Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au semnat, sâmbătă, la Chişinău, o declaraţie cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova.
Declaraţia a fost semnată "pornind de la caracterul special al relaţiilor bilaterale, bazate pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie" şi "reafirmând obiectivele trasate prin Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova".
Documentul, care cuprinde opt puncte, prevede că România şi Republica Moldova vor coopera în vederea avansării la nivel politic şi tehnic a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ţara română asumându-şi obiectivul de a fi pregătită pentru aderare la orizontul anului 2030. De asemenea, în contextul regional actual, cele două ţări vor continua să avanseze în cooperarea militară şi de securitate pentru a consolida potenţialul de apărare al Republicii Moldova, se menţionează în textul declaraţiei. Potrivit acestuia, "o atenţie specială va fi acordată consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa ameninţărilor hibride, dezinformării, subminării proceselor democratice şi a statului de drept".
Totodată, cele două ţări vor îmbunătăţi cooperarea în plan judiciar, în gestionarea frontierelor, combaterea criminalităţii organizate şi economice, contracararea spălării banilor.
Un alt obiectiv menţionat în declaraţie este prioritizarea interconectării energetice a celor două ţări şi a "dezvoltării pieţei energetice în Republica Moldova şi al integrării în mecanismele europene de piaţă şi de securitate a aprovizionării cu energie".
Cooperarea pentru atragerea de fonduri europene, de la alte organisme internaţionale şi de investiţii private pentru realizarea unor proiecte de infrastructură de interes comun este inclusă, de asemenea, în declaraţia semnată sâmbătă de cei preşedinţi.
Textul menţionează şi determinarea celor două ţări în acordarea de asistenţă Ucrainei pentru "gestionarea consecinţelor provocate de agresiunea Rusie". "România şi Republica Moldova vor coopera în facilitarea fluxurilor transfrontaliere de bunuri în vederea valorificării continue a Coridoarelor Solidarităţii, facilitării eforturilor de reconstrucţie a Ucrainei, precum şi continuării dialogului în format trilateral pe subiecte de actualitate", se prevede în declaraţie.
Un alt punct al documentului menţionează încurajarea de către autorităţile celor două ţări a dezvoltării cooperării atât la nivelul instituţiilor publice centrale, cât şi al autorităţilor locale, societăţii civile, mediului academic şi cultural, precum şi mass-media.
Prezentăm în continuare conţinutul integral al celor opt puncte ale declaraţiei semnate de preşedinţii Klaus Iohannis şi Maia Sandu:
1. "Republica Moldova şi-a asumat obiectivul de a fi pregătită pentru aderare la Uniunea Europeană la orizontul anului 2030. În acest sens, vor fi valorificate oportunităţile de integrare graduală în Piaţa Unică Europeană şi alte spaţii sau mecanisme comune ale Uniunii Europene, în conformitate cu cadrul european aplicabil. România şi Republica Moldova vor coopera în vederea avansării la nivel politic şi tehnic a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în special prin demersuri diplomatice, consultări regulate la nivel guvernamental, schimb de experienţă în transpunerea şi implementarea legislaţiei UE, transfer de expertiză, inclusiv forme de instruire a funcţionarilor publici din Republica Moldova".
2. În contextul regional actual, menţinerea păcii, securităţii şi stabilităţii este un angajament comun şi interes vital al României şi Republicii Moldova. De aceea, România şi Republica Moldova vor continua să avanseze cooperarea militară şi de securitate în baza acordurilor în vigoare pentru a: consolida potenţialul de apărare al Republicii Moldova; creşte nivelul de interoperabilitate; spori contribuţia Republicii Moldova la misiunile internaţionale de gestionare a crizelor şi în susţinerea păcii, inclusiv cele derulate sub egida Politicii Comune de Securitate şi Apărare a Uniunii Europene, alături de participarea la mecanismele UE de cooperare în domeniul apărării; fortifica mecanismele de consolidare a securităţii Republicii Moldova, de gestionare a situaţiilor de criză şi de contracarare a ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.
3. În vederea sprijinirii integrării europene, o atenţie specială va fi acordată consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa ameninţărilor hibride, dezinformării, subminării proceselor democratice şi a statului de drept. De aceea, România şi Republica Moldova vor aprofunda cooperarea pentru a contracara ameninţările hibride, combate dezinformarea, consolida securitatea cibernetică şi creşte rezilienţa instituţională şi societală, precum şi cea a infrastructurii critice. Totodată, România şi Republica Moldova vor urmări cu atenţie provocările la adresa securităţii spaţiului informaţional şi tentativele de interferenţă şi subminare a proceselor democratice şi vor coopera pentru evaluarea şi combaterea acestor tentative.
4. România şi Republica Moldova vor urmări îmbunătăţirea cooperării pe aspectele legate de gestionarea frontierelor, combaterea crimei organizate şi economice, contracararea spălării banilor şi a circuitelor financiare ilicite. În acelaşi timp, va fi încurajată cooperarea judiciară bilaterală.
5. În conformitate cu acordurile şi mecanismele de coordonare existente, România şi Republica Moldova vor prioritiza implementarea proiectelor strategice de interconectare energetică, diversificare a surselor de aprovizionare, transport, stocare şi dezvoltare a capacităţilor de generare a energiei în Republica Moldova, inclusiv din surse alternative. Părţile vor aprofunda cooperarea cu obiectivul dezvoltării pieţei energetice în Republica Moldova şi al integrării în mecanismele europene de piaţă şi de securitate a aprovizionării cu energie.
6. România şi Republica Moldova vor coopera în atragerea fondurilor europene, a finanţărilor din partea instituţiilor financiare internaţionale şi a investiţiilor private pentru realizarea proiectelor de infrastructură de interes comun.
7. Fiind determinate să acorde asistenţă Ucrainei în gestionarea consecinţelor provocate de agresiunea Rusiei, România şi Republica Moldova vor coopera în facilitarea fluxurilor transfrontaliere de bunuri în vederea valorificării continue a Coridoarelor Solidarităţii, facilitării eforturilor de reconstrucţie a Ucrainei, precum şi continuării dialogului în format trilateral pe subiecte de actualitate.
8. România şi Republica Moldova vor încuraja dezvoltarea cooperării atât la nivelul instituţiilor publice centrale, cât şi al autorităţilor locale, societăţii civile, mediului academic şi cultural, precum şi mass-media".
Sursa