul ministru este responsabil pentru alegerea cabinetului care va conduce toate operatiunile curente ale guvernului.

In prezent, primul ministru al Romaniei este Dl. Calin Popescu Tariceanu (din 29 Decembrie 2004).

 

Puterea Legislativa

Romania este o republica parlamentara cu doua camere - Senatul si Camera Deputatilor. Membrii ambelor camere ale parlamentului sunt alesi pentru un termen de 4 ani in conformitate cu un sistem modificat de reprezentare proportionala. Minoritatile etnice au si ele reprezentare in parlament.

Justitia

 

Curtea Suprema reprezinta cea mai inalta instanta in justitie. Membrii sai sunt numiti de catre presedinte la propunerile Consiliului Superior al Magistratilor. In fiecare dintre cele 40 judete si in Bucuresti exista o curte judeteana si mai multe curtii inferioare sau curti de prima instanta. Exista, de asemenea, 15 circuite de curti de apel, in care sunt audiate apelurile impotriva sentintelor pronuntate de instantele locale; Exista dreptul de a face apel la Curtea Suprema impotriva curtilor de apel. Romania are o Curte Constitutionala, insarcinata cu a mentine o balanta de putere intre organismele guvernamentale. Procurorul general este cea mai inalta instanta judiciara in Romania si este direct subordonat Parlamentului care il numeste pe un termen de 4 ani. Pedeapsa cu moartea a fost abrogata in Decembrie 1989 si este interzisa de Constitutia din 1991.

 

Sistem Judiciar

 

Curtea Suprema este autoritatea juridica cea mai inalta a Romaniei. Membrii sai sunt numiti de catre presedinte la propunerea Consiliului Suprem al Magistraturii. In fiecare din cele 40 de judete si in Bucuresti exista cate o judecatorie [curte] judeteana si mai multe judecatorii [curti] inferioare, denumite si instante inferioare [sau curti de prima instanta]. De asemenea in tara exista 15 curti de apel, in care sunt judecate apelurile facute impotriva deciziilor luate de curtile locale ordinare; exista de asemenea posibilitatea atacarii unei decizii in fata Curtii Supreme. Romania are de asemenea o Curte Constitutionala, insarcinata cu pastrarea echilibrului de putere in interiorul sistemului de guvernamant. Procurorul general este cel mai inalt reprezentant al sistemului judiciar in Romania si acesta raspunde in fata Adunarii Nationale, cea care il numeste pentru o perioada de patru ani. Pedeapsa cu moartea a fost abolita in Decembrie 1989 si este interzisa prin Constitutia din 1991.

 

Ziua Nationala

 

Ziua Nationala a Romaniei sau Ziua Unirii care se sarbatoreste pe 1 Decembrie este sarbatoarea nationala a Romaniei.

Aceasta a fost stabilita dupa Revolutia din 1989 si marcheaza unificarea din 1918 dintre Tara Romaneasca si Transilvania.

 

 

Tipuri de partide politice si functiile partidelor

 

Sistemul politic din Romania este alcatuit din partide politice. Aceste partide politice sunt de doua feluri: partide parlamentare si partide neparlamentare. Cele mai cunoscute partidele parlamentare existente in momentul de fata sunt: Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Romania Mare (PRM), Partidul Democrat-Liberal (PD-L), Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR), Partidul National Liberal (PNL), Partidul Conservator (PC) iar cele neparlamentare: Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNŢCD), Partidul Noua Generatie - Crestin Democrat Ecologist (PNG-CDE), Partidul National Democrat Crestin (PNDC).

 

Partidele politice au un rol important in organizarea si conducerea vietii social-politice. Functiile partidelor sunt mijlocul prin care acestea isi exercita rolul lor major in sistemul politic. Acestea sunt: functia politica, functia de organizare si conducere a activitatii partidului, functia teoretico-ideologica si functia civica.

Legea partidelor politice si strategii politce

 

Partidele politice trebuie sa aiba o doctrina, adica un set de valori si de principii, si strategii politice prin care sa puna in practica aceste lucruri. Fara adoptarea unor strategii politice, partidele nu pot evolua si nu pot ajunge la conducere.

 

Nu trebuie sa uitam, de asemenea, ca exista si o lege a partidelor politice, Legea nr. 14/2003 publicata in Monitorul Oficial nr. 25 din 17 ianuarie 2003. Legea partidelor politice contine informatii despre membrii partidelor, organizarea, inregistrarea, asocierea, reorganizarea si incetarea activitatii partidelor.

 

Conform acestei legi, membrii partidelor politice pot fi numai cetatenii cu drept de vot, potrivit Constitutiei iar un cetatean roman nu poate face parte din doua sau mai multe partide politice in acelasi timp. Tot in legea partidelor politice este specificat faptul ca statutul si programul politic ale partidului trebuie sa fie prezentate in forma scrisa si aprobate de organele imputernicite prin statut.Guvernul

 

Guvernul este autoritatea publica a puterii executive, care functioneaza in baza votului de incredere acordat de Parlament si care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.

 

Numirea Guvernului se face de Presedintele Romaniei pe baza votului de incredere acordat Guvernului de Parlament.

 

Obiective

Guvernul are rolul de a asigura functionarea echilibrata si dezvoltarea sistemului national economic si social, precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale.

 

Guvernul se organizeaza si functioneaza in conformitate cu prevederile constitutionale, avand la baza Programul de guvernare acceptat de Parlament.

 

 

Organizare

 

Guvernul este alcatuit din primul-ministru si ministri. Primul-ministru conduce Guvernul si coordoneaza activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atributiilor legale care le revin.

 

Aparatul de lucru al Guvernului este alcătuit din aparatul de lucru al primului-ministru, Secretariatul General al Guvernului, departamente şi alte asemenea structuri organizatorice cu atribuţii specifice stabilite prin hotărâre a Guvernului.

 

 

Procesul legislativ

 

Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe.

 

Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor. Ordonanţele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele şi în condiţiile prevăzute de aceasta.

 

Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei. Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate.

 

Sedintele Guvernului

Şedinţele Guvernului se convoacă şi sunt conduse de primul-ministru.

 

Guvernul se întruneşte săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, pentru a dezbate problemele politicii interne şi externe sau aspecte de conducere generală a administraţiei publice.

 

În urma dezbaterilor din şedinţa de Guvern sunt adoptate acte normative.

 

Link to comment
Share on other sites

Ce sa mai astia ce primesc din Uniunea Europeana pt Romania baga la ei in buzunar sau isi fac Vile ,palate etc....

 

 

si stai sa vezi ca trebuie dati inapoi banii plus ceva peste :)),sa vezi atunci CRIZA,cu banii astia nu au facut nimic si nici nu vor face ei pentru cativa km de autostrada platesc milioane de dolari,cum naiba frate,pai sa`mi dea mie cateva milioane de dolari fac autostrada aia suflata in aur si tot mai raman bani...

Link to comment
Share on other sites

Cik la astia Sistemu politic :)) Ce Gluma Frate Traim in Romaina ce alceva vreti? :)) Aici nui paradis Aici incepe viata reala :)) Sistemu politic e praf La fel si cel economic :)) si oricine ar fi Presedinte La 1 lucru sar gandi . Mai exact sa ii iasa bani in Buzunar nu alceva :))Hai vam pupat ma ia durerea de cap cand vad asa ceva :))
Link to comment
Share on other sites

Romania e varza pe langa alte tari Europene.De ce? Un singur raspuns: COMUNISMUL

Ce vreti mai mult?Toata lumea stie ca in Romania nimic nu functioneaza.Este o tara distrusa.Asta este, traim in ea.Ghinionul nostru..."Nu ne-am nascut in locul potrivit!"

Link to comment
Share on other sites

Guest WesleyScabefianisee

In state e mare fandoseala cu toalele din canepa. Practic e o moda pentru cei banosi, sa poarte tzoale din mult-controversatele fibre.. un motiv in plus pentru grupurile de interese de acolo sa tina canepa ilegala..

 

La o adica am putea sa beneficiem si noi de fraierii astia de americani si sa facem un biznis cu tzoale de canepa. Facem aici si vindem acolo, la un raport cost/pret de 1/10. Si daca le ai un pic si cu fashion-design-ul, faci toalele sa arate bine, cred ca dai lovitura..

Link to comment
Share on other sites

In state e mare fandoseala cu toalele din canepa. Practic e o moda pentru cei banosi, sa poarte tzoale din mult-controversatele fibre.. un motiv in plus pentru grupurile de interese de acolo sa tina canepa ilegala..

 

La o adica am putea sa beneficiem si noi de fraierii astia de americani si sa facem un biznis cu tzoale de canepa. Facem aici si vindem acolo, la un raport cost/pret de 1/10. Si daca le ai un pic si cu fashion-design-ul, faci toalele sa arate bine, cred ca dai lovitura..

 

Pai poate ca sunt si astfel de oameni in tara noastra, dar de ce s-ar mai complica cei de la conducere cu atatea prostii si incurcaturi cu americanii, cand ei [rpstesc romanii in ultimu' hal.. "Cumpara" Logan-uri de 70.000 €, "ne fac" 1 km de autostrada cu 1.000.000 € (Cred ca au materiale mai dure ca otelul de costa atat), ne vand toata flota de vapoare, cu pretextul de a le schimba... P.S. Nu le-ati luat inca pe cele noi..

Cum sa nu iubesti Romania?

Link to comment
Share on other sites

 Recunosc ca nu am avut rabdare sa citesc ce ai scris tu acolo dar pare ceva serios, avea si mai multe culori. Interesant pentru pasionatii de politica pe hartie. :) Cand iesi pe strada politica se transforma in gropi, aglomeratie, legi absurde sau deloc, salarii mici, costuri mari si mai multe. Iar atunci, conteaza ca ultima constitutie a romaniei a fost revizuita in '91 sau ca cei care au elaborat-o o folosesc ca si hartie igienica? :P

Link to comment
Share on other sites

tara asta s-a dus de rapa..nu mai merita sa faci nimic in tara asta mai ales pentru tara asta...toti se parlamentarii se imbogatesc pe spatele platitorilor de taxe :-J in fine mai bine si zic eu era mai bine pe vremea lui Ceausescu...atunci daca nu aveai de lucru ceausescu iti gasea iti cauta de lucru...acum astia cauta sa te dea afara..sa aibe ei mai multi bani ...tara lui peste prajit..

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.