Jump to content

Cutie de viteze automata sau manuala?


RobertCM
 Share

Recommended Posts

CUTIA DE VITEZE AUTOMATA SAU MANUALA?

 

reminder-cutie-manuala-vs-cutie-automata-avantaje-522e0e30bf382742c-733-0-1-95-1.jpg

 

Acest aspect a fost si este dictat in continuare de preferente personale si de banii disponibili atunci cand cumperi o masina. Acum mai mult timp cutiile automate erau disponibile pe modelele de lux, dar treptat au inceput sa fie oferite si in clasele inferioare celei de lux, ajungand astazi sa poata fi comandate si pe modele de clasa mini.

 

 

 

In general, pasionatii de condus si de masini sport prefera fara sa stea pe ganduri cutiile manuale, pentru ca iti lasa placerea sa exploatezi altfel masina si motorul acesteia. Cei mai comozi nici nu concep sa se desparta de o cutie automata care ii scuteste de efortul de a lucra cu ambreiajul si de a schimba vitezele. Avantaje exista si de o parte si de alta, dar - cum am spus - e vorba de preferinte personale si de posibilitati. Alegi ce iti place si ce iti permiti.

38k_arttt.jpg01k_Artttt.jpg

 

 

 

 

Cutiile manuale permit o implicare mai mare in condusul masinii, iar o cutie buna atasata unui motor puternic te poate face sa folosesti schimbatorul cu placere, poate mai mult decat e necesar. In plus, daca iti place sa "pilotezi", atat cat se poate pe drumurile publice, ai la dispozitie frana de motor pe care o poti folosi concomitent cu frana clasica pentru a frana mai tarziu si mai eficient. O cutie automata nu poate oferi frana de motor la nivelul uneia manuale. Asta chiar daca respectiva cutie are acea "poarta" ce permite selectarea manuala a treptelor. Este o amagire faptul ca acea optiune de selectare manuala a treptelor iti da controlul asupra selectiei. Cele mai multe schimba tot automat daca accelerezi peste o anumita turatie sau mergi cu viteza mica intr-o treapta mare.

 

cutie-manuala-vs-cutie-automata-avantaje-si-25fc4e31138868312-550-0-1-95-1.jpg

 

 

 

Cutia automata este preferata celor ce pun confortul si usurinta condusului pe primul loc. Cuplezi "Drive" si nu-ti mai bati capul cu ambreiaj si selectare de trepte. Electronica face treaba asta pentru tine. Se stie ca americanii sunt cei mai fideli adepti ai acestori transmisii. In Statele Unite marea majoritate a masinilor sunt echipate cu cutii de viteze automate si nu e deloc o gluma cand se spune ca unii americani nici nu stiu sa foloseasca o cutie manuala…

 

 

 

 

 

In Europa insa e altceva. Transmisiile se aleg in functie de mai multe aspecte, nu doar in functie de preferinte personale. In primul rand, masinile echipate cu cutii de viteze automate sunt mai scumpe, iar in al doilea rand consumul de combustibil este mai mare.

 

Avantajele cutiei manuale

pretul mai mic la achizitie

costul intretinerii mai mic (doar ulei)

greutate scazuta fata de cea automata

un posibil consum mai redus de carburant

 

 

Dezavantajele cutiei manuale

confortul scazut

cost suplimentar de inlocuire a ambreiajului

mai inceata decat cele automate

numar limitat de viteze

performanta scazuta

 

 

Avantajele cutiei automate

confort sporit pentru sofer

usor de folosit

ideala pentru cei cu probleme la picioare

ajuta la urcarea in rampa

nu mai moare motorul

poate avea pana la 10 viteze

 

Dezavantajele cutiei automate

greutate mai mare

intretinere mai scumpa (ulei + filtru)

 

 

 

Analizand toate aceste avantaje si dezavantaje, eu unul prefer cutia de viteze automata.

 

 

 

Voi ce parere aveti? Lasati-ne parerea voastra completand urmatorul model:

 

  • Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA? :
  • Argument:
  • Precizari:

Edited by RobertCM
Link to comment
Share on other sites

Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA? : Manuala

Argument:Orice om poate conduce o masina cu cutie de viteze automata, cand conduci o masina cu cutie de viteze manual, atunci te poti numi sofer.

Precizari: -

Link to comment
Share on other sites

Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA? : Manuala

Argument: Prin cutia Manuala se vede soferia, simti ca o conduci tu si e altceva fata de automata.

Precizari: -

Link to comment
Share on other sites

Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA? : Manuala

Argument: Masinile cu,, cutie automata sunt lente si pot fi conduse de orice 'fraier', cu cele manuale poti accelera mai rapid, te poti 'juca' cu masina iarna in special etc.

Precizari: -

Edited by AdX
Link to comment
Share on other sites

Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA? : Manuala

Argument: Cum spune si profesorul meu: Cutia de viteze automata e pentru oamenii cu handicap, care nu sunt in stare sa "auda" motorul.

Precizari: Best teacher ever

Link to comment
Share on other sites

  • Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA? : Manuala
  • Argument: Da, e usor de folosit o cutie de viteze automata, dar daca ai luat permisul nu poti fi asa 'inteligent' sa nu te descurci cu una manuala. Iarna, pe o strada cu gheata, cum pui frana de motor cu una automata?
  • Precizari: Parerea mea.

Link to comment
Share on other sites

Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA? : Manuala

Argument: Simti ca esti stapan pe masina, ai un consum mai redus deoarece cutia automata schimba treapta la o turatie a motorului mai mare, iar tu cu o poti schimba cand vrei.

Precizari:

Link to comment
Share on other sites

Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA?: Manuală.

Argument: Pentru că pot să fac drifturi, burnout-uri și să mă simt șofer adevărat.

Precizari: Cu unii dintre voi nu sunt de acord. Spre exemplu oamenii în vârstă care s-au săturat de cutia manuală și vor doar să primească plăcere, aceștia cu siguranță vor utiliza cutia de viteze automată.

Link to comment
Share on other sites

Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA? : automata.

Argument: mult mai lejer. E dreptul meu sa aleg sa fiu o putoare si sa fac experienta condusului mai usoara.

Precizari: adorabil cum isi dau parerea cei nascuti in 1996 si spun ca sunt soferi adevarati si ca fac drifturi si burn-out-uri. Intr-adevar, sunteti cu totii niste balauri ai soselelor, niste adevarati soferi, dovada fiind masinile incolacite in jurul pomilor, sau, in cel mai rau caz, incolacite in jurul altor masini cu soferi nevinovati.

Link to comment
Share on other sites

  • Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA? : Semi-automata.
  • Argument: Pai, ai si automata si manuala. 2 IN 1. Cel mai simplu. Cand te plictisesti, ai cutie automata, cand vrei sa te distrezi, ai manuala.
  • Precizari: ---

Link to comment
Share on other sites

  • Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA? : Manuala
  • Argument : Simti ca esti sofer adevarat, nu poti deveni un profesionist pe o cutie automata. +Te poti juca cu masina, o simti mai bine, o controlezi cum iti place tie.
  • Precizari : Cutia automata este pentru femei.

Link to comment
Share on other sites

  • Cutia de viteze AUTOMATA / MANUALA? : Automata.
  • Argument: Motivul pentru care aleg cutia automata, este comoditatea oferita. Si sunt sigur, ca cel putin din punct de vedere tehnic, siguranta(daca i-am putea spune asa) ar oferi cutia automata.
  • Precizari: Multi au spus ca siguranta(dar nu stiu pentru ce) ofera mai multa cea manuala. Insa cutia automata este gandita in asa masura incat, sa schimbe vitezele in cadrul unor turatii ideale pentru buna stare a motorului.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.